Acasa MagazinLife Misterele Egiptului antic: cum a murit Ramses al III-lea

Misterele Egiptului antic: cum a murit Ramses al III-lea

scris de C.P.
17 afisari

Ramses al III-lea a avut gâtul tăiat – cu ajutorul razelor X şi al analizelor ADN s-a rezolvat o crimă de acum 3000 de ani şi s-a ridicat vălul de pe ‘conspiraţia haremului’, unul din cele mai întunecate episoade ale Egiptului antic, relatează AFP.

Conspiraţia pusă la cale de membri ai haremului faraonic este atestată de documente ale epocii, printre care ‘Papirusul judiciar’ păstrat la Torino (Italia), care menţionează o tentativă de lovitură de stat a reginei Tiyi, una din soţiile lui Ramses al III-lea. Tiyi a vrut să îl instaleze pe tron pe fiul ei, Pentaour, dar moştenitorul legitim al lui Ramses al III-lea era fiul lui Isis, prima sa soţie. Regina Tiyi a sperat să se folosească de ostilitatea tot mai mare a poporului faţă de faraon, care trăia în lux, în timp ce lucrătorii săi nu mai erau plătiţi şi foametea se extindea. Nemulţumirea maselor s-a soldat cu prima grevă cunoscută din istoria omenirii.

Deşi închisă în harem, Tiyi a reuşit să aibă legături în exterior şi a pus la cale complotul în care au fost implicaţi militari şi chiar un preot. Deşi nu se cunosc detalii exacte, se pare că scopul era simplu: eliminarea lui Ramses al III-lea, probabil în timpul unei nopţi petrecute în harem.

Potrivit documentelor oficiale rămase din Egiptul antic, tentativa de lovitură de stat a fost dejucată în 1156 î.e.n. şi circa 30 de complotişti au fost condamnaţi. Textele nu sunt însă clare în privinţa sorţii lui Ramses al III-lea, în vârstă de 65 de ani. Mumia sa a fost găsită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi nu s-a descoperit niciun traumatism la radiografia făcută în anii 1960. Să fi fost faraonul asasinat de complicii lui Tiyi şi ai lui Pentaour sau numai rănit, murind după una sau două săptămâni?, se întrebau cercetătorii.

Specialist în mumii, germanul Albert Zink, faimos pentru dezlegarea misterului lui Otzi, ‘omul gheţurilor’ descoperit în 1991 în Alpi, la graniţa italo-austriacă, s-a ocupat de rămăşiţele lui Ramses al III-lea. Cu ajutorul altor experţi, printre care Zahi Hawass, fost şef al Consiliului suprem pentru antichităţi egiptene, el a supus mumia unei tehnici de imagistică medicală în 3D foarte sofisticate, tomografia asistată pe calculator. Pentru prima oară, autopsia digitală a dezvăluit o rană gravă la gât, chiar deasupra laringelui, neobservată până acum. ‘Rana are cam 70 mm lăţime şi ajunge la os…Traheea a fost tăiată drept’ cu un cuţit sau cu ceva asemănător, precizează studiul publicat de British Medical Journal. ‘Mărimea şi adâncimea plăgii arată că ea a provocat moartea imediată a lui Ramses al III-lea’, apreciază cercetătorii.

Şi mai curios este însă că tomografia a identificat un corp străin în plagă: o amuletă de piatră, Ochiul lui Horus, despre care egiptenii credeau că are puteri de vindecare. ‘Gâtul tăiat şi amuleta dovedesc clar că faraonul a fost asasinat’, arată Albert Zink într-un comunicat.

Experţii s-au mai ocupat de o mumie ciudată găsită în acelaşi loc cu Ramses al III-lea, cea a unui bărbat între 18 şi 20 de ani, învelit nu în fâşii de pânză, ci în piele de capră, material ‘impur din punct de vedere ritual’. Se pare că este pedeapsa pentru Pentaour, fiul rebel obligat să se sinucidă pentru a-l împiedica să aibă o viaţă după moarte, umilire supremă în Egiptul antic. Potrivit analizelor ADP practicate de echipa de experţi, mumia este a unui fiu al lui Ramses al III-lea, dar, pentru a se stabili sigur dacă este vorba de Pentaour, ar fi nevoie de ADN-ul reginei Tiyi, a cărei mumie nu a fost descoperită.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult