Acasa MagazinLife Părinţii britanici şi bătăia în şcoli

Părinţii britanici şi bătăia în şcoli

scris de A.P.
5 afisari

49% dintre părinţii din Marea Britanie s-au declarat favorabili reinstituirii pedepselor corporale uşoare în şcoli, potrivit unui sondaj efectuat de YouGov pentru Times Educational Supplement, pe un eşantion de 2.000 de părinţi şi 530 de copii de şcoală gimnazială.

‘Problema este că autoritatea adulţilor este în criză în multe şcoli’, a declarat ministrul britanic al educaţiei, Michael Gove. ‘Nu există nicio intenţie de a reveni la pedeapsa corporală’, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei. ‘Întărim puterea de intervenţie a profesorilor şi în acest fel autoritatea lor”, a precizat el.

Aceasta înseamnă să se permită cadrelor didactice să imobilizeze copiii violenţi şi să-i percheziţioneze dacă consideră că au asupra lor obiecte interzise. ”Dacă lipseşte ordinea, un profesor tânăr şi neexperimentat riscă să devină victima agresorilor şi să părăsească profesia‘, a declarat pentru ‘The Daily Telegraph’ Sir Michael Wilshaw, preşedintele ”Mossbourne Community Academy” din Hackney. ‘Circa un sfert dintre profesori abandonează şcoala în primii ani şi aceasta este o pierdere tragică de talente”, a precizat el.

A doua surpriză a sondajului este faptul că şi în rândul elevilor 19% sunt în favoarea ‘caning-ului’ (altoirea cu joarda), acelaşi lucru fiind valabil şi pentru ‘smacking’ (altoirea cu palma). Trei sferturi dintre mamele şi taţii din Regatul Unit sunt favorabili şi unor măsuri mai ”soft”, dar tot din arsenalul vechii şcoli – suspendări, exmatriculări, izolare, precum şi metoda de a scrie rânduri întregi despre comportamentul rău. 85% dintre părinţi cred că profesorii nu sunt respectaţi suficient de copii şi că, pe vremea lor, disciplina în sala de clasă era mult mai severă.

În privinţa pedepselor corporale, Marea Britanie fost întotdeauna divizată. Ele au fost abolite în 1986, când moţiunea a ajuns în Camera Comunelor, la o diferenţă de numai un vot, acela al lui Margaret Thatcher, care se afla la un prânz cu Nancy Reagan şi care a sosit cu întârziere în aulă pentru a vota împotrivă. Deşi interdicţia a vizat numai la şcolile publice, în realitate şi instituţii private cum ar fi Eton, care pedepseau corporal până în 1970, s-au adaptat curând.

Pe de altă parte, CEDO a intervenit în această problemă, reducând semnificativ severitatea unor directori demni de romanele lui Dickens. O anchetă a Stopp, o organizaţie a cadrelor didactice care se opun pedepsei corporale, a dezvăluit că la începutul anilor ’80 un copil era pedepsit corporal la fiecare douăzeci de secunde.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult