Acasa MagazinLife Moare încă un mit: Excesul de sare NU face rău la inimă!

Moare încă un mit: Excesul de sare NU face rău la inimă!

scris de Matei Iliescu
1 afisari

Ceea ce medicii ne tot spun de ani de zile e fals. Potrivit unui studiu, reducerea consumului de sare CREŞTE riscul unui atac de inimă sau cerebral.

Excesul de sare face bine la inimăCercetările i-au lăsat pe nutriţionişti cu gura căscată. Rezultatele studiului arată că persoanele care consumă mai puţin sodiu – circa o linguriţă pe zi – nu au nici un câştig pentru sănătate, în comparaţie cu cei care mănâncă mult.

În realitate, cei cu alimentaţia mai săracă în sare au avut chiar o rată ceva mai mare a mortalităţii din cauza bolilor de inimă.

Studiul, care a durat 8 ani şi a fost făcut asupra 3.681 de persoane sănătoase din Europa, bărbaţi şi femei de 60 de ani sau mai puţin, a demonstrat şi că un consum de sare peste medie nu produs o creştere a presiunii arteriale.

Rezultatele cercetării, publicate în Journal of American Medical Association şi citat de Daily Mail, a apărut la numai trei luni după ce guvernul Statelor Unite a lansat o campanie naţională de sănătate, somând restaurantele şi producătorii de alimente să taie din cantităţile de sare folosite în reţete.

Sodiul a fost măsurat în urina subiecţilor la începutul şi la sfârşitul cercetării. Ceva mai mult de 6% dintre subiecţi au suferit un atac de inimă, un atac cerebral sau o altă urgenţă cardiovasculară pe durata celor opt ani. Aproximativ o treime din acestea s-au dovedit fatale.

La cei care au consumat cea mai puţină sare s-a înregistrat un risc de a muri de un atac de inimă sau cerebral cu 56% mai mare comparativ cu cei care au consumat cea mai multă sare.

Cu atât mai interesant este că aceste rezultate s-au înregistrat după ce s-au luat în considerare şi alte riscuri, precum obezitatea, colesterolul, fumatul, diabetul etc.

S-au înregistrat 50 de morţi în treimea subiecţilor cu cel mai mic consum de sare, 24 de morţi în treimea cu consum mediu şi numai 10 morţi în treimea cu cel mai ridicat consum de sare.

Conducătorul studiului, Jan Staesen, şeful laboratorului de cercetări asupra hipertensiunii de la Universitatea din Leuven, Belgia, spune: “Rezultatele cercetărilor noastre ne fac să fim împotriva reducerii consumului de sare în rândurile populaţiei”.

Savanţii nu au deocamdată o explicaţie ştiinţifică pentru aceste rezultate surprinzătoare, dar presupun că nivelurile scăzute de sare din sânge ar putea produce mai mult stres asupra sistemului nervos, ar putea să scadă sensibilitatea la insulină şi să afecteze hormonii care controlează presiunea sângelui şi absorbţia sodiului.

Cu toate acestea, hipertensivii – care nu au făcut parte din eşantionul asupra căruia s-a făcut studiul – trebuie să fie în continuare precauţi cu consumul de sare.

Unii medici au recomandat ca rezultatele acestei cercetări să fie tratate … cum grano salis. Ei au argumentat că voluntarii asupra cărora s-a făcut studiul aveau tensiunea arterială normală, erau albi, relativ tineri şi într-o stare rezonabilă de sănătate.

Studii anterioare au arătat că cei cu hipertensiune, de culoare, mai în vârstă şi obezi sunt mult mai expuşi riscurilor în urma consumului mare de sare.

În martie, oamenii de ştiinţă australieni au anunţat că e nevoie de numai 30 de minute pentru ca o mâncare sărată excesiv să deterioreze capacitatea arterelor de a transporta sângele în întreg organismul.

Medicii estimaseră că reducerea consumului de sare cu doar câteva grame de sare ar reduce atacurile cerebrale cu 22% şi pe cele de inimă cu 16%.

11 comentarii

urbos 05-05-2011 - 20:51

Numai daca esti cretin mai pui botu la ce spun „experti nutritionisti” medici d-astia si altii ca ei. Astia habar n-au de nimic. Culmea e ca tot papagalii astia ii iau in ras pe naturisti sau leacurile „din batrani”.
Imi amintesc de o pediatra care spunea cu nonsalanta la tv, in tampenia si nesimtirea ei, ca acuma nu mai e ca mai inainte sa dai copiilor sa manance la ore fixe, ci cand li se face foame, ca si cum copiii de pe vremuri nu erau la fel ca astia de acu. Sau ca nu mai trebuie infasati ci lasati liber etc. Cretina si sleahta ei de „specialisti” descoperisera roata.

jan dinu 05-05-2011 - 21:23

– Scirbosule – ce zici de noul – Segretar general PNL –
— evreul Hellving — te satisface in toate gaurile ??
S-au este doar pentru CrinA…Ciociolina ??
JD-USA

urbos 06-05-2011 - 00:17

………………, tot ce balmajesti n-are nici o legatra cu faptul ca Basescu e o taratura care trebuie sa dispara.

Doru Dragomir 06-05-2011 - 00:28

Urbos, cu parere de rau, dar cred ca o sa ne despartim. Ti-am atras atentia de nenumarate ori.Este ultimul avertisment public pe care il primesti. Ori iti revizuiesti limbajul, ori ne despartim in termeni amicali si nu vei mai avea acces pe acest forum

spartacus 06-05-2011 - 02:11

Daca il scoti pe Urbos, scoate-l si pe Jan Dinu si pe toti cei care nu se spala pe dinti si nu se sterg pe picioare cand intra aici. Asa e fair. domnule Dragomir. ACEEASI POLITICA PENTRU TOTI.

urbos 06-05-2011 - 05:36

De doua ori mi-ai mai atras atentia, ce atata fandoseala. Si sterge-i si pe ailalti nu doar pe mine, vorba lu spartacus, sau iti displace doar faptul ca-l injur pe nemernicul de la Cotroceni in timp ce politica „ziarului” e pupinbasismul asiduu.

Arhimede 05-05-2011 - 21:47

Acum 20 de ani se interzicea vinul rosu la cei cu afectiuni de cardiace.
La inceputul anilor ’90 s-a constatat ca in regiunea Bordeaux unde se bea numai vin rosu, accidentele cardiace sunt extrem de reduse si virsta maxima este mult mai mare ca in restul Frantei…
Asa ca…

neacsum 06-05-2011 - 02:28

Vinul rosu nu este indicat cardiacilor care au tensiune arteriala marita. Si la fel si sarea.In plus , sarea se depune pe artere si le necrozeaza. Din cauza asta este contraindicata. Dar vinul rosu baut in cantitati mici, chiar regulat, cam la un pahar pe zi pune sangele in miscare si este bun vasodilatator si ajuta la circulatie. Tuica subtiaza sangele si astfel imbunatateste si ea circulatia periferica, dar la fel, nu in canttati mari . Inainte de masa , un ciocanel face bine oricui. In plus tuica miscoreaza tensiunea si este indicata pentru cei cu hipertensiune . Bineinteles sunt si alte metode de sprijin a circulatiei sanguine , dar astea sunt efectele pe care le are alcolul asupra inimii. Sarea in nici un caz nu este indicata cardiacilor. Cine spune altceva ori e inconstient, ori criminal, ori face propaganda cine stie cui. E preferabil sa nu va convingeti pe propria piele. In plus sarea afecteaza si rinichii. Asta nu spune studiul Si in ultima instanta , atentie la nuante .. In studiu se vorbeste de cei care au redus consumul de sare si cei care nu l+au redus. In nici un caz nu e vorba de unii care au consumat in mod normal si in mod excesiv, asa ca interpretati datele asa cum trebuie. De fapt si cei care au facut acest studiu recunosc efectele negative ale consumului de sare asupra ceor cu probleme de tensiune , deci hipertensivii. In concluzie, nu va jucati cu sarea. Excesele nu fac niciodata bine. Iar cei cu probleme cardiace , nu faceti experiente in urma acestui articol. Riscul este prea mare.

Arhimede 06-05-2011 - 09:24

N-am sustinut nicaieri, ca poti sa bei pina cazi sub masa, sau sa pui sare cu kilogramul…

Viorica Ianc 06-05-2011 - 06:57

Totusi, pentru mine orice exces este rau. Nu numai de sare.
Este o vorba romaneasca . ” esti indragostit(a) iar ai sarat supa…”
Exista o legatura intre dragoste si folosirea sarii, cine mananca mai sarat are
mai mult apetit la pat. Si asta are legatura cu sanatatea inimii !
La varsta mea nu ma mai iau dupa tot ce spun medicii. Incerc linia de mijloc cu ceea ce simt ca imi face bine !

georgewww 06-05-2011 - 12:36

Nu cred nimic din acest articol .
Va rog cand mai dati astfel de „descoperiri” factute se altii macar precizati si SURSA de unde aveti informatia !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult