Acasa MagazinLife Primul pacient din lume vindecat de HIV

Primul pacient din lume vindecat de HIV

scris de L.M.
2 afisari

Premieră mondială în medicină! Timothy Ray Brown, un german de origine americană în varstă de 42 de ani infectat cu HIV şi diagnosticat cu leucemie, a fost vindecat de virusul care generează SIDA.

În 2007, după şedinţe chinuitoare de chimioterapie Brown a fost supus unui transplant de celule stem. Uimitor, dar medicii au constatat că transplantul a vindecat ambele boli. S-a descoperit ulterior că donatorul de celule stem prezenta o mutaţie genetică rară care practic îl făcea imun la HIV.

“Pacientul este bine. Astăzi, la doi ani dupa transplant, el nu prezintă nici o urmă a virusului HIV în organism”, a declarat Gero Hutter, doctor la Universitatea de Medicină Charite din Berlin.

Medicii din capitala Germaniei care l-au îngrijit pe Brown spun că este primul caz de vindecare a unui bolnav de SIDA, o descoperire întâmplătoare care deschide calea pentru tratarea acestei maladii.

Multe voci din lumea medicală susţin însă că transplantul de celule stem nu ar fi un tratament practic. Principalul motiv este acela că sunt foarte puţin donatori care prezintă mutaţia genetică rezistentă la HIV. În plus, intervenţia este extrem de costisitoare, dureroasă şi nu în ultimul rând riscantă.

În lume, numărul persoanelor infectate cu virusul HIV a atins în 2009 pragul de 33,3 milioane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult