Se cunoaste pe la sate o veche recomandare pentru un leac traditonal în caz de tuse agresiva si probleme disfunctionale la nivelul aparatului respirator.
În ideea deblocarii organelor interne implicate în procesul vital de oxigenare (plamânii, bronhiile, traheea), folosirea caldurii este în principiu cunoscuta, dar medicina populara a implicat si un preparat… din domeniul culinar: terciul.
Termenul este cunoscut aproape exclusiv pentru acea mamaliga foarte subtire, care odinioara se consuma ca mâncare, adaugându-i-se brânza, unt sau îndulcita, de regula, cu prune uscate.
Terciul terapeutic reprezinta însa mai multe tipuri de preparate pe baza de boabe, de cereale si alte asemenea seminte (porumb, ovaz, hrisca, orez, mei, susan), dar si din alte plante (patlagina, sunatoare, pelin s.a.), toate fiind utilizate fie intern, fi e extern, prin cataplasme.
– Terciul de porumb (malai) contribuie la însanatosirea intestinelor, contine siliciu, care influenteaza pozitiv starea dintilor, are continut caloric scazut si, totodata elimina grasimile din organism.
Se prepara ca orice mamaliga, însa se pune mai putin malai si se ia de pe foc mai repede, ca sa ramâna un fel de mamaliga lichida. Pasatul este tot un fel de terci, însa malaiul din care e facut e mai grunjos si mai tare la fir.
La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de zece ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna. Terciul de porumb are numeroase întrebuintari în medicina populara.
Pentru raceala si dureri în gât, se fac cataplasme si se aplica pe piept. Se poate mânca seara, înainte de culcare, terci cu o bucatica de unt. A doua zi, bolnavul se va simti mult mai bine.
Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza munca ficatului de neutralizare a toxinelor, reducând considerabil riscul de insuficienta hepatica si ciroza hepatica. Terciul aplicat pe piept sub forma de cataplasma ajuta si în pneumonie, gripa, bronsita. Pus în zona rinichilor, trateaza colicile renale si nefritele, iar pe zona inferioara a abdomenului, e remediu în anexita si cistita.
Conferind senzatia de satietate, terciul de malai e indicat si în obezitate sau hipotiroidie; aplicat pe pleoape, ajuta în caz de urcior, de asemenea, reechilibreaza pH-ul gastric, tratând aciditatea si nu în ultimul rând, amintim ca, în urma cu ani, cântaretii îsi dregeau vocea cu terci de malai. Ca remediu, se consuma dimineata, pe stomacul gol, iar efectele tratamentului se simt dupa circa zece 10 zile.
– Hrisca este bogata în fier, calciu si vitaminele din grupa B, contine multe proteine digestive (în China este considerata un substitut echivalent pentru carne). Este utila pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, ajuta la hipertensiunea arteriala, bolile ficatului, edeme.
Normalizeaza digestia si activitatea intestinelor. Contrar unui stereotip popular, grisul nu este cel mai folositor terci. În primul rând, deoarece contine o proteina vegetala foarte alergena, glutenul si apoi, pentru ca elimina calciul din organism. Pe de alta parte, este recomandat pentru toti suferinzii de boli de stomac.
Destul de caloric, ovazul este folositor în cazul afectiunilor tractului gastrointestinal (gastrite, ulcer gastric etc.).
– Meiul elimina sarurile minerale în exces si grasimile din organism si este bogat în vitamina A, care ajuta la retinerea apei în celulele pielii, contribuind la regenerarea acesteia. În plus, terciul de mei contine calciu si magneziu, necesare pentru functionarea normala a inimii si vaselor sangvine. Însa meiul nu poate fi pastrat mult timp. Indicatorul prospetimii este culoarea galben intens; daca meiul a devenit palid, înseamna ca a pierdut majoritatea proprietatilor sale utile.
– Orezul are cele mai putine calorii, contine numeroase proteine vegetale, amidon si se asimileaza usor.
– Semintele de susan contin vitaminele A, B, C si E. Pentru întarirea si curatirea organismului, se recomanda terciul din 15-20 g de pulbere de seminte, cu putina apa. Se consuma de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masa.
Arsurile se trateaza tot cu acest terci, schimbându-se pansamentul de doua-trei ori pe zi, pâna la vindecare. Semintele de susan contin cu 50% mai multe proteine decât carnea.
Terciul e foarte bogat în calciu si înlocuieste cu succes laptele, prevenind osteoporoza. Totodata, este energetic, laxativ, emolient, antitumoral, afrodisiac, ajuta la detoxifierea ficatului si a rinichilor.
– Terciul din seminte de incontine o cantitate mare de proteine vegetale (asemanatoare cu cea a nucilor), vitamine esentiale, grasimi esentiale omega 3, omega 6. Semintele de in dau energie si au proprietati antioxidante, reducând riscul de boli cardiace atunci când sunt consumate cu regularitate.
Regleaza tensiunea arteriala, scad colesterolul, amâna îmbatrânirea, ajuta tranzitul intestinal si contribuie la eliminarea toxinelor, motiv pentru care sunt ideale în curele de detoxifiere si de slabire.
Terciul de in scade nivelul stresului, actionând ca sedativ natural, întareste imunitatea si distruge celulele canceroase. Este recomandat mai ales în obezitate si boli cardiace, dar nu se administreaza în caz de obstructii sau hemoragii ale tubului digestiv. Nici femeile gravide sau cele care alapteaza nu trebuie sa-l consume.
Terciul se prepara usor: în râsnita de cafea se macina semintele de in, iar în vasul de preparare se adauga o lingura cu seminte macinate si apa fierbinte, astfel încât sa acopere cu un centimetru terciul. Se da în clocot apoi, la sfârsit, se adauga cacao si miere.
Ideal e sa-l consumam fara lapte, unt sau arome, ca sa fie bine asimilat. Totusi, pentru gust, se pot adauga banane, fructe de padure, gutui etc.