Acasa MagazinLife Reţete Paşte: Plăcintă de drob de miel, Stufat de miel și Cozonaci muntenești

Reţete Paşte: Plăcintă de drob de miel, Stufat de miel și Cozonaci muntenești

scris de C.F.V.
186 Afisari

În această săptămână — Săptămâna Mare din Postul Sfintelor Paști — vă propunem ”Plăcintă de drob de miel”, ”Stufat de miel” și ”Cozonaci muntenești” rețetele fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

reteta cozonacPlăcintă de drob de miel
Fierbi bine bojocii, îi toci mărunt, prăjești ceapă tocată, moi puțin miez de franzelă în lapte, pătrunjel și puțin mărar, pui sare, piper și puține cuișoare pisate.

Întinzi prapurul, pui umplutura la mijloc, închizi bine. Într ‘o tavă înfierbânți unt sau untură, așezi drobul și pui la coptor. Din când în când iei cu lingura grăsimea și stropești drobul.

Stufat de miel
Rumenești bucățelele de carne în unt, apoi pui o lingură de făină, o rumenești, stingi cu zeamă de carne, adaogi sare, puțin ardeiu roșu, și lasă să fiarbă.

Rumenești în altă cratiță ceapă verde și usturoiu verde (6 părți ceapă și o parte usturoiu). Când carnea va fi pe jumătate fiartă, adaogi legumele și pui puțin oțet. Se poate pune și puțin zahăr. Această mâncare se poate face și cu arpagic, și cu carne de vacă.

Cozonaci muntenești
Un kgr. făină, 1 kgr. lapte, 250 gr. zahăr, 250 gr. unt proaspăt, o linguriță sare, coajă rasă de la o lămâe, 8 ouă, puțină vanilie, 1 linguriță rom, drojdie de bere și stafide.

Iei 8 gălbenușuri de ouă și 4 albușuri bătute bine împreună cu o linguriță de sare. Ei apoi o bucată drojdie de bere groasă cât un deget și o pui în laptele fiert numai călduț. Drojdia va sta în lapte până ce se va dospi și va începe să se ridice.

Făina pusă într ‘o copăiță, o ții într ‘o cameră caldă, peste ea torni laptele cu drojdia înăuntru. Adaogi zahărul pisat și ouăle bine bătute. Amesteci viguros toate acestea timp de o jumătate de oră. Amestecul se face cu mâna.

Untul îl pui să se topească, apoi torni din el în făină, puțin câte puțin, amestecând mai departe. În fine începi amestecul cu amândouă mîinile pe care le moi mereu în untul topit ce ‘l ai alături într ‘o cratiță pusă pe mașină. Amesteci încă o oră. Apoi adaogi stafidele și coaja de lămâe care trebue introdusă în aluat de la începutul frământatului. Romul se pune către sfârșitul amestecului.

Aluatul se lasă o jumătate de oră să se odihnească, într ‘o cameră caldă, apoi se amestecă puțin. Din masa aluatului se iau cantități după dorință, se așează în forme sau tăvi unse cu unt și se bagă la coptor nu prea fierbinte. Dacă coptorul e prea iute se pune peste aluat o coală de hârtie pe partea unsă cu unt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS