Acasa MagazinLife Ministrul Culturii anunţă o soluţie în conflictul de la Opera Naţională

Ministrul Culturii anunţă o soluţie în conflictul de la Opera Naţională

scris de C.S.
10 afisari

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunţat, marţi, deblocarea conflictului care a afectat, în ultimele trei săptămâni, Opera Naţională Bucureşti, conflict care a culminat cu anularea unor producţii, dar şi a Galei Internaţionale a Dansului, fără a preciza, însă, soluţia identificată împreună cu toţi cei implicaţi: dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Conta, care asigură conducerea ONB şi balerinul Johan Kobborg, cel care a coordonat, înainte de demisiona, activitatea corpului de balet.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu

”În ultimele zile am purtat o serie de discuţii în vederea găsirii unui consens privind managementul Operei Naţionale Bucureşti. În cursul discuţiilor de azi, 19 aprilie, purtate la Ministerul Culturii, s-a ajuns la o soluţie agreată de toate părţile implicate. În cursul zilei de mâine, 20 aprilie, voi avea avea o întâlnire la sediul Operei cu angajaţii instituţiei pentru a prezenta soluţia agreată la care s-a ajuns în urma discuţiilor recente”, a anunţat, pe contul de Facebook, ministru Culturii Vlad Alexandrescu.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, însă, Johan Kobborg şi balerina Alina Cojocaru acuzând noua conducere de presiuni şi încercări de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg şi cu o serie de proteste în faţa Operei Naţionale Bucureşti. Marţi seară, la protestul organizat de susţinătorii lui Johan Kobborg şi la care a participat chiar Alina Cojocaru, câţiva angajaţi ai ONB le-au strigat balerinilor străini ”Afară din ţară”. Unii angajaţi ai Operei au denunţat, la un protest organizat miercuri, faptul că ”străinii” sunt mai bine remuneraţi decât ”românii”.

Pe fondul acestei situaţii, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi-a exprimat, în trei mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Opera Naţională, în contextul în care ”tinere talente britanice au ales să îşi facă o carieră la Bucureşti”.

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis un mesaj public prim-minstrului Dacian Cioloş, în care îşi exprimă regretul că nu a reuşit să contribuie la schimbarea României, la ”ruptura din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră”. În acelaşi mesaj, balerina îi mulţumeşte prim-ministrului pentru timpul acordat, precum şi pentru ”zâmbet” şi spune că acceptă, alături de Johan Kobborg, invitaţia la un ”pahar cu suc”. O zi după, joi, prim-ministrul Cioloş i-a răspuns, pe contul de Facebook, asigurând-o că ”performanţa este apreciată, indiferent de unde ”.

În urma acestor tensiuni şi declaraţii publice, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, dar şi prim-ministrul Dacian Cioloş au anunţat, joi, noi negocieri cu Johan Kobborg.

Între timp, două mari producţii puse în scenă la Opera Naţională Bucureşti, ”Giselle” şi ”La Fille mal gardée”, au fost anulate, iar alte patru riscă să nu mai aibă reprezentaţii, deoarece erau montate şi negociate de Johan Kobborg, a declarat pentru News.ro Tiberiu Soare, director adjunct al instituţiei. Aceste două spectacole se adaugă Galei Internaţionale a Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc în 28 aprilie, anulată la rândul ei. La această gala, invitat era balerinul de reputaţie internaţională Ivan Vasiliev, aşa cum a confirmat chiar dansatorul, luni, pentru News.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult