Acasa MagazinLife UPDATE Mii de pelerini din Ungaria, în Harghita, de Rusalii. 120.000 de participanţi

UPDATE Mii de pelerini din Ungaria, în Harghita, de Rusalii. 120.000 de participanţi

scris de M.A.
17 afisari

UPDATE 16.45: Pelerinajul de Rusaliile catolice care are loc anual pe muntele Şumuleul Mic a adunat sâmbătă, după estimările forţelor de ordine, aproximativ 120.000 de credincioşi, care, în ciuda ploii persistente, ce a căzut pe tot parcursul oficierii Sfintei Liturghii, nu s-au clintit din loc. Motto-ul din acest an al marelui eveniment religios a fost „Prin Sfânta Maria, către Isus”, iar slujba a fost oficiată de episcopul Spanyi Antal, din oraşul ungar Szekesfehervar, alături de un impresionant sobor de prelaţi catolici. Episcopul din Ungaria le-a spus pelerinilor că fiecare dintre ei trebuie să-şi apere credinţa, aşa cum au făcut şi strămoşii lor. „Pelerinajul este mulţumirea noastră pentru Dumnezeu că ne-a dat putere să ne apărăm credinţa, cea care ne-a adunat pe toţi aici. Să avem grijă de valorile adevărate ale vieţii, să ţinem departe tot ceea ce este împotriva normelor moral-creştine. (…) Noi nu suntem inamicii nimănui, dar dorim să avem şi noi parte de ceea ce au şi alţii parte”, a spus înaltul prelat. Pelerinii care au urcat pe muntele Şumuleul Mic au fost în majoritate catolici maghiari, care au venit din toate colţurile lumii, atât din Europa, cât şi din SUA, Australia sau Canada. În acest an, la procesiune a luat parte şi un grup de pelerini din Bucureşti, care au fost salutaţi de organizatori în limba română.

Aproximativ 1.600 de pelerini din Ungaria, care vor participa la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, au ajuns, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în judeţul Harghita, cu trenurile „Rapidul Secuiesc” şi „Expresul de Şumuleu”.

Pelerinaj la Sumuleu Ciuc (foto szekelyfogado.ro)

Pelerinaj la Sumuleu Ciuc (foto szekelyfogado.ro)

„Rapidul Secuiesc” a trecut în România prin Episcopia Bihor şi a urmat traseul Oradea – Huedin – Cluj-Napoca – Apahida – Dej – Deda – Topliţa – Siculeni. „Expresul de Şumuleu” a intrat în ţară pe la Curtici şi a traversat, în drumul spre judeţul Harghita, localităţile Sighişoara – Braşov – Sfântu Gheorghe – Băile Tuşnad – Miercurea Ciuc, ajungând la Siculeni după miezul nopţii. În ciuda întârzierii de mai bine de două ore, aproximativ 50 de localnici i-au aşteptat pe oaspeţii din Ungaria cu pălincă şi colac secuiesc, în timp ce fanfara le-a urat bun venit în acorduri muzicale. Pelerinii au înnoptat fie la pensiuni şi hoteluri, fie la rudele şi prietenii din Harghita.

Sâmbătă dimineaţă cele două trenuri vor transporta pelerinii la Miercurea Ciuc, de unde vor porni pe jos către Şumuleu, pe o distanţă de peste şase kilometri. La procesiunea de Rusalii sunt aşteptate să participe peste 100.000 de persoane, transmite Mediafax.

Printre personalităţile care vor lua parte la pelerinaj se află Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Alteţa Sa Fra’ Matthew Festing. Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta va ajunge la Şumuleu Ciuc sâmbătă, unde se va întâlni cu Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, şi va participa la procesiune, după care va servi dejunul la un restaurant din localitate, alături de cavaleri români şi maghiari din cadrul Ordinului Maltez.

Pentru buna desfăşurare a pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, primăria a dispus restricţii de circulaţie de vineri până duminică. Astfel, vineri, începând de la ora 6.00, s-a interzis oprirea şi staţionarea vehiculelor pe străzile Szék, Kájoni János şi Câmpul Mare. De asemenea, aproximativ 500 de poliţişti şi jandarmi vor asigura paza şi ordinea publică în zona desfăşurării pelerinajului de Rusalii.

Adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, comisarul şef Ştefan Antal, a declarat că în dispozitiv au intrat 200 de poliţişti care organizează filtre şi patrule de ordine şi siguranţă publică atât pe căile de acces cât şi în zonele de desfăşurare a pelerinajului, în vreme ce agenţii rutierii vor asigura fluidizarea traficului. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, col. Daniel Hermeniuc, a precizat că 300 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine şi desfăşurarea în siguranţă a pelerinjului.

Pe muntele Şumuleul Mic se vor afla sâmbătă, în ziua pelerinajului, echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ale Ambulanţei, Salvamontului, precum şi voluntari ai Crucii Roşii, pregătiţi să intervină în caz de necesitate. Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în vremuri străvechi.

101 comentarii

CZC 14-06-2011 - 21:28

Cel care a zis că „industri României este o grămadă de fier vechi“ nu are un strop de sânge românesc. La fel este şi şeful său de atunci, precum şi “ideologul” Bruckner. Să vedem ce mai scriu şi alţii “În 1944 tartorii naţional-socialişti -inclusiv jegurile sataniste subumane din SS, implicate nu numai în crime împotriva civililor creştini şi evrei ci şi în colosale operaţii economice- se întâlneau, în cel mai mare secret, cu bancheri şi magnaţii industriei germane, pentru a plănui revenirea nemţilor în forţă, după un război, al cărui final dezavantajos pentru ei, începea deja a se contura. Complotiştii s-au întâlnit, în două reuniuni consecutive, compartimentate, ţinute pe data de 10 august, în Franţa, la hotelul Maison Rouge din Strasbourgul ocupat, pentru a plănui liniile importante de acţiune în strategia post-război. Cei aşezaţi la masa erau oligarhi, plutocraţi şi ocultişti satanişti precum SS-işti, militari, bancheri, masoni, capete din directoratul companiilor şi conglomertelor nemţeşti criminale Krupp, Thyssen, Siemens, Bosch, BMW, I.G. Farben, Reichsbank (banca „centrală” germană, structură pe care fu clădită mai târziu Deutsche Bank) şi altele. Atunci şi acolo adunătura de tâlhari şi asasini a decis ocolul, noul drum ce trebuie luat către crearea imperiului lor german în Europa, şi anume realizarea acestuia nu direct, prin forţa militară, ci ocolit, prin metodele războiului şi subjugării economice. SS-ul german, ce nu era numai un braţ asasin profesionist, instituţionalizat, ci şi managerul unor resurse şi proiecte economice de anvergură a dictat în acest scop strategii de supravieţuire şi de luptă economică precum finanţări oculte via firme fantomă din altă ţări, deturnări de fonduri şi demararea, după război, a unei masive „campanii comerciale” cu produse şi servicii „made in Germany”. Oligarhii germani au trasat mai apoi directivele tacticilor viitoare de activitate economică subversivă.” Or avea ei românii defecte, dar CRIMINALI N-AU FOST ŞI NU SUNT.

CZC 14-06-2011 - 21:28

Iar vorbeste cap de paie. Tratatul cu Austro-Ungaria a fost impus de Bismarck, împotriva voinţei românilor. Cap de paie nu intelege ca Antonescu, ROMANUL, si-a tinut promisiunea si cel care a tradat a fost NEAMTUL. Deci nu tipic românesc, ci nemţesc. Chiar Hitler a recunoscut că ungurii nu au dreptate, dar “România merită o lecţie” pentru că a acceptat garanţiile franco-engleze. Mossolini s-a răzbunat pe Titulescu pentru că susţinuse la Liga Naţiunilor, sancţionarea Italiei pentru intervenţia in etiopia. Romania n-a primit Ardealul. Ardelenii au votat, la Alba Iulia, Unirea. Şi Ardealul s-a dezvoltat la fel ca întreaga ţară. Fabrici şi uzine în toate localităţile, şcoli, universităţi noi. Că ungurii au sabotat tot timpul, asta e altceva.

Banatanul 14-06-2011 - 21:48

Hei gigi,

Suma investitiilor pe regiuni in Romania a fost disproportionata.

De zeci de ori mai mult sa investit in Moldova si Valahia decit in Banat si Transilvania. Te rog Mai verifica incaodata cifrele.

Paul din Ohio 15-06-2011 - 04:43

Mai Banatanule, Las-o mai moale cu ura ta impotriva „valahilor”. Daca vorbesti cu KGBisti ca Yaakov si romani „dupa ureche” ca Zelinsky-Braun Codreanu (a propos cred ca stiai ca Codreanu e nemt dupa mama) nu inseamna ca trebuie sa-i jignesti pe TOTI romanii. Ai putin BUN SIMT.

Banatanul 15-06-2011 - 06:19

Da domnule ai dreptate, ca mam aprins la prostia CZC ului, dar am si eu dreptul sa spun cu naduf ce ma doare si atunci cind spun de valahi sau maoldoveni nu ii bag pe toti in aceeasi oala ci numai pe cei cu care eu am avut experiente neplacute chiar daca au fost multi.

Scuze pentru ceilalti.

YAAKOV 15-06-2011 - 06:26

Mai Poola din Ohio, ce te face sa crezi ca sunt KGB-ist ? Tu gandesti cu tartacuta ta ? Daca ii critic pe americani pentru bataia de joc la care ne-au supus inseamna ca sunt rus ?

CZC 15-06-2011 - 09:22

Să vedem cine vorbeşte după ureche.
„Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Saharã populatã. Cei aflati între cer si pãmânt n-aveau nici un continut, decât asteptarea. Cineva trebuia sã vinã.” (Emil Cioran)
Ion Cristoiu la emisiunea „Profesioniştii”: „C.Z. Codreanu a fost cel mai cinstit şi de onoare dintre politicienii români interbelici” „Am studiat 24 de dosare al Siguranţei interbelice despre C.Z. Codreanu şi în nicio filă nu am găsit informaţii compromiţătoare despre acesta. Şi credeţi-mă că Siguranţă ar fi făcut publice informaţii compromiţătoare despre Codreanu dacă ar fi găsit. C.Z. Codreanu a fost cel mai cinstit şi de onoare politician interbelic român, el nu a fost şi nu a putut fi manipulat, cum au fost ceilalţi politicieni, de către Carol al II –lea. Aşa se explică faptul că C.Z. Codreanu a fost urmat de către întreaga elită intelectuală interbelică: Noica, Cioran, Eliade etc. C. Codreanu a fost singurul politician pe care Carol al II-lea nu l-a putut juca pe degete ca pe toţi ceilalţi.”

CZC 15-06-2011 - 12:00

Să vedem cine vorbeşte după ureche. „Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Saharã populatã. Cei aflati între cer si pãmânt n-aveau nici un continut, decât asteptarea. Cineva trebuia sã vinã.” (Emil Cioran) Ion Cristoiu la emisiunea „Profesioniştii”: „C.Z. Codreanu a fost cel mai cinstit şi de onoare dintre politicienii români interbelici” „Am studiat 24 de dosare al Siguranţei interbelice despre C.Z. Codreanu şi în nicio filă nu am găsit informaţii compromiţătoare despre acesta. Şi credeţi-mă că Siguranţă ar fi făcut publice informaţii compromiţătoare despre Codreanu dacă ar fi găsit. C.Z. Codreanu a fost cel mai cinstit şi de onoare politician interbelic român, el nu a fost şi nu a putut fi manipulat, cum au fost ceilalţi politicieni, de către Carol al II –lea. Aşa se explică faptul că C.Z. Codreanu a fost urmat de către întreaga elită intelectuală interbelică: Noica, Cioran, Eliade etc. C. Codreanu a fost singurul politician pe care Carol al II-lea nu l-a putut juca pe degete ca pe toţi ceilalţi.” “Ar fi venit Mircea Eliade, Traian Herseni, Alexandru Codarcea, dr. D. Gerota, dr. Dan Pavel, dr. Ştefan Milcoveanu, dr. Nicolae Paulescu, Petre P. Panaitescu, Mihail Polihroniade, Vasile Christescu, Aron Cotruş, Nichifor Crainic, Tudor Arghezi, Radu Demetrescu-Gyr, Radu Meitani, Traian Brăileanu, Puiu Gârcineanu, Mihail Manoilescu, Nae Ionescu ş.a. lângă Corneliu Zelea Codreanu, dacă el nu ar fi reprezentat o valoare intelectuală şi morală ? Tineretul serios, mai ales cel studios, care-şi punea întrebări de fond privitoare la viaţă şi destinul României, a fost atras de Mişcarea legionară. În epocă, tineri legionari au muncit alături de ţărani la strânsul recoltei, au muncit la ridicarea unor clădiri pentru şcoli, cămine studenţeşti, au format coruri valoroase care ajutau sistematic la desfăşurarea slujbelor religioase în biserici şi mănăstiri. Tot ei au încercat să impună un comerţ civilizat, în slujba cumpărătorului.” Prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti despre Corneliu Zelea Codreanu, în Dosarele istoriei nr. 11 (111)/2005 Parafrazând un vechi dicton: “nu ştii, te învăţ, nu poţi, te ajut, ..dar dacă minte nu e.. e multă prostie”.

Bumerang 14-06-2011 - 22:26

Bai CZC-ule,

Ce vointa au avut romanii atunci? Au fost multumiti ca au avut un stat in sfarsit liber. Datorita Puterilor Centrale! DAr asa este cand dai un deget nesimtitului!

Ce putere a avut Regele in 44? Iar daca a avut-o formal, ce putea face? Sa-l lase pe Antonescu sa masacreze armata romana?? El a facut un armistitiu cu aliatii! Lucru pe care si Antonescu l-a incercat dealtfel. Intr-o asemenea situatie nu prea ai de ales. Numai datorita faptului ca nemtii nu au acceptat arestareablui Antonescu s-a ajuns la lupte impotriva nemtilor, carora le-a fost oferita initial retragerea fara probleme.

De ce nu sunt in stare romanii de 20 sa face ceva, acum fara securitate si fara rusi in coaste??? Fa un partid si reconstruieste Romania. Aduna-i pe romani, ca la Alba Julia si faceti o revolutie sociala si tehnologica! Aud? Nu vine nimeni? Sunt ocupati cu ziua de maine, cei care sunt in tara. Caci milioane i-ai intors deja spatele! Alte milioane vor urma! Acesta este feed backul dat de omul de rand Statului Roman! Plec! Adio! Raman batranii, prostii si nostalgicii ca tine, care viseaza la telejurnalele care elogiau sentimente de admiratie si profunda recunostintza ale poporului, strans unit in jurul conducatorului suprem.

CZC 14-06-2011 - 23:00

“În armata care i-a alungat pe otomani din Budapesta si din Ungaria, nu a existat niciun combatant ungur! Principatul medieval ungar, creatie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnica comparabila cu a principatelor romanesti, inclusiv Transilvania. Nu intamplator regii Ungariei de origine maghiara ii numeri pe degete, intr-o jumatate de mileniu! Asta pana la Mohaci, in 1527, cand statul ungar dispare. Cati sunt romanii care au facut istorie pentru Budapesta, si cati sunt maghiarii care au marcat istoria pentru romani? Cati sunt romanii al caror nume a fost maghiarizat si se falesc azi cu ei toti maghiarii, si cati sunt maghiarii cu nume romanizat?…Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamandu-i pe romani in toate felurile, sa le reamintim: la Trianon, in 1920, s-a decis crearea statului Ungaria ! Budapesta nu mai fusese capitala unui stat adevarat, suveran, inca din 1527, dupa dezastrul de la Mohaci. Abia dupa 400 de ani, la Trianon, a aparut din nou un stat ungar. Pana la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trait sub guvernarea si administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia dupa Trianon, ungurii s-au trezit fara stapan, liberi sa se guverneze cum vor! Care a fost prima initiativa a politicienilor unguri de atunci, a liderilor de la Budapesta? Au decis sa trimita si au si trimis la Bucuresti o delegatie, de trei conti maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand si lui Ionel Bratianu ca Ungaria sa se lipeasca la Romania, intr-un stat dualist, dupa modelul dualismului austro-ungar instituit in 1867! Lipsiti de exercitiul guvernarii, al libertatii, fruntasilor unguri le-a fost teama de riscurile si provocarile la care te supune suveranitatea. Cam la fel cum au reactionat tiganii cand au fost eliberati din asa zisa robie: s-au trezit si ei dintr-odata neasistati si s-au intors pe capul boierului roman sa afle cu ce l-au suparat si sa ceara sa ramana mai departe sub pulpana sa! Prin ce impuneeau romanii in fata vecinilor maghiari ? Prin faptul evident ca in aceasta parte a Europei, a lumii, statul cel mai vechi si mai stabil, cu o continuitate neintrerupta de peste 600 de ani, era statul roman. Nici in toata Europa nu gasesti multe popoare care s-au invrednicit de o asemena performanta politica! Semn de cumintenie si de intelepciune atat la nivelul domnilor, cat si la nivelul omului de rand de la talpa Tarii!… Nu intamplator romanii se numara si printre cele numai cateva popoare din Europa care au fost in stare sa elaboreze un cod juridic propriu, vestitul jus valachicum” Aşa cum şi marele legiuitor grec Solon s-a inspirat (daca nu le-o copiat) din legile dacilor nord dunareni (o spune Strabon).

Pribeagul 14-06-2011 - 23:33

„Unde exportam: in ultimul an de comunism, exporturile au totalizat 10,5 miliarde dolari, suma impartita astfel: 6% SUA, 4% Africa, 22% URSS, 12% Germania, 30% tarile din CEE, 9,5% Italia, 16,5% restul lumii.”

Sursa: http://businessday.ro/03/2011/comertul-exterior-intre-1960-si-2010-cand-a-inregistrat-romania-ultima-data-un-excedent-comercial/

Ardealul si Basarabia sunt pamint romanesc. Marea Unire au facut-o romanii, asta a fost dorinta lor si au realizat-o, cum la rindul lor celelalte popoare europene si-au facut unirea lor.

Daca unii s-au unit, este normal ca altii, Imperiul Austro-Ungar, sa se dezuneasca.

Pling austriecii ca s-au dezunit? Sigur nu, multumesc lui Dumnezeu si considera ca asa au scapat de o belea, de unguri.

De ce pling ungurii atit de tare dupa imperiul lor, in loc sa fie multumiti ca dupa o lupta de un mileniu au reusit si ei sa devina o natiune, natiunea ungara, aproape pura. Ar fi bine sa nu mai plinga, mai ales ca vad ca tarile care au 5-7% unguri nu reusesc sa-si gaseasca linistea.

Bumerang, te faci ca nu vezi eforturile care se fac pentru buna organizare a Romaniei. Nu vezi c-am incercat cu Udrea? Se pare ca nu-i persoana potrivita pentru a aduce in tara fondurile europene. Pina la 30.06. ac, Presedintele o va schimba sau poate chiar desfiinta. Pina la urma, tot vom gasi blonda potrivita si toata lumea va fi multumita.

Bumerang 15-06-2011 - 11:57

Pribeagule,

o fi exportat Romania de 10 Mrd de dolari, dar ma intreb cat a costat productia? Iti spun eu ca mai mult de 10 Mrd, daca s-ar fi tinut cont de costurile reale! Stiu exact pt ca mama mea a lucrat la banca inainte de 89! Toate conturile marilor exportatori erau blocate din lipsa de fonduri (in lei)! Salariile se plateau numai dupa circ mare si reesalonari de credite, asa ca si in Grecia astazi, si peste cateva luni in USA! Ceausescu nu mai numara cheltuielile ci doar dolarii care intrau. Curentul se lua zilnic, pt a subventiona prioductia si inclusiv pt exporturi de energie! Datorita faptului ca produsele technologice erau tot mai des refuzate la export, se exportau cantitati tot mai mari de alimente!
E ca si cum un cioban incepe sa-si vanda oile pe langa branza si lana, si se mandreste cu banii adusi acasa de la piata. Insa dupa 6 luni nu mai are oi! Acolo ajunsese Romania!

Nationalismul a fost o moda noua in sec XIX. Pana atunci aceste notiuni nu existau. teritoriul Romaniei a fost mai ales atunci, dar si astazi in ca, locuit de multe etnii! Nationalismul (nu numai in Romania) visa la Natiunea unietnica. O utopie, mai ales in zona Europei de Est.

Romanii au rata sansa de a devenii o natiune moderna multietnica insa puternica! Au vrut o natiune bazata pe etnia romana, si au ajuns in faliment economic social si moral!
Insasi Imperiul Austro-Ungar realizase ca nu poate fi unietnic. Deja dualismul a fost un pas spre diversitate si descentralizare. Popoarele din imperiu, inclusiv romanii din Ardeal, au primit tot mai multe drepturi, au avut reprezentanti in structurile statului. Si asta deja cu peste un secol in urma! Ca o fo fost un pic tarziu, poate. Insa dezmembrarea si razboiaele nu au dus dpmdv spre progres. Bine, un anumit progres tehnologic a urmat, insa el urma sin in Imperiu.
Dpmdv Imperiul, cel putin in ultimele decenii, a fost inceoputul unei UE mici.
N-a fost sa fie.

Efosrtuirile care se fac pt buna organizare a Romaniei? ma tavalesc pe jos de ras. Singurele eforturi care se fac sunt de contralizare a puterii pana la maxim! Si evident ca urmare, eforurile pt umplerea buzunarelor clientelei politice.
In Romania nu va functiona NICIUN sistem. Asta este concluzia la care am ajuns.

Banatanul 14-06-2011 - 23:41

Eu cred ca tu esti si prost CZC ule, cind Maghiarii au propus Coroana Apostolica a Panoniei Regelui Ferdinand al Casei Regale Romane Valahii si Moldovenii au spus in Gura Mare Nu. Si acum tu vi sa maninci Kakat mai jigodie.

Valahii si Moldovenii erau exact asa dupa cum ii descrii tu pe tigani adica Frustrati si Speriati. Si nu au vrut sa se uneasca dar din pacate nimeni nu a tinut seama de opinia Banatului, Transilvaniei si Bucovinei.

Aceeasi situatia sa intimplat si cu Coroana Bulgariei pe la 1870 cind principele lor de origine Germana refuza sai mai conduca pe Bulgari iar Principelui Carol de Atunci ia sa propus Coroana Bulgara, Iar Valahii si Moldovenii Nu si Nu. Oricum o sucesti cu Valahii si Moldovenii nu ajungi la capat sunt capete seci. Romanii sunt asa de prosti ca nu vad cum istoria si Dumnezeu le da ocazii favorabile dar ei Nu si Nu. Romania astazi ar fi fost un Regat al Tracilor sar fi invecinat cu Grecia si pina in Austria. Numai ca romanii nu sunt neam de stapini si nu stiu sa se gospodareasca. Dar tot ei sunt aia Fuduli si neam prost, cind le spui in fata se supara.

Dl CZC propaganda dumitale nu este buna. Romanii au nevoie astazi sa se recladeasca pe iei insisi pornind de la propriul Caracter pa care sa sil cultive dupa un model déjà cunoscut si care nu poate fi altul decit cel German si Maghiar. Ce mesteci Dumneata in oala cu kakat nu foloseste la nimic constructiv.

Liviu 15-06-2011 - 01:45

Bre nene, matale ai ramas la „nivelul” secolului al XIX-lea … Ce faceam cu „coroanele” acelea ?! Ce am facut si cu Cadrilateru … Ce treaba aveam noi cu natia bulgara ?! In loc sa ne invecinam pasnic matale ai tot ganduri de „imperialism” dintr-ala vechi de tot !!! Matale ai auzit ca in secolul XX au fost 2 razboaie mondiale ?! Matale stii ca suntem acum in mileniu al 3-lea ?!!! In scenariul propus de unde esti atat de sigur ca Grecia nu ar fi fost „anexata” si ea de vreo „putere locala” si ca Austria ar fi existat si astazi ?! Las-o mai moale cu coroanele „apostolice” si cu toate minciunile astea noi si pune burta pe carte sa studiezi istorie adevarat nu elucubratiuni dintr-astea pe care le versi nonsalant pe aici …

Bumerang 15-06-2011 - 16:42

Liviule,

bre nene, esti complet pe langa.

Coroana Apostolica in acea vreme, era un fel de NATO si UE la pachet! Cine astazi e impotriva NATO si UE, e si ex post impotriva Coroanei Apostolice. De ce? Pt ca nu este interesat de progresul propriei tari, ci de INAVUTIRE. Iar in ce sistem poti fura cel mai mult, ca „voievod” vasal alias licurici suga.tor? Pai nu in cel occidental, ci in cel oriental – bcsis, ciubuc etc.

„Ce treaba aveam noi cu natia bulgara”

Scumule, mai mult decat crezi, si (nu) te-au invatzat comunistii la scoala!

Baga ochii la harta asta!

(inlocuieste abcd cu http ! )
abcd://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Bulgaria-%28893-927%29-TsarSimeon-byTodorBozhinov.png&filetimestamp=20090815022006

Popoulatia romanizata din zona Romaniei de azi, ramasa dupa retragerea imperiului roman, a facut fata (sau nu!) unui numar mare de valuri migratoare.

Protobulgarii (popor turcic) uniti cu hunii au cucerit zona, si au format ulterior primul mare imperiu bulgar, care s-a destramat rapid. Ei s-au amestecat cu populatia autohtona, deja amestecata, dar si cu slavii din zona. Nu intru in detalii ca sunt multe. In special multe popoare migratoare, care la randul lor, iarasi erau un conglomerat nedefinit. Unii spun ca protobulgarii erauinruditi cu ungurii. Who knows?

Acuma vi tu (si alte corifee) sa ne explice ca romanu, fiu de burebista, a stat acolo cu bata in mana si a rezistat romanilor, si restul popoarelor, fara amestec fara asimilatie, formand romanul de astazi! Uaau. Cata logica! superb! Si mai bagati ca argument si studiul genetic facaut in zona care arat ca suntem varza, dar voi il interpretati, ca de fapt toti sunt romani! Alta logica superba!

Ceeace nu pricepeti voi este diferenta dintre natiune si etnie!
Natiunea este o entitate POLITICA. Etnie este o notiune care se refera la poporul care o alcatuieste.
Astfel in istorie intalnim Natiuni (etbice sau nu) care au reusit sa se organizeze si sa prospere prin cuceriri si organizare, iar altele grupe etnice care NU au reusit sa formeze o natiune. Unele natiuni s-au destramat , altele au luat nastere.
China, Grecia, Imperiul Roman/Italia, Franta, Ungaria, Germania GB etc sunt exemple de Natiuni vechi si prospere, cel putin o perioada, dar exista si azi. Ele exista de milenii
Romaia nu face parte din ele. Romania este, ca vor sau nu romanii, o natiune tanara, de vreun secol jumate. Iar ca popor este un amestec. Uitati-va la Moldoveni, Oseni si Olteni. Daca nu vedeti diferente, inseamna ca va trebuiesc ochelari.

ionion 15-06-2011 - 01:34

Dupa batalia de la Mohacs in 1526 numai cativa nobili au scapat peste granite, adapostiti de habsburgi, restul care n-au murit in lupta au fost inrobiti si castrati. De aceea locuitorii inca mai vorbesc maghiara, caci mamele erau unguroaice, dar ienicerii-tata erau orice altceva numai unguri nu.
Deci Ungaria a incetat sa fie locuita de unguri ca mare majoritate, dovada ca le-a trebuit 150 de ani sa scape de sub jugul turcesc, care nici nu era jug, ca erau pe jumate turci.
Aferim!

CZC 15-06-2011 - 06:49

Apăru şi un “neica nimeni” de prin nu ştiu ce ohaio care-şi dă cu presupuţa. Dacă s-ar fi uitat bine ar fi văzut ca toate textele mele sunt citate. Să le combată cu argumente, nu cu insulte. Dar de unde să ştie ce înseamnă ghilimele. Pentru asta îţi trebuie puţină doxă. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Acum iese la iveală şi “cultura” celorlalţi lătrăi. Postează ce au în creier. Adică … Nu mă pot coborî la nivelul dumnealor să scriu cuvântul. Aşa cum am mai spus, neavând argumente, atacă persoana. Tipic stalinist. Să fie sănătoşi. Reaua dumnealor simţire nu ma atinge. M-ar deranja numai cuvintele unor oameni, nu ale unor indivizi. Se pare că i-a atins turbarea. Despre Stroussberg “s-au făcut că plouă”. Despre cererea ungurilor adresata regelui se referă doar la respingerea de către români. Normal că nu i-au acceptat, având în vedere câte făcuseră. Comunismul în România a fost adus de alţii. În Ardeal l-au instalat ungurii. Conducerea României dupa “trădarea” de la 23 august, numai “românească” n-a fost. Latră împotriva oltenilor, dar în guvernele postdecembriste n-au fost olteni. E adevărat că Bercovici a din Craiova. Actualul guvern e format din ardeleni, bănăţeni, unguri şi alţi minoritari. Primul şef SRI după ’89, la fel ca şi actualul, din Ardeal. Deci cine a adus România în situaţia actuală şi cine o înfundă mai rău? Dacă ni-i recomandă pe unguri ca modele, poate ne explică şi dece strigau ungurii în 1956 „guvern fără evrei şi fără ŞVABI”. De la cine să luăm exemplu, când Otto Hauser spune „în cultura maghiară ungurii n-au nici un merit”. Combăteţi-l pe Hauser, nu vă vărsaţi veninul către mine. Nu mă atinge. Stau prea sus ca nivel de cultură şi bun simţ ca să mă poată păta „scârbavnicele” dumneavoastră cuvinte. De acum înainte chiar că nu vă mai bag în seamă, dar am să postez mereu despre „matrapazlâcurile” făcute de etniile celor care se dau „corecţi”.

CZC 15-06-2011 - 12:04

Ce făceau „cinstiţii” negustori saşi când valahii, pe care un urmaş al lor îi dispreţuieşte, conduşi de Vlad Ţepeş, încercau să stăvilească pătrunderea turcilor în Europa? Păi domniile lor au pus pe hârtie nişte minciuni pe care le-au trimis regelui Ungariei Matei Corvin. Şi vestitul rigă în loc să-l sprijine, l-a arestat. Parcă aşa au procedat nemţii şi când au atacat Polonia. Au minţit lumea că au atac polonezii. În cartea „Stalingrad”, istoricul englez Anthony Beevor arată că românii i-au avertizat pe nemţi de intenţiile ruşilor. Inlusiv mareşalul Antonescu l-a atenţionat pe Hitler. Averismentele n-au fost luate în seamă. Inclusiv şeful informaţiilor A6 germane, lt. Col. Niemeyer a a raportat ce susţineau românii. Degeaba. Ce mai zice Beevor: „Românii au luptat vitejeşte, dar împotriva valurilor de atacuri sovietice nu aveau nici o şansă să reziste prea mult.” Astăzi nemţii îi acuză pe români de spargerea frontului. Să fie oare o caracteristică a rasei?

Bumerang 15-06-2011 - 14:32

Apropos de Tepes. Sari de la un subiect la altul, si manipulezi! Tocmai tu erai cel care reproseai banatanului, ca scoate subiecte din contzext si le alege dupa plac. Asa si tu cu Vlad Tzepes.

Vlad Tzepes a facut parte din ordinul Dragonului, infiintat de Sigismnund de Luxemburg impotriva otomanilor. Tzepes era deci Aliatul Ungariei. La un moment dat, s-a Vorbit si de Ungro-Vlahia. Asat vis-a-vis de aluzia ta, cum ca ungurii sau sasii aveau ceva cu romanii!!
Vlad i-a avertizat pe asi ca turcii ar putea sa invadeze Transilvania, dupa ce el a omorat solii si toti turcii de pe teritoriul Valahiei. Turcii nu stiua ca Vlad a intrat in acest ordin! Iar cand i-a invins pe turci, a primit multumir de la unguri , sasi, polonezi si intalieni!
Vlad a fost mazilit de BOIERII VALAHI, care s-au folosit de fratele lui Vitreg Radu, care trecuse la Islam. Pt boieri NU CONTA nici religia si nici statutul Vlahiei, ci DOAR PUTEREA locala! Deci, domnule manip.ulator CZC, BAGI STRAMBE.

Oricum, discutia despre sec. XIV este absolut irelevanta pt subiectul dat.

dar daca tot ai adus vorba. Poate ne explici de ce Valahii si Moldovenii, frati romani, si-o trageau in freza reciproc in acea vreme!

Din pacate nu conteaza cat de viteji au fost soldatii lui Antonescu daca pana la urma ei erau condusi de un nebun! Ma intreb de ce societatea romaneasca nu reuseste sa scoata capetele luminate in evidenta, care sa conduca, ci tocmai invers!

Bumerang 15-06-2011 - 14:09

CZC,

tu esti portretul robot al comunistului de moda noua sub Ceausescu.
Unguri, nemtii si evreii sunt problema, pe cand romanii sunt impecabili, si toate nereusitele lor se datoreaza altora!
Dupa 45 stalinistii erau de alta etnie, romanii n-aveau nicio vina, iar dupa ce a venit Ceausescu, romanii au inceput sa se dezvolte, pana in 89 cand Iarasi altii au atacat Romania, si o tin in frau.

Mai CZC-ule, acum ouin exercitiu simplu de logica.
Pai daca romanii sunt tot timpul asupriti, fraieriti, exploatati de altii, de nu reusesc sa se dezvolte si sa progreseze, exista doua explicatii.
Ori s-au unit toate popoarele planeti contra romanilor, ori, pru si simplu romanii, ca natiune ma refer, nu sunt in stare de nimic!
Iar pt ca nu sunt adeptul teoriilor conspirationiste, cred ca a doua varianta este valabila!

Banatanul 15-06-2011 - 16:28

Dle CZC,
Sa nu o mai lungim atita, in zilele noastre comunicarea si contactul dintre oameni la nivel individual, entitatile culturale, ori natiuni este atit de puternic incit a devenit o componenta strategica de supravietuire si conservare. Teoria dumitale Nationalista ca si oricare ideologie nationalista este limitata si nu ofera nici o perspectiva. Comunistii au mai slefuit la ia si sau dus. Dumneata se pare ca in lipsa de identitate si plin de complexe o tot repeti si o tii pe aceeasi directie paguboasa si falimentara. Nu spui nimic constructiv si valabil pentru ziua de mine a celor care ne pretindem a fi si romani si care dorim ca si romanii sa se constituie insfirsit acuma cu UE si NATO intro Natiune stabila si veritabila cit si constituirea unui stat romanesc pe masura.
Astazi ca si ieri nu avem prea multe optiuni si cred ca este bine sa le amintim pe cele pe care le avem.

1.Sa ne izolam si sa disparem
2.Sa ne amestecam (corcim) cu t.i.g.a.n.i.i
3.Sa ne amestecam cu Geermanii si Maghiarii (care sunt suingurii care pot oferii Solutia optima de a se organiza intro natiune si un stat civilizat)
4.Sa ne amestecam cu Rusii (care sunt barbari si necivilizati chiar daca sunt albi si blonzi)

Altele nu vad care ar fi.
Continuarea pe directia propusa de Dv. ne duce la amestecul cu cu t.i.g.a.n.i.i fie la izolare si care tot cu cocalarii ne pune sa convietuim.
Asa ca Dle. CZC atitudinea dumitale este una sinucigasa si nu ar fi gresit sa fi etichetat cu apelativul:

“CZC Antiromanul”.

Ciu Huhu 15-06-2011 - 17:02

Banatanul si BUMERANGUL, COMENTARIILE VOASTRE SPUN CA SINTETI PLATITI DE SEVICIILE SECRETE UNGARE!

Banatanul 15-06-2011 - 17:57

Deci dumneata Nu accepti ca un Roman poate sa fie Pro civilizatie si Pro Occidental.
Orice Roman Pro Occident este platit de straini.
Buna Logica.

nimeni 16-06-2011 - 11:10

nu stiu daca ai dreptate cu serviciile secrete ungare. in mod cert , sunt cateva idei de baza care revin aproape obsesiv in comentariile celor doi. de ce, in ce scop, ce urmaresc, daca sunt platiti, bine, daca nu iar bine!
incerc o explicate- au material nu gluma- suntem un popor contorsionat si complex chiar foarte complex geografic vorbind.
revin la ideile obsesive-
romanii nu sunt in stare sa se conduca singuri,
Ardealul l-au vrut cei de dincolo de munti – nu ardelenii au dorit sa se uneasca cu cei de-un neam cu ei –
romanii nu au cuvant sau nu respecta intelegerile
in Romania nu mai meriota sa stai- aici nu au mai ramas decat batranii, handicapatii si prostii
Maghiarii nu au gresit cu nimic in sutele de ani de convietuire cu romanii
Trianon – o mare gresala si o lovitura nedreapta aplicata maghiarilor

armai ai fi cateva, dar nu mai continui. oricum ii atrag atentia banateanului- domnule nu mai poci limba romana – inteleg greselile inerente exprimarii intr-un spatiu virtual dar tu abunzi in greseli- daca nu-i premeditat esti nescolit de-a dreptul!
le spun celor doi- aveti dreptate ! dar nu in totalitate, ignorati cu buna stiinta contextul istoric , si interpretati dupa cum va convine adica cu rea credinta tot ceea ce inseamna Romania si romani in general.
daca va puteti permite un exercitiu de imaginatie- Romania a fost in permanenta un pod intr-o superintersectie . nu a ales sa fie asa, pur si simplu asa s-a nascut. ce se intampla cu un pod, va las pe voi! hai ca nu-i greu.

Banatanul 15-06-2011 - 17:09

Imi cer scuze pentru cei ce sau simtit jigniti sau ofensati fie de iesirile mele catre Dl CZC sau trimiterile mele la adresa Oltenilor. Toate acestea nu au fost cu “rea simtire” cu zice CZC –ul ci au fost cu un Mare Naduf la adresa lor.
Chestia cu Olteniin este o chestiune foarte delicat pentru Banateni. Iar Banatenii fac diferenta dintre Oltenii care au ramas la ei acasa si prin munca lor incearca sa isi inobileza locurile de bastina si Oltenii ajunsi la Timisoara pentru a parvenii inghesuinduse pe pozitii in institutiile publice locale ale Banatului Profesori, Preoti, Militari, Politisti, securisti etc. Chestiunea cu umilirea noastra a Banatenilor dizspretuirea si jignirea Bunicilor Nostrii inca din perioada interbelica cit si in timpul comunistilor pe motivul ca am vorbit si alte limbi decit ce romaneasca sau ca mormintele din cimitirele noastre sunt profanate de copii celor ce au venit in Banat si nu au nici o educatie si respect fata de banat au ajuns sa joace fotbal printer mormintele catolice rupind curuci si asta se intimpla in zilele noastre in satele banatene toate astea sunt dureroase pentru noi si nu pot fi uitate si mai mult noi Banatenii avem datoria morala sa pomenim si sa spunem si celorlalti cetateni ai romaniei toate aceste nedreptati (si multe altele care din motiv de spatiu si timp nu le amintesc) care ni sau facut si continua sa ni se mai faca.

Trist. Unde este civilizatia din Banatul de alta data al Bunicilor Nostrii?

Liviu 16-06-2011 - 10:38

Ar trebui sa-ti ceri scuze pentru mult mai multe lucruri … In primul rand sa-ti ceri scuze pentru felul in care ne folosesti limba !!! Dar asa, in principiu, sa va ia dracu’ pe toti astia de va dati romani, corcituri sau ce dracu veti mai fi, care doriti impartirea tarisoarei acesteia dupa modelul iugoslav ! Stramosii nostrii au murit ca noi sa fim o natie unita si voi veniti acum cu tot felul de idei „progresiste” infasurate ipocrit in tot felul de „pseuo-teorii” care mai de care mai halucinante, care vin in completarea masurilor de distrugere a tarii acesteia. Ati reusit in mare parte sa prostiti gloatele (vorba lui Alamar) dar uite ca pe aici mai sunt si oameni pe care nu reusiti sa-i prostiti.

Domnul CZC este bland in comentariul de mai jos. Eu vreau sa-ti spun „banatene” ca nu esti altceva decat o corcitura jalnica, un adevarat om fara de tara („bozgor”) cum sunt toti cei care vor sa imparta Romania ! Oricare ti-ar fi motivatiile, oricat de suparat ai fi, nu ai dreptul sa pui umarul la distrugerea tarii acesteia. Daca mi-ai fi urmarit comentariile ai fi vazut ca nu de putine ori mi-am varsat si eu naduful pe conationalii mei pe care-i vad cum se balacesc in mocirla calduta care este intretinuta inteligent de cei interesati. Cand prostia o sa invinga si cand aceasta plantatie care a devenit Romania va ajunge „sa fie listata la bursa” putand sa fie cumparata pe margele de sticla atunci o sa-ti dau dreptate si cei care mai pot salva macar o particica din ea o pot face. Dar sa nu uite limba romana !!!

CZC 15-06-2011 - 20:49

Domnule Bănăţean aşa mai veniţi de acasă. Amintiţi-vă că la început eu nu v-am etichetat în nici un fel. De asemenea, nu am zis nimic rău la adresa niciunui popor, unei naţiuni sau etnii. Am zis că fiecare popor are şi părţi bune şi rele. Aţi sărit ca ars şi aţi făcut românii “hiene”, afirmând ca “germanii au dreptul să conducă” alte popoare. Aici m-am simţit ofensat, deşi, dacă vă amintiţi, v-am spus că după tată, sunt austriac din Bucovina. M-aţi făcut comunist, securist, ajuns în vârf după revoluţie. Nimic nu e real. Mi-ati zis că mestec în oala cu … N-am făcut altceva decât să vă aduc citate din alte publicaţii. Le puteaţi combate elegant, dar nu aţi facut aşa ceva. Că din Oltenia or fi venit neispraviti, nu contest. Si in Oltenia comunismul s-a instalat cu venetici, care au pus in funcţii de conducere leprele satelor. În Ardeal comunismul l-au instalat ungurii. Sunt documente clare în acest sens. Tot ei, au fost, după ruşi, cei mai mulţi şi cei mai activi in Cominter. Luaţi şi vedeţi conducerea Partidului Comunist din România. Ultima insultă a dumneavoastră a fost la adresa basarabenilor, tocmai în zilele în care se comemorau 70 de ani de la marea deportare. Ştiţi ca acest lucru s-a intâmplat în urma pactului Molotov-Ribbentrop. Deci ruso-german. Despre masacrul de la Fântâna Albă aţi auzit? Cei de care vorbiţi dumneavoastră că au veni din Basarabia sunt cei descrişi de Paul Goma în Săptămâna Roşie. V-aş ruga s-o citiţi. Oare nu ştiţi cum cooperează astăzi nemţii cu ruşii? Nu ştiţi despre conducta de gaz metan prin Marea Baltică, ocolind Polonia. Cine a împărţit Polonia? Nu nemţii şi ruşii? Toate astea le spun nu pentru a blama un popor sau altul. Ci pentru că asta e realitatea. Părerea mea este că locuitorii României, indiferent de naţionalitate, ar putea trai excelent. Există, încă, suficiente resurse şi destulă materie cenuşie. N-am susţinut şi nu susţin uniformizarea. Susţin doar dezvoltarea tuturor regiunilor, dar numai prin efort propriu. Sunt de acord cu păstrarea identităţilor culturale, iar minorităţile pot fi, dacă, sunt corecte, ceea ce în cazul nemţilor sunt convins că aşa este, excelente punţi de legătură între ţara în care trăiesc şi ţara “mamă”. Dacă vreţi să nu mai intervin cu exemple negative, încercaţi, vă rog, să nu mi-i mai daţi exemplu pe unguri. “Antiromânul” de care vorbiţi este nepotul unui român mort la Mărăşeşti (deşi ştiţi foarte bine că România n-a dorit războiul cu Germania, declarând război doar Austro-Ungariei) şi copilul unui “austriac bucovinean” care a luptat numai în EST. Aş mai adăuga doar că dacă Austria ar fi fost corectă cu românii (şi acest lucru mă doare) alta era soarta monarhiei. Deşi văd că îi susţineţi în continuare, amintiţi-vă ca ungurii l-au înlăturat, din funcţia de rege al Ungariei, pe ultimul împărat austriac. Românii au fost corecţi până la final, asigurând ordinea în Viena. Cu asta am încheiat. Dacă vă mai luaţi de români, vorbind la general, n-am sa tac. Ce s-a întâmplat pe plan local nu culpabilizază o întreagă populaţie. Sper să vă reveniţi. Multă săsnătate şi o viaţă plină de împliniri. Rămân ROMÂN, CZC.

Banatanul 16-06-2011 - 02:18

Dle CZC,
Astept un raspuns in legatura cu inrudirea cu tiganii, sau considerati ca nu este relevanta problema dpdv al viitorului societatii Romanesti. Discutia nu este una discriminatorie ori de ura impotriva lor. Ci este una de bun simt sa vedem cu cine merita romanii sa se asocieze si de ce?
Romanul din Dv ce spune? ca vad ca sunteti un mare aparator al Romanilor la gramada.

Paul din Ohio 16-06-2011 - 04:09

Mai Banatan analfabet,
Vad ca continui sa-i consideri pe romani, tigani. Chiar nu iti este RUSINE? Numai rusii in propaganda lor imperialista (si vad ca si nemtii) pot face asemenea afirmatii.

Banatanul 16-06-2011 - 05:29

Cind iam considerat eu pe romani ca fiind tigani. Dumneata ai o problema una citesti si alta interlegi. Ia mai citeste inca odata.

De Rusine Nu imi este Rusine sa spun ca unii dintre romani din ziua de astazi din cauza saraciei au ajuns sa se amestece (corceasca) cu tiganii.
Ba mai mult liderul lor Madalin Voicu a ajuns pe la TV si mass media sa ii revendice ca fiind tigani pe rominii pe care el ii considera a fi amestecati cu tiganii. Or roamanii tac si nu spun nimic nu indraznesc sa deie nici o replica acestui cocalar care ii face pe Romani Tigani. Iar Dumneata teai terezit sa ma acuzi pe mine de asa ceva. Ori acest lucru este unul strigator la cer dpmdv de aceea am deschis subiectul.
Daca dumneata iti permiti sa rastalmacesti in acest fel ceea ce am vrut eu sa spun in postarile mele anterioare despre tigani, nu pot sa inteleg altceva decit faptul ca Dumneata nu doresti sa discuti sincer despre situatia tragica si critica a romanilor. Eu atita vreme cit ma consider Roman ma preocupa in mod sincer soarta Romanilor. Pe dumneata se pare ca nu te preocupa aceasta Drama.

Afla ca Eu pe Romani Nu ii consider Tigani. Modulo cum pui problema arata ca Dumneata doresti Tiganizarea Romaniei. Rusine sati Fie, Nenorocitule. Iti doresc Sa ai parte de vecini tigani si pe deasupra copii tai sa fie fete adolescente. Nenorocitule.

Paul din Ohio 16-06-2011 - 05:33

Mai „Banatanre”, uite ce ai scris, printre altele:
„Ce, nu va ajuns epurarea etnica pe care ati facuto in vremea Comunismului?
Ati distrus identitati culturale si asezari cu traditie in Banat, Transilvania si Bucovina. Iar in vechiul regat vati straduit sa ii integrati pe t.i.g.a.n.i. adica in loc sa ii lasati si sai incurajati sa munceasca si sa isi pastreze propria lor identitate t.i.g.a.n.e.a.s.c.a iati incurajat sa se corceasca cu familii de romani. Si uita unde a ajuns Tara. Nu am nimic impotriva t.i.g.a.n.i.l.o.r. dar atita vreme cit nu ai ce sa inveti de la ei nu este indicat sa te amesteci cu ei.”
P.S. Esti un NESIMTIT. Nu mai meriti NICIUN raspuns.

Banatanul 16-06-2011 - 05:47

Asta inseamna pentru tine ca eu iam facut pe romani tigani mai Nenorocitule.

Securitatea Romana si PCR a dus politica de integrarea a tiganilor in societatea Romaneasca Iar aceasta integrare a insemnat corcire nu itelegi?
Sunt unele familii corcite intre romini si tigani mai omule. Ori aceasta pentru mine este o crima impotriva identitatii Romanesti. Nenorocitule.

Iar acest proces din nefericre se pare ca inca continua se pare si astazi in timp ce nationalistii gen CZC sau ca dumneata dormiti pe voi.

Unde am spus eu ca rominii sunt tigani. Eu am reprosat celor ce au condus societatea Romaneasca PCR-ul si Securitatea care au comis aceste crime oribile.
Sau se pare ca tu esti un fost Secu ori Politruc ori vreun angajat pe la MAI. Si nu iti convine ca cineva sa va acuze de aceste crime impotriva identitatii romanesti?

Szabadok László Fektecuki ogróf Mohacs és szolgák Trianon 16-06-2011 - 06:33

ATENTIA MARE, CA SA FIE LIMPEDE!
Concetateni Romani, si mult stimati conationali, putini stiu de Károly Olt (14 May 1904 – 22 March 1985) om politic maghiar originar din Romania.
Dar nu omul este acum important, ci numele lui, care e dovada de nezdruncinat ca maghiarii iubesc Oltul si tot ce tine de el.
Istoria societatilor din toate timpurile a aratat ca apele sunt axele culturilor.
Deci, noi nu vrem „tinut secuiesc” pe baze etnice, ci credem ca marile unitati administrative trebuie sa urmeze bazinele marilor rauri din Romania.
De aceea, Tinutul Olt, trebuie sa fie cuprins de la judetele Harghita (cu izvorul Oltului), Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, si Olt prin care curge Oltul, la care sa se adauge cele 2 judete invecinate si fara ape marcante de calibrul Oltului, Gorj si Dolj.
Iata, deci nu si nu „tinutului secuiesc” si pentru si sa traiasca Tinutul Olt!

O ultima precizare, inutila de altfel pt iubitorii maretului Olt, aproape ca si un fluviu de impunator, iata o enumerare (exhausiva) a catorva localitati de-a lungul Oltului mult iubit: Bălan, Sândominic, Miercurea-Ciuc, Sfântu Gheorghe, Făgăraş, Brezoi, Călimăneşti, Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Slatina, Drăgăneşti-Olt.
Propunem capitala administrativa a tinutului la Râmnicu Vâlcea, straveche asezare dacica.
Traiasca Tinutul Olt!

Va multumim.

Timotei 16-06-2011 - 06:54

Secuii au fost importanti, dar au disparut in cursul involburatelor evenimente din istorie si mai ales in jurul WWI si WWII, asfel ca au mai ramas maximum 2-3 sute in 2002 si azi si mai putini.

Dar iata ceva interesant:

Deși, prin tradiție, adversari ai turcilor otomani, care au cotropit adesea Transilvania, secuii au nutrit ulterior sentimente romantice de frățietate față de turci în pofida religiilor diferite ale acestora. Secuii vedeau în turci un fel de „frate mai mare regăsit”.

Astfel, ziarul Timpul (de sub redacția lui Mihai Eminescu) consemna în anii 1877-1878 agitația din anumite așezări secuiești intracarpatice prilejuită de războiul româno-turc. Cete de secui organizate ad-hoc amenințau să pătrundă prin trecătorile din Carpați în Romania unde urmau să atace și să pârjolească satele pentru a sabota interesele românești și pentru a-și arăta solidaritatea cu Imperiul Otoman

Stindardul acestor secui era Turul Madár („pasărea Turul”) identificat ca fiind șoimul peregrin sau pelerin (Falco peregrinus); pe turcește Tuğrul sau Toğrül, totodată numele unuia dintre fondatorii dinastiei turcești selgiucide, tot din ramura oguză (vide supra), simbol comun al semințiilor turanice sau altaice, repus în uz pentru o perioadă sub regimul horthyst.

În anul 2006 liderii autonomiștilor secui din România au început să afirme din nou afiliațiile turanice ale secuilor, semnând un protocol de colaborare cu autonomiștii uiguri din fostul Turkistan, azi parte a Chinei. De altfel Ferenc Csaba, unul dintre lideri explică încheierea acestei alianțe subliniind „relațiile istorice de rudenie între maghiari și uiguri”.

Vezi mai pe larg la:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Secui

1 2 3

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult