Acasa MagazinLife Peste 300 de milioane de joburi ar putea fi afectate de Inteligența Artificială

Peste 300 de milioane de joburi ar putea fi afectate de Inteligența Artificială

scris de Misu Andrei
135 Afisari

Inteligența Artificială duce la progres, dar vine cu un preț: forța de muncă umană va fi înlocuită. Potrivit economiștilor Goldman Sachs, 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi automatizate în urma celui mai nou val de inteligență artificială, care a dat naștere unor platforme precum ChatGPT, relatează CNN.

Într-un raport dat publicității, specialiștii au estimat că 18% din locurile de muncă full time la nivel global ar putea fi computerizate, iar efectele vor fi resimțite mai ales în economiile avansate.

Așa numiții white collars (gulere albe, angajați care desfășoară activități profesionale, de birou, de conducere sau administrative – n.r.) sunt mai expuși riscului ca joburile lor să fie preluate de Inteligența Artificială decât angajații care desfășoară munci fizice. E de așteptat ca lucrătorii în domeniul administrativ și avocații să fie cei mai afectați, se arată în raport, spre deosebire de muncitorii în construcții sau personalul de curățenie.În Statele Unite și Europa, aproximativ două treimi din locurile de muncă actuale „sunt expuse unui anumit grad de automatizare AI“ și până la un sfert din toată munca ar putea fi realizată complet de AI, estimează banca Goldman Sachs.

GPT-4, cel mai nou model de Inteligență Artificială

Dacă inteligența artificială, în special ChatGPT, „livrează ceea ce promite, piața muncii s-ar putea confrunta cu perturbări semnificative“, au scris economiștii băncii în raport.

ChatGPT, care poate răspunde la solicitări și poate scrie eseuri, a determinat deja multe companii să regândească modul în care angajații lor ar trebui să lucreze în fiecare zi.

Luna aceasta a fost lansat cel mai nou model de inteligență artificială, GPT-4. Platforma a impresionat rapid utilizatorii cu capacitatea sa de a simplifica codificarea, de a crea rapid un site web dintr-un simplu desen și de a promova un examen de intrare în barou cu notă mare.

Utilizarea, în continuare, a unei astfel de Inteligențe Artificiale va duce la pierderi de locuri de muncă, au scris economiștii Goldman Sachs. Dar ei au remarcat că, de-a lungul istoriei, inovația tehnologică care înlocuiește forța de muncă umană duce, în final, la creșterea numărului de locuri de muncă pe termen lung.

„Deși impactul Inteligenței Artificiale asupra pieței muncii va fi semnificativ, majoritatea locurilor de muncă și a domeniilor de activitate sunt doar parțial expuse și, prin urmare, sunt susceptibile de a fi mai degrabă completate decât înlocuite de AI“, se mai arată în raport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS