Acasa MagazinLife Reţete de mucenici: Vezi aici cum se fac

Reţete de mucenici: Vezi aici cum se fac

scris de L.M.
23.117 Afisari

Cum pe data de 9 martie se sarbatoresc cei 40 de Mucenici, va prezentăm nu doar o reţetă, ci trei reţete de preparare a mucenicilor. Vezi cum se fac mucenicii sau măcinicii, cum li se mai spune popular.

Mucenici moldoveneşti

Timp de preparare: pregatire: 1 ora, crescut aluatul: 1 ora si jumatate, la cuptor: 1 ora.

Electrocasnice: cuptor de aragaz

Utensile de Bucatarie: sucitor de coca, tava de cuptor

Ingrediente:

– pentru aluat: 1 kg faina, 25 g de drojdie, 2 oua (optional: nu folositi oua daca vreti sa faceti mucenici de post), 1/2 lingurita de sare,2 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilat, 2 linguri ulei;

-pentru ornat: 100 g miere, 100 g miez de nuca;

Se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se framanta, adaugand din cand in cand cate putina apa. Se lasa aluatul la crescut intr-un loc calduros, langa aragaz, cam 1 ora si jumatate pana devine pufos. Dupa ce a crescut aluatul, se ia cate o bucata din acesta, se ruleaza si se formeaza mucenicii, scrie pofta-mare.ro.

Ungeti tava de cuptor cu putin ulei si asezati mucenicii in ea, dupa care ii ungeti cu apa si zahar vanilat.

Mucenici dobrogeni

Timp de preparare:

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:

pentru aluat:

250 grame faina

100-120 ml apa caldutza

sare (un praf de sare)

pentru zeama:

apa

sare (un varf de lingurita)

coaja de la o lamaie (rasa)

zahar (dupa gust)

Mod de preparare:

In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca , apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa pe care a fost presarata faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina, scrie gustos.ro.

In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.

Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare . E important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.

Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata. Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu. Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare). Nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.

Mucenici muntenesti

Mucenici Muntenesti

Mucenici Muntenesti (foto: pofta-mare.ro)

500 g faina

1 cana apa

sare

1 esenta de vanilie

1 esenta de rom

3-4 lingurite coaja rasa de lamaie si de portocala

zahar

scortisoara

nuca macinata

1 plic zahar vanilat.

Din faina, apa si sare dupa gust, framanti un aluat potrivit de tare, pe care-l intinzi intr-o foaie de 1/2 cm grosime si tai mucenicii cu forma speciala.

Ii asezi intr-o tava si-i lasi sa se usuce timp de o ora. Pui apoi pe foc o oala cu apa, sare si zahar dupa gust, scrie bucatarul.ro.

Cand apa clocoteste, dai drumul cu grija mucenicilor in oala, adaugi coaja rasa de lamaie si portocala, vanilia si zaharul vanilat si lasi sa fiarba 20-25 de minute. Inainte de a lua oala de pe foc pui si esenta de rom. Lasi mucenicii sa se raceasca, apoi ii aduci la masa cu scortisoara si nuca macinata alaturi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult