Acasa MagazinLife Regele Mihai i-a invitat, Iliescu si Nastase chiar s-au dus

Regele Mihai i-a invitat, Iliescu si Nastase chiar s-au dus

scris de Ziua Veche
4 afisari

Va voi povesti cate ceva despre Garden Party-ul dat joi, 28 mai, la Palatul Elisabeta, de catre Majestatea Sa, Regele Mihai, in onoarea Principelui Radu, cu ocazia aniversării zilei de nastere. Pentru a evita neintelegerile, precizez ca nu sunt regalista, dar admir monarhiile si tot ceea ce reprezinta ele, istoric vorbind, pentru popoarele care au avut intelepciunea ori puterea de a le  pastra.

 „God Save The King” emotioneaza inca milioane de europeni pe care nu-i supara statutul implicit de „supusi” ai unor monarhi moderni, lipsiti de puterea de altadata, dar care nu si-au pierdut puterea de simbol, ori stralucirea.  

Dar sa revin la seara petrecuta la Palatul Elisabeta. Majestatea Sa, Regele Mihai si Altetele Lor Regale, Principesa Margareta si Principele Radu, au primit peste 300 de invitati intr-un decor splendid in primul rand prin simplitatea lui. Palatul este frumos, dar modest in comparatie cu alte resedinte regale, si nu se poate compara nicicum cu opulentele si excesiv auritele proprietati ale noilor imbogatiti. Modestia, patriotismul si eleganta fara umbra de ostentatie au facut din sarbatorirea publica, dar fara televiziuni si presa, a Principelui Radu, un eveniment foarte diferit si prea putin obisnuit in societatea noastra. Nicio comparatie nu este posibila, de exemplu, cu prea mult mediatizatul „botez prezidentialo-princiar”, pomenit acum doar pentru ca este ultimul despre care s-a facut o valva mediatica de prost gust.

Despre cine au fost invitatii, ei, bine, ei au alcatuit un mix de elita. Nu voi da nume, tocmai pentru a nu incalca discretia cu care a fost organizat evenimentul. Doar doua personaje foarte cunoscute au starnit cel putin uimirea. Cu o seara in urma, Adrian Nastase, care a acceptat inivitatia la dineul oferit de Regele Mihai si a stat bine merci la aceeasi masa cu acesta. Minciuna sau amnezia? Si Ion Iliescu, care a venit la Garden Party, dar n-a zabovit prea mult. Vreo amintire sa-i fi rapit placerea unei seri tihnite in acorduri foarte placute de cantec ostasesc?

Protocolul regal are evident niste reguli stricte, care sunt respectate indiferent de   sentimente personale. Protocolul prezidential romanesc se pare ca e mult mai flexibil. Iar cel ex-prezidential n-are nicio gara. Te cheama, te duci, ca e o ireverenta sa refuzi. Sa nu mai fie oare domnul Iliescu in stare sa fabrice scuze, ca pe vremuri, pentru orice? Acum aproape 20 de ani s-a dat vina pentru masuri reprobabile pe romani, care n-ar fi fost pregatiti pentru orice era legat de ideea de monarhie. Poate ca nu eram, dar ne-intoxicati, astazi ar fi fost mai multa normalitate si mai putine motive sa rosim, nu in fata altora, ci in oglinda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult