Restograf a premiat cele mai bune restaurante din Bucuresti si a facut publica Lista 133 Restograf pe decembrie 2012.
Cel mai bun restaurant din Bucuresti a fost desemnat Collage, restaurantul lui Dan si Meda Samson in asociere cu cheful italian Roberto dal Seno. Au mai fost desemnate si premiate restaurantele din Bucuresti pe principalele tipuri de bucatarii si au fost date si cateva premii speciale “Preferinta Restograf 2012”. Evaluarea si nominalizarea celor mai bune restaurante din Bucuresti, pe tipuri de bucatarii, a fost facuta exclusiv pe temeiul calitatii si gustului mancarii, fara a tine seama de ambianta, amenajare si decoruri, servicii, preturi sau alte criterii.
Data fiind importanta ei, la categoria “bucatarie romaneasca” au fost date doua premii: unul pentru restaurantul cu cea mai buna bucatarie traditionala romaneasca (“taraneasca”) si unul pentru cea mai buna bucatarie romaneasca urbana (“boiereasca”).
In cadrul aceluiasi eveniment, a fost facuta publica Lista 133 Restograf, pentru decembrie 2012. Aceasta lista contine 133 de restaurante din Bucuresti pe care Restograf le recomanda in mod special. Lista 133 e publicata de doua ori pe an, in iunie si in decembrie, si contine un numar fix de restaurante, 133. Republicarea periodica se face pentru a permite intrarea restaurantelor de top nou aparute in intervalul dintre doua publicari. Lista 133 contine numai restaurante evaluate de catre Restograf, asa ca e posibil ca unele dintre restaurantele mari ale Bucurestiului sa nu se regaseasca, daca nu au fost inca vizitate de catre evaluatorii Restograf.
Premiile au fost inmanate de catre Mircea Dinescu, desemnat de catre organizatori datorita staruintei cu care apara valorile bucatariei traditionale romanesti – si nu numai pe cele ale bucatariei. Au fost prezenti numerosi ziaristi, reprezentanti ai restaurantelor premiate si nominalizate, personalitati, mult public.
Restograf.ro este unul dintre instrumentele de lucru ale unui Grup de reflectie si atitudine alcatuit din consumatori avizati, interesati de gastronomie nu doar ca act individual, hedonist, ci sub toate dimensiunile sale: sociala, (inter)culturala, stiintifica, si, daca se va ivi prilejul, char si politica. Restograf apara interesele consumatorului obisnuit de act gastronomic in relatia sa cu ceilalti actori ai acestei interactiuni sociale fundamentale – producatorii, prestatorii si organizatiile lor profesionale. Obiectivele generale ale Restograf sunt:
* Definirea, popularizarea si incurajarea bunelor practici legate de produsul gastronomic
* Promovarea transparentei in actul gastronomic public
* Incurajarea initiativelor culturale, educationale, stiintifice si politice: studii, cercetari, programe educationale, evenimente, proiecte politice si legislative etc.
* Initierea si medierea dialogului social prin actiuni specifice legate de gastronomie.
Premiile Restograf 2012 – Topul restaurantelor din Bucuresti
Collage – Cel mai bun restaurant din Bucuresti in 2012
Prime – Cea mai buna bucatarie Americana din Bucuresti in 2012
Sis Kebab – Cea mai buna bucatarie Arabeasca din Bucuresti in 2012
Balkan Bistro – Cea mai buna bucatarie Balcanica din Bucuresti in 2012
5 Elemente – Cea mai buna bucatarie Chinezeasca din Bucuresti in 2012
Bistro Epoque – Cea mai buna bucatarie Frantuzeasca din Bucuresti in 2012
Die Deutsche Kneipe – Cea mai buna bucatarie Germana din Bucuresti in 2012
Mesogios – Cea mai buna bucatarie Greceasca din Bucuresti in 2012
Osteria Gioia – Cea mai buna bucatarie Italiana din Bucuresti in 2012
Benihana – Cea mai buna bucatarie Japoneza din Bucuresti in 2012
Piccolo Mondo – Cea mai buna bucatarie Libaneza din Bucuresti in 2012
Zahanaua Zexe – Cea mai buna bucatarie Romaneasca (urbana) din Bucuresti in 2012
Lacrimi si Sfinti – Cea mai buna bucatarie Romaneasca (traditionala) din Bucuresti in 2012
Divan – Cea mai buna bucatarie Turceasca din Bucuresti in 2012
Barca – Cea mai buna bucatarie Vegetariana & Raw Vegan din Bucuresti in 2012
.
Premiile Speciale “Preferinta Restograf 2012”
Cafe & Bistro Luna
Red Angus Steakhouse
Restaurantul Marshal
Restaurantul The Artist
.