Acasa MagazinLife Sfatul medicului pentru MASA DE CRĂCIUN

Sfatul medicului pentru MASA DE CRĂCIUN

scris de D.S.S.
21 afisari

Preparatele de Crăciun, combinate cu ţuică şi vin, urmate de cozonac sunt un adevărat „bombardament gastronomic” chiar şi pentru cei cu antrenament în ale mâncării, de aceea trebuie consumate „pe gustate”, cu o pauză de cel puţin trei ore între mese, spune medicul nutriţionist Simona Tivadar.

Sfatul medicului pentru MASA DE CRĂCIUN

Sfatul medicului pentru MASA DE CRĂCIUN

Românii ar trebui să respecte TRADIŢIILE DE CRĂCIUN şi să prepare în casă mâncarea specifică sărbătorilor, dar pentru a evita supraalimentaţia, carnea de porc şi preparatele tradiţionale – cârnaţi, caltaboş, lebărul, şorici, jumări, şunculiţă, sarmale – ar trebui combinate cu legume şi zarzavat, iar acestea din urmă să reprezinte două treimi din farfuria cu mâncare, a declarat pentru mediafax.ro Simona Tivadar, medic specialist în nutriţie şi boli metabolice.

Medicul Simona Tivadar a recomandat ca la MASA DE CRĂCIUN să se mânce puţin şi, oricât de gustoase ar fi alimentele, să fie pastrate rezerve şi pentru celelalte zile, mai ales că în mai puţin de o săptămână urmează un alt „bombardament gastronomic”, cel din noaptea de Revelion.

„Pentru a evita o supraalimentaţie în perioada sărbătorilor de Craciun ar fi bine ca două treimi din farfuria cu mâncare să conţină legume şi zarzavat, iar între mese să se facă o pauză de cel puţin trei ore. Este recomandat ca toate aceste alimente să fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales că această avalanşă de mâncare este consumată în doar trei patru ore, ceea ce nu se întâmplă în mod curent”, a spus Simona Tivadar. Medicul a adăugat că la masa festivă nu ar trebui consumate, pe lângă produsele tradiţionale, şi alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau plăcintele, întrucât digestia va fi mult îngreunată.

După o masă consistentă, este bine să fie consumată doar o felie, cel mult două de cozonac, acest desert putând fi mâncat în cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai, a mai spus Simona Tivadar.

Băuturile trebuie şi ele consumate cu prudenţă. Este de preferat ca băuturile alcoolice să fie asortate felului de mâncare, în tradiţia sărbătorii de Crăciun fiind vinul roşu. La sfârşitul mesei festive este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele având proprietatea de a uşura digestia, a adăugat medicul nutriţionist.

De asemenea, medicul Simona Tivadar a atenţionat că cei care au postit 40 de zile sau care au anumite afecţiuni trebuie să consume moderat aceste bucate.

Mâncarea românească tradiţională este mult mai sănătoasă decât produsele fast-food care au invadat piaţa naţională în ultimii ani. Dar, chiar şi alimentele noastre tradiţionale pot deveni indigeste dacă sunt consumate în exces după un post de 40 de zile, chiar dacă în acest interval au fost multe dezlegări la peşte, sau în cazul bolnavilor cu afecţiuni care implică anumite restricţii de hrană”, a spus Simona Tivadar.

De asemenea, persoanele care au anumite afecţiuni sunt sfătuite să urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui să mănânce nesărat, dacă are o astfel de indicaţie, şi să asocieze la carne şi peşte, legume şi zarzavaturi cu lămâie. Persoanele cu afecţiuni renale ar trebui să mănânce cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii ar trebui să consume alimente care nu conţin zahăr.

Persoanele care au ţinut post ar trebui să revină treptat la alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, mai recomandă medicii. Produsele din carne de porc ar trebui consumate cu prudenţă, începând cu ciorbă şi o felie subţire, „de gust”, din celelalte produse.

Medicii recomandă, de asemenea, ca între mese să existe o pauză de cel puţin trei ore, timp în care să fie făcute plimbări pe jos. De asemenea, este bine ca fiecare să aibă în casă medicamente care ajută la digestie, precum Colebil, Triferment sau Digestal.

Cei care, după masă, acuză stări de vomă, greaţă, stări febrile sau frisoane care nu cedează după administrarea digestivelor sunt sfătuiţi să se prezinte urgent la camera de gardă a oricărui spital, a mai spus Tivadar.

14 comentarii

digital 24-12-2013 - 19:32

corect!
o felie subțire de apă plată, împănată cu o infuzie de caltaboși și sarmale, plus un picur de suc de lămâie strecurat cu atenție prin tifon dublu etanșeizat, iar desert o adulmecare suavă de cozonac cu nuci!
„ i’ll wash my own brain, thank you very much! ”

Pribeagul 24-12-2013 - 23:39

Craciun Fericit!, cinstite gazde.

Sarbatori Fericite, La Multi Ani!

La ora asta a colindat grupa mica, mai colinda grupa medie si de pe la ora unu va incepe si grupa mare, care o va tine pina prin 4-5 ianuarie. Dar sa nu credeti ca se termina, dupa asta urmeaza… cisilegile.

Vad ca masa-i pregatita, deci, feri Doamne sa auzim de… medic! 🙂

Tuturor realizatorilor, comentatorilor, cititorilor publicatiei Ziua Veche, romanilor de pretutindeni, cu mult drag, un model de sarbatorire de la mama lui – satul Hoteni, Maramures:

http://www.youtube.com/watch?v=NH1NklYuxFI Crăciun în Maramureş – România (Christmas in Maramures-Transilvan

Pribeagul 24-12-2013 - 23:40

Craciun Fericit!, cinstite gazde.

Sarbatori Fericite, La Multi Ani!

La ora asta a colindat grupa mica, mai colinda grupa medie si de pe la ora unu va incepe si grupa mare, care o va tine pina prin 4-5 ianuarie. Dar sa nu credeti ca se termina, dupa asta urmeaza… cisilegile.

Vad ca masa-i pregatita, deci, feri Doamne sa auzim de… medic! 🙂

Tuturor realizatorilor, comentatorilor, cititorilor publicatiei Ziua Veche, romanilor de pretutindeni, cu mult drag, un model de sarbatorire de la mama lui – satul Hoteni, Maramures:

http://www.youtube.com/watch?v=NH1NklYuxFI
Crăciun în Maramureş – România (Christmas in Maramures-Transilvan

Antibasistul 25-12-2013 - 01:21

Am banuit ca esti maramureșan, adica cel mai roman dintre romani, asa ca toți maramureșenii!!!

Tache 25-12-2013 - 08:36

Craciun fericit !

” 8. Şi în ţinutul acela erau păstori, stând pe câmp şi făcând de strajă noaptea împrejurul turmei lor.
9. Şi iată îngerul Domnului a stătut lângă ei şi slava Domnului a strălucit împrejurul lor, şi ei s-au înfricoşat cu frică mare.
10. Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul.
11. Că vi s-a născut azi Mântuitor, Care este Hristos Domnul, în cetatea lui David.
12. Şi acesta va fi semnul: Veţi găsi un prunc înfăşat, culcat în iesle.
13. Şi deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulţime de OASTE cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând:
14. Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” Luca, cap2, 8-14

Reprezentarea schematica a Mantuirii :

https://twitter.com/elduderino1684/status/414940624006041600/photo/1/large

UnUL 25-12-2013 - 10:24

Atunci sunt perfecți pentru tine.

Antibasistul 25-12-2013 - 10:34

Pentru tine, cîine basist!

Antibasistul 25-12-2013 - 10:36

Cirnații din poza arata scirboși, i-a-ș arunca la cîini!

Antibasistul 25-12-2013 - 10:37

i-aș…

UnUL 25-12-2013 - 13:13

”I-aș”, cu o singură cratimă !

UnUL 25-12-2013 - 13:13

E bine că ai învățat și că te silești.

Antibasistul 25-12-2013 - 14:11

Stiam, magare basist, am greșit din cauza vitezei mari!

UnUL 25-12-2013 - 16:26

Eu nu te înjur azi cum ai merita, revin mâine. Oricum, e greu cu viteza; când bați mai mult de 3 cuvinte pe minut apar probleme.

BULA 26-12-2013 - 07:03

Se recomanda meniu de post, cu o felie de paine prajita si apa de la robinet. In special pentru toti tampitii care au votat partidele de dupa ’89. Pentru aia care au ramas fara serviciu, ca escrocilor le-a mers bine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult