Acasa MagazinLife Regizorul de animații Hayao Miyazaki se retrage din activitate

Regizorul de animații Hayao Miyazaki se retrage din activitate

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Hayao Miyazaki, regizorul unor filme de animaţie foarte apreciate, precum pelicula „Spirited Away”, „Castle in the Sky”, „Princess Mononoke” sau „Tonari no Totoro” și-a anunțat retragere.

Regizorul de animații Hayao Miyazaki se retrage din activitate (foto:hotdog.hu)

„Săptămâna viitoare, Miyazaki va ţine o conferinţă de presă la Tokyo, prin care îşi va anunţa retragerea din activitate”, a declarat Koji Hoshino, directorul companiei de producţie Studio Ghibli, înfiinţată alături de Miyazaki, duminică, într-o conferinţă de presă organizată la Festivalul de Film de la Veneţia. Koji Hoshino nu a oferit explicaţii suplimentare despre motivele din spatele deciziei luate de Hayao Miyazaki, supranumit „Walt Disney al Japoniei„. „Nu pot să răspund întrebărilor voastre, pentru că va exista o conferinţă de presă oficială despre acest subiect. El (Miyazaki) doreşte să îşi ia la revedere de la voi toţi, din tot sufletul său”, a adăugat Hoshino.

Hayao Miyazaki a regizat 11 lungmetraje. Cel mai recent dintre acestea, „The Wind Rises”, este deja un mare succes de box office în Japonia şi a avut premiera la Veneţia, duminică, în absenţa regizorului nipon. Criticii japonezi spun că noua peliculă a lui Miyazaki reprezintă un avertisment voalat în legătură cu faptul că Japonia s-ar putea îndrepta din nou într-o direcţie similară. Miyazaki, în vârstă de 72 de ani, a accentuat acest avertisment, într-un eseu publicat la jumătatea lunii iulie, despre propunerea iniţiată de premierul nipon Shinzo Abe de a revizui constituţia pacifistă a Japoniei.

Multe dintre filmele regizorului Hayao Miyazaki au avut ca motive centrale ecologia şi feminismul, potrivit mediafax. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se află peliculele „Future Boy Conan”, „Nausicaa/ Kaze no tani no Naushika” şi „Lupin III. – Castelul lui Cagliostro/ Rupan sansei: Kariosutoro no shiro”. Filmul său din 1997 „Prinţesa Mononoke” a primit echivalentul japonez al premiului Oscar pentru cel mai bun film şi a fost unul dintre filmele japoneze cu cele mai mari încasări pe piaţa niponă în acea epocă. „Spirited Away” a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie în 2002 şi s-a bucurat de mare succes pe plan internaţional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult