Acasa MagazinLife Pingundzila: Pinguinii de 130 cm şi 60 kg

Pingundzila: Pinguinii de 130 cm şi 60 kg

scris de Marius Bâtcă
5 afisari

Scheletul unui pinguin uriaş a fost descoperit în sudul Noii-Zeelande şi a fost reasamblat de o echipă de paleontologi neozeelandezi şi americani.

Kairuku pinguin urias

Kairuku - pinguinul urias

Pinguinul avea o înălţime de 130 de centimetri şi o greutate de 60 de kilograme, fiind de peste două ori mai greu decât pinguinul imperial şi depăşindu-l cu un cap în înălţime. Acest tip de pinguin a trăit în urmă cu 24-27 de milioane de ani, informează Mediafax.

Paleontologul Ewen Fordyce, de la Universitatatea din Otago, a descoperit în anul 1977 primele rămăşiţe ale acestui palmiped, denumit Kairuku (scufundătorul care se întoarce de fiecare dată cu mâncare, în limba maori), pe o faleză în oraşul Waimate de pe o insulă din sudul Noii-Zeelande.

De-a lungul anilor, Fordyce şi-a completat seria descoperirilor făcute şi l-a invitat pe cercetătorul american Dan Ksepka, de la Universitatea Carolina de Nord, să îl ajute să reasambleze scheletul pinguinului.

Kairuku era o pasăre elegantă în comparaţie cu alţi pinguini, avea un corp înalt şi înotătoare lungi, dar picioare scurte şi tălpi late”, a declarat Dan Ksepka. Fizionomia sa îi permitea să înoate mai departe şi să plonjeze mai adânc decât o fac pinguinii din zilele noastre.

Descoperirile celor doi paleontologi au fost publicate în cea mai recentă ediţie a revistei Journal of Vertebrate Paleontology.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult