Acasa MagazinLife Speranța de viață în creștere în ultimii 25 de ani

Speranța de viață în creștere în ultimii 25 de ani

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Un amplu studiu statistic publicat joi, 18 decembrie, în revista medicală britanică The Lancet, arată că speranța de viață a populației lumii a crescut cu o medie de șase ani din 1990.

Speranța de viață în creștere în ultimii 25 de ani

Speranța de viață în creștere în ultimii 25 de ani (foto:unimedia.info)

Speranța medie de viață a crescut de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013, explică analiza care include date statistice furnizate de 188 de țări. Pentru bărbați, speranța de viață a crescut în medie cu 5,8 ani între 1990 și 2013, în timp ce pentru femei, creșterea medie este de 6,6 ani. „Progresele realizate în fața unui număr mare de boli și afecțiuni sunt bune, ba chiar remarcabile, dar putem și trebuie să facem mai mult”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington.

Conform cercetătorilor, în țările bogate, scăderea numărului deceselor provocate de cancer și de bolile cardiovasculare a condus la creșterea speranței de viață, în timp ce în țările sărace, progresul se explică în principal prin scăderea numărului de decese în rândul sugarilor și copiilor din cauza diareei sau a bolilor respiratorii. Cu toate acestea, la copiii de sub cinci ani, infecțiile respiratorii, malaria și diareea rămân principalele cauze ale mortalității și continuă să ucidă în fiecare an aproape 2 milioane de copii cu vârste cuprinse între 1 lună și 5 ani.

Pe de altă parte, trendul ascendent al speranței de viață maschează o creștere a numărului de cazuri la anumite boli, cum ar fi în special cancerul de ficat cauzat de hepatita C (+ 125%), tulburările grave ale ritmului cardiac ( +100%), bolile legate de consumul de droguri (+ 63%), insuficiența renală cronică (+37%) și diabetul (+ 9%). Studiul, finanțat de Fundația Gates, a fost realizat în pofida lacunelor semnificative din datele privind cauzele de deces din unele țări, în special India, potrivit mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult