Acasa MagazinLife Oscar 2014: Record de țǎri candidate pentru cel mai bun film strǎin

Oscar 2014: Record de țǎri candidate pentru cel mai bun film strǎin

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Un număr record de 76 de țări sunt candidate la Oscarul pentru cel mai bun film străin la ediția din luna martie de anul viitor.

Oscar 2014: Record de țǎri candidate pentru cel mai bun film strǎin (foto: nydailynewstimes.com)

Academia de Arte și Științe Cinematografice, organizatoarea premiilor Oscar, a publicat luni lista celor 76 de filme prezentate comitetului de selecție. Acesta va reduce lista la zece candidați, înainte de a alege cele cinci filme nominalizate pentru valoroasa statuetă. Franța, a cărei ultimă victorie în categorie datează din 1993 cu „Indochina” a lui Regis Wargnier, a ales să prezinte „Renoir”, un film de Gilles Bourdos ce reconstituie ultimii ani din viața pictorului, interpretat de Michel Bouquet. Presa de la Hollywood a crezut mult timp că Franța va prezenta „La vie d’Adele” de Abdellatif Kechiche, Palme d’Or la ultimul Festival de Film de la Cannes, dar data lansării franceze (9 octombrie) l-a descalificat pentru acest an, în timp ce filmele din competiție trebuie lansate în țara lor înainte de 30 septembrie.

Mai multe țări își încearcă norocul pentru prima dată, cum ar fi Republica Moldova cu „Toți copiii Domnului” /”All God’s Children/ de Adrian Popovici sau Arabia Saudită, care a propus „Wadjda” al lui Haifaa Al Mansour, un film bogat recompensat în circuitul festivalurilor de film. Concurează de asemenea mai mulți realizatori prestigioși sau obișnuiți ai festivalurilor, printre care Wong Kar-wai /”The Grand Master”, Hong Kong/, Paolo Sorrentino /”La Grande Bellezza”, Italia/ sau Thomas Vinterberg /”The Hunt”, Danemarca/.

Iranianul Asghar Farhadi, al cărui film „A Separation” a câstigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2011, este de asemenea în cursă cu „Trecutul” — premiul de interpretare feminină pentru actrița franceză Berenice Bejo la ultimul festival de la Cannes. A 86-a ceremonie a Oscarurilor va avea loc pe 2 martie la Dolby Theatre din Hollywood. Nominalizările vor fi anunțate la 16 ianuarie.

1 comentariu

IngerAlbastru 08-10-2013 - 14:06

„Arabia Saudită, care a propus “Wadjda” al lui Haifaa Al Mansour, un film bogat recompensat în circuitul festivalurilor de film.”

Film egiptean am vazut dar Saud Arab inca nu si nici nu sint curioasa!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult