Acasa MagazinLife Povestea Palatului Negresco la 100 de ani

Povestea Palatului Negresco la 100 de ani

scris de A.H.
25 afisari

Palatul Negresco împlineşte 100 de ani. Clădirea a fost construită de un tânăr şi ambiţios imigrant român, Henry Negresco, fiul unui hangiu din Bucureşti, şi a fost finalizată în 1912. Palatul una din emblemele staţiunii franceze Nisa reprezentând un amestec de epoci artistice. El a fost renovat înaintea ceremoniilor marcând împlinirea unui secol de existenţă.

Povestea Palatului Negresco la 100 de ani

Câteva sute de invitaţi sunt aşteptaţi în hotelul cu cupolă de sticlă, a cărei armătură metalică a fost creată de celebrul Gustave Eiffel. În sala Pompadour a fost deschisă o expoziţie etalând cei o sută de ani ai hotelului de cinci stele, simbol al Nisei şi al Coastei de Azur situat pe celebra Promenade des Anglais. Actualul proprietar este Jeanne Augier /89 de ani/, care deţine hotelul şi care trăieşte la etajul şase al clădirii-muzeu împreună cu cele două căţeluşe ale sale Lili şi Lilou. Recent, dna Augier a provocat rumoare printre localnici arborând pe faţadă drapelul provinciei sale natale Bretagne. ‘Cei o sută de ani ai hotelului sunt un rezultat al vieţii, iar viaţa s-a schimbat mult’, declară pentru AFP Jeanne Augier privind la braţul plin de tatuaje al unui tânăr, transmite Agerpres.
Inaugurat în ianuarie 1913, Palatul Negresco a atras de-a lungul anilor aristocraţi de pe Bătrânul Continent şi mari averi din Lumea Nouă, dar şi nume celebre ale cinematografiei mondiale. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost transformată în spital militar, provocând ruinarea proprietarului. Perioada ce a urmat a însemnat de altfel falimentul multor palate Belle Epoque.
Hotelul Negresco a fost cumpărat în 1957 de tatăl lui Jeanne Augier, un măcelar devenit dezvoltator şi care a încercat să-i redea imobilului gloria de odinioară. Clădirea ‘Negrescu este ultimul palat aparţinând unei singure persoane din Franţa’, precizează Pierre Bord, director general al hotelului.
De-a lungul anilor în hotel s-au cazat stele ale cinematografiei mondiale: Richard Burton a uitat la bar parura destinată lui Liz Taylor. De asemenea, există imagini în care la masă cu proprietarul stau celebrii Marlene Dietrich, Jean Marais, Grace Kelly, Salvador Dali sau Marc Chagall. ‘Aici nu eşti într-un hotel, ci este un loc în care fiecare se simte acasă’, afirmă Antoine Gauvin, şeful biroului de presă al localului. Aproximativ 6.000 de tablouri, obiecte şi mobilă de artă stabilesc identitatea palatului la nivelul fiecărei camere, în cele mai mici detalii.
Palatul Negresco va fi administrat de un fond de investiţii, după dispariţia lui Jeanne Augier, iar profitul urmează să fie folosit pentru dezvoltarea hotelului, apărarea drepturilor animalelor şi persoanelor cu handicap, precum şi pentru dezvoltarea artei franceze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult