Acasa MagazinLife Protest inedit. Studenţii au afumat trotuarele din Regie

Protest inedit. Studenţii au afumat trotuarele din Regie

scris de G. D.
10 afisari

Peste 500 de studenţi din Regie au ieşit să fumeze pe Splaiul Independenţei, marţi la prânz, pentru a protesta astfel faţă de prevederea din Legea antifumat care le interzice să îşi mai aprindă ţigara oriunde în campus.

protest fumatori studenti regie

foto news.ro

Studenţii cazaţi în Regie au ieşit marţi în stradă să protesteze faţă de legea antifumat, care nu le permite să fumeze nici măcar în faţa căminelor, în aer liber. De altfel, deja au primit amenzi pentru asta, iar tinerii sunt revoltaţi, într-atât încât au ieşit în stradă să ceară să se aducă amendamente pe legea considerată mult prea strictă.

„Vreau să se aducă amendamente pe lege, să fie puţin mai indulgentă, un acoperiş şi doi pereţi mi se pare exagerat. Nu am nimic împotrivă fumatului afară, dar acum am ieşit fiindcă s-au dat amenzi pentru că s-a fumat în curtea Regiei. Mi se pare ciudat că eşti amendat fiindcă fumezi în aer liber”, a spus Sergiu Busuioc, student la Electronică.

Studenţii au fost susţinuţi şi de trecători. Unii îi felicitau şi le spuneau că nu e drept să nu poată fuma în aer liber în faţa căminelor. „Nu e normal, domnule, cum adică să-şi ia amenzi pentru că fumează în aer liber, unde am ajuns? Normal că protestează!”, a declarat o trecătoare.

Tinerii au stat în jur de 30 de minute la ţigară pe Splai, comentând între ei. „Nu avem voie să fumăm nici în afara căminelor. Protestăm paşnic pentru dreptul nostru de a fuma. Nu cred că e ok să ni se impună să ieşim pe Splai ca să putem fuma. Personal, eu m-am lăsat de fumat din cauza unor probleme de sănătate, dar îmi susţin toţi colegii. Cine fumează a ales să facă asta, nu a fost impus de nimeni. Vrem să se introducă amendamente pe lege, gândiţi-vă până la urmă şi la proprietarii de localuri, 80% -90% din clienţi sunt fumători. Ce ar însemna ca într-un local să se reducă la jumătate numărul clienţilor. Ce facem? Dăm faliment pentru ce? Pentru că avem un Guvern care vrea să desfiinţeze cafenele şi restaurante? Ar trebui să facă altceva. Nu e ok pentru toată lumea, ar trebui să se schimbe ceva”, a spus Alexandra Drăgănescu, studentă la Politehnică, la Facultatea de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice.

Nu ne convine să nu fumam în Regie şi să nu se vândă ţigări. Avem peste 18 ani şi propriile alegeri. (…) Poliţia spune că nu e legal, aşa că mergem dintr-o parte în alta şi ne spunem părerea. Cerem să fumăm în faţa căminului, pe terase. Nu cerem să încălcăm legea. Avem voie să bem, dar nu să fumam. În sesiune toţi fumează mult şi problemă noastră e că nu ne lasă să fumam afară”, spune Adrian, în vârstă de 24 de ani, student la Politehnică.

Protestatarii povestesc între ei că studenţi care şi-au aprins ţigara în campus au fost amendaţi de poliţişti care fumau în timp ce scriau procesul verbal.

”Poliţiştii au intervenit aseară şi ei fumau când ne amendau. Aplici legea, dar nu o aplici încălcând-o”, spune şi Gabriel, de 23 de ani.

Suntem 16.000 de studenţi în campus şi peste 7.000 de studenţi sunt fumători şi dacă ieşim toţi pe splai se blochează. Pentru noi e mai uşor că stăm la un cămin de la stradă, dar pentru cei care stau mai în spate e greu. Sperăm să se schimbe legea”, spune un alt student.

Ana, masterandă, se află printre protestatari, deşi s-a lăsat de fumat, considerând că ”fiecare face ce vrea” şi, atâta timp cât nu se fumează în cămin, interdicţia de a fuma în campus este ”o discriminare”.

Potrivit Legii antifumat (nr. 15/2006), care se aplică din 17 martie, ”se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private”. Totodată, se interzice comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult