Acasa MagazinLife Scandal provcat de noua bancnotă canadiană de 20 de dolari (video)

Scandal provcat de noua bancnotă canadiană de 20 de dolari (video)

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Designul noii bancnote de 20 de dolari din polimer, care va fi introdusă de canadieni în noiembrie pentru a preveni falsificarea, a creat mai multe controverse.

Noua bancnota de 20 de dolari a Canadei (foto:theexchange.ca)

Bancnota de 20 de dolari canadiană prezintă pe partrea din faţă pe regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii, care în acest an celebrează 60 de ani de când a urcat pe tron. În timp ce pe spatele bancnotei apare monumentul memorial din oraşul Vimy din Franţa, care este dedicat canadienilor care au murit în conflictele militare din cel de-al doilea război mondial în Franţa.

Noua bancnota a scos la lumină faptul că nu foarte mulţi canadieni ştiu de existenţa acestui monument de la Vimy sau de cum arată acesta. Mai mult, un sondaj realizat de CTV, arată că cel mai adesea acesta este confundat cu cele două turnuri gemene de la World Trade Center distruse de atentatele teroriste din 11 septembrie 2011.

O altă controversă legată de folosirea acestui monument o reprezintă statuile femeilor goale aflate pe memorial care ar putea ofensa mai multă lume, mai ales având în vedere alăturarea cu portretul reginei Elizabeta a II-a.

O purtătoare de cuvânt a Bank of Canada, Julie Girard, a declarat pentru publicaţia The Exchange că pentru realizarea acestui design s-au realizat mai multe focus grupuri, care au adus printre altele şi ideea monumentului din Vimy.  Aceasta a precizat că banca a ales pentru modelele noilor bancnote, elemente specific canadiene şi de lucruri de care Canadieni pot fi mândri.

Un exemplu este noua bancnota de 100 de dolari care celebrează inovaţile medicale aduse de Canada, precum descoperirea insulinei şi inventarea stimulatorului cardiac.

Noile banconte de 20 de dolari din plastic vor intra în circulaţie în noiembrie, urmând ca pâna la sfârşitul anului 2013 să fie introduse şi bancnotele de 5 şi 10 dolari, după ce înainte de bancnota de 20 de dolari, au fost lansate cele de 50 şi 100 de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult