Acasa MagazinLife Paştele – moment sfânt sau festival culinar?

Paştele – moment sfânt sau festival culinar?

scris de Marius Bâtcă
2 afisari

Când eram acasă, cu vreo două săptămâni înainte de Paşte, sau de Crăciun, începea marele sclavagism!

masa-de-pasteMobilele erau mutate, covoarele scoase, bătute, spălate, frecate şi abuzate în toate felurile; în anii speciali, casa era văruită, orice moleculă de praf era aspirată şi orice colţ de podea lustruit.

Rezultatul final o fi fost drăguţ, dar săptămâna în care trebuia să escaladez o masă ca să ajung pe canapeaua mutată în mijlocul camerei mă scotea din minţi!

După curăţenie, începea runda a doua, şi mai înspăimântătoare decât prima – gătitul!

Douăzeci de feluri de mâncare ce aveau să fie înghesuite pe masă în aceeaşi zi. După maratonul de gătit care dura trei zile, avem suficientă mâncare încât să invităm la masa de Paşte un întreg regiment şi să nu ne facem de râs.

Şi în sfârşit, venea şi ziua zero! Sau noaptea zero, când tata sau bunicul se duceau să ia lumină, iar noi, chioare de oboseală, ne uitam, moţăind, la slujba de Înviere de la Patriarhie. Frumos moment!

Apoi, ne chinuiam să gustăm măcar din tot ce aveam în faţă şi adormeam, sfârşiţi, în faţa televizorului…

Aşa trecea Paştele! Diferenţa între Paşte şi Crăciun se rezuma la carnea din farfurie şi la filmele de la TV, Iisus răstignit versus Macaulay Culkin.

Nu spun că nu e frumos să fii alături de familie de Sărbători. Spun doar că putem să fim împreună şi fără extenuantele tradiţionale pregătiri.

Care nu cred să fie doar despre mâncare, mâncare şi iar mâncare.

Pur şi simplu nu pot să înţeleg de ce se depun atâtea eforturi, din moment ce scopul Paştelui este să ne amintească de un bărbat care se presupune că a murit şi a înviat pentru noi şi care a vrut să devenim oameni mai buni.

Nu-mi amintesc să fi citit, în Predica de pe Munte, că Iisus a propovăduit avantajele geamurilor sclipitoare, şi nici vreo evanghelie care să menţioneze câte feluri de friptură trebuie să ai pe masă ca să fii considerat un bun creştin.

www.catchy.ro

Articol aparut in nr. 53 din săptămânalul ZIUAVECHE.RO

8 comentarii

BULA 16-04-2012 - 05:04

La un popor de slugi, vesnic infometate si cu ochii dupa ciordeala, cu un caracter deformat si cu o biserica condusa de sarlatani, sarbatorile religioase nu au mare lucru in comun cu credinta in Dumnezeu. Sunt doar un prilej de umplere a burtii si de turnat ceva pe gat.

urbos 16-04-2012 - 05:47

Imputi mereu forumul facandu-ti autocritica. Asa e, tu esti o sluga, esti un dobitoc, un incompetent, un sarantoc, un caracter deformat, un troglodit basist si incapabil.
Ma intreb cum te suporta familia, ca trebuie nu doar s-o fi adus in mzerie, dar pun pariu ca tot tu esti ala care se vaicareste ca o baba proasta.

BULA 16-04-2012 - 05:59

Securistule privatizat prin furt de la stat, eu vorbeam despre acest popor de ciume, care a ajuns pe fundul gropii tocmai pentru ca nu are credinta in nimic (si nici minte suficienta). Romanii isi fura caciulile intre ei si se dau smecheri. Faci parte din categoria asta.
Mai jegule, nu te mai lauda cu averea facuta prin inginerii financiare si gainarii. Intr-o economie de piata adevarata, cu concurenta reala intre patroni, ai da faliment repede, pentru ca nu te pricepi la nimic.

urbos 16-04-2012 - 06:08

Impotentule, nu mai vorbi prostii. Fiind neam jidovesc, esti si hot si sarlatan, dar pentru ca nu mai esti cu satra, nici asta nu poti sa faci. Nu ca as vrea sa mai fi si hot pe langa faptul ca esti imbecil, dar tot timpul nu faci altceva decat sa te autodescrii. Vaicareala ta e tampa, chiar nu pricepi?
Du-te la psiholog, la niste sedinte de hipnoza sa vezi cine esti.

un crestin 16-04-2012 - 07:48

Georgiana Voinea,

masa ta -bufet de Paste este o destrabalare . Multe feluri ingramadite si impopotonate.

La anul daca mai vii, ada numai oua rosii, cozonac, paine, ierburi amare. miel si vin rosu. Indestulator si frumos.

ps. zicea d.l Florian Bichir ca e bine sa se duca tineretul de la Inviere la discoteca sa se distreze bine.

un crestin 16-04-2012 - 07:50

Pe cand Dan Puric vorbea de cumpatarea de dupa post indelungat.

Pribeagul 16-04-2012 - 13:46

Giorgiana descrie realitatea. Imi place cum a scris, chiar asa este!, mai putin faptul ca dragele noastre femei nu gasesc resurse de a participa la slujba Invierii. Ele participa si la slujba, si pe urma la masa de Pasti, cind au grija sa avem totul, sa fim pe deplin multumiti. Multumirea noastra este aprecierea muncii lor, principala lor multumire.

Este ceva rau in asta?

Il putem considera exercitiu de indeminare si pricepere, cu rezultat autoaprecierea si aprecierea celorlalti.

Este chiar o activitate foarte interesanta, o chintesenta a activitatii familiale zilnice.

Este o mare sarbatoare, cea mai mare, cinstita ca atare.

un crestin 17-04-2012 - 01:10

O, nu, Pribeagule, nu-i nimic rau in a manca si a te bucura si a aprecia arta de a gati si osteneala femeii. Si eu spun ca Giorgiana descrie cu talent tabloul pregatirilor. Dar ce folos daca nu s-a bucurat de nimic ci a cazut franta ?
Frumos le-ar sta si barbatilor sa puna mana si sa imparta poverile, Dar pentru ce , atata truda ? Pentru Invierea Domnului sau pentru pofta pantecelui ?

Ps. sa stii ca eu nu sunt din aceia care opresc intrebuintarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a facut sa fie luate cu multumire. Nimic nu este de lepadat daca se ia cu multumiri.
Este din iubire pentru aceste vase mai slabe si prea istovite sa se bucure din plin de sarbatoare.
In fiecare sambata treaba sa fie incheiata la ora 6 seara iar dupa aceea sa se faca frumoase si sa cugete.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult