Acasa MagazinLife Preot arestat preventiv pentru agresiune sexuală asupra unui minor

Preot arestat preventiv pentru agresiune sexuală asupra unui minor

scris de D.P.
274 Afisari

Un preot din municipiul Satu Mare a fost arestat preventiv pentru agresiune sexuală asupra unui minor, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului anunţând, miercuri, printr-un comunicat de presă, că Preasfinţitul Iustin a dispus oprirea totală de la săvârşirea oricăror lucrări sfinte.

Un preot ortodox (circa 60 de ani) care slujește la o biserică situată pe Drumul Botizului din municipiul Satu Mare a fost ridicat astăzi de către polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare și dus, la cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. În fața probelor prezentate de către procurori, judecătorii l-au trimis după gratii.

„Referitor la cazul preotului Silaghi Augustin Dorel, preot paroh al Parohiei ‘Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’ din municipiul Satu Mare, care în momentul de faţă se află în arestul poliţiei Satu Mare şi face subiectul unui dosar penal, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului face următoarele precizări: preotul Silaghi Augustin Dorel este preot în cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului din anul 1991, până în prezent; din momentul intrării în cler nu a avut nici un fel de abatere disciplinară sau morală, dând dovadă de seriozitate, fiind apreciat de către credincioşii din parohiile unde a păstorit”, precizează sursa citată.

Într-o decizie pronunțată de Judecătoria Satu Mare din 13 februarie 2024, justiția și-a exercitat prerogativa conformă cu principiile statului de drept, marcând un moment important în procesul penal românesc. În contextul dosarului nr. 296/131/P/2024, Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a formulat o propunere de arestare preventivă a inculpatului S.A.D., acuzat de infracțiuni grave de natură sexuală, inclusiv agresiune sexuală și agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.

Decizia de Arestare

Preot Paroh, Silaghi Augustin Dorel

Fundamentarea acestei decizii se sprijină pe dispozițiile articolului 226 alineatul (1) din Codul de procedură penală, raportat la articolul 223 alineatul (2), precum și pe articolele 202 alineatele (1)-(3) din același cod. Aceste referințe legislative subliniază rigorile și procedurile care guvernează aplicarea măsurilor preventive, în special arestarea preventivă, în cadrul procesului penal românesc.

Inculpatul S.A.D. este cercetat pentru săvârșirea unor infracțiuni extrem de serioase, prevăzute și pedepsite de articolul 219 alineatele (1) și (2) litera c), respectiv articolul 219 indice 1 alineatul (1) indice 2 și alineatul (3) litera b) din Codul penal. Aceste acuzații gravitează în jurul agresiunii sexuale, cu o notă și mai alarmantă atunci când victima este un minor, ceea ce atrage aplicarea unor prevederi penale stricte și a unui regim sancționator adecvat.

 

 

Pe această bază, instanța a decis admiterea propunerii de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.02.2024 până la 13.03.2024 inclusiv. Această măsură reflectă gravitatea faptelor imputate și necesitatea asigurării unui cadru procedural care să permită desfășurarea corespunzătoare a investigațiilor.

 

 

În pofida argumentelor avansate de apărarea inculpatului, care a solicitat luarea unei măsuri preventive mai puțin restrictive, precum controlul judiciar sau arestul la domiciliu, instanța a respins aceste solicitări ca fiind neîntemeiate. Decizia subliniază astfel importanța protejării ordinii publice și a integrității procesului penal, în fața unor acuzații care ating aspecte fundamentale ale demnității umane.

 

 

Instanța a stabilit, de asemenea, că cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia, conform articolului 275 alineatul (3) din Codul de procedură penală, marcând un alt aspect important al deciziei.

 

 

Drepturile Inculpatului

 

 

Decizia Judecătoriei Satu Mare poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare, oferind astfel cadrul pentru exercitarea dreptului la un proces echitabil și la apărare. Pronunțată în cadrul ședinței camerei de consiliu din data de 13.02.2024, la ora 13:55, această decizie constituie un punct de referință în jurisprudența penală românească, reflectând angajamentul instanțelor de a aplica legea în mod echitabil și eficient, în vederea protecției drepturilor victimelor și asigurării unui proces corect pentru toate părțile implicate.

Iată minuta, Judecătoria Satu Mare:

“Ora estimata: 13:00
Complet: C2 JDL
Tip solutie: admite cererea
Solutia pe scurt: În temeiul dispoziţiilor art. 226 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, art. 202 alin. 1-3 Cod procedură penală, admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare în dosar nr. 296/131/P/2024 privind pe inculpatul S. A. D. […], cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de agresiune sexuală, faptă prev. şi ped. de art. 219 alin. 1 şi alin. 2 lit. c) Cod penal, (persoana vătămată …) şi agresiune sexuală săvâr?ită asupra unui minor, faptă prev. ?i ped. de art. 219 ind. 1 alin. 1 ind. 2 şi alin. 3 lit. b) Cod penal, (persoană vătămată …), cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal. Dispune arestarea preventivă a inculpatului S.A.D. pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 13.02.2024 şi până la data de 13.03.2024 inclusiv. Respinge ca neîntemeiată solicitarea avocatului ales al inculpatului cu privire la luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 13.02.2024, ora: 13:55.

Episcopia anunţă că dacă la finalizarea dosarului se va dovedi vinovăţia acestuia, se va face propunere de caterisire.

„Cu regret şi stupoare, am aflat în data de 13 februarie 2024, de faptul că se află în arestul poliţiei făcând subiectul unui dosar penal, aflat în momentul de faţă în faza de cercetare. În momentul în care s-a confirmat informaţia, în şedinţa Permanenţei Eparhiale din data de 13 februarie 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin a dispus oprirea totală de la săvârşirea oricăror lucrări sfinte a preotului Silaghi Augustin Dorel şi deferirea lui spre cercetare către Consistoriul Eparhial cu propunerea de caterisire, în cazul în care finalizarea dosarului va dovedi vinovăţia lui”, precizează Episcopia.

Potrivit Judecătoriei Satu Mare, preotul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru „agresiune sexuală asupra unui minor”. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS