Acasa MagazinLife Spune câţi prieteni ai, ca să-ţi spun cât eşti de inteligent

Spune câţi prieteni ai, ca să-ţi spun cât eşti de inteligent

scris de A.B.
13 afisari

Cercetătorii englezi susţin că oamenii cu un creier mai mare au mai mulţi prieteni, scrie Daily Mail, care citează un studiu publicat de revista Proceedings of the Royal Society B.

prieteniPentru a menţine o prietenie e nevoie de multă concentrare, au descoperit oamenii de ştiinţă, iar cei care au prieteni adevăraţi – şi nu este vorba de prietenii de pe reţelele de socializare – trebuie să-şi folosească din plin abilităţi cognitive, pentru a înţelege ce gândesc ceilalţi.

Testele, efectuate pe un număr de 40 de tineri cu studii superioare, au relevat că există o legătură între numărul de prieteni pe care îi are o persoană şi mărimea regiunii creierului ce se găseşte deasupra ochilor, denumită cortexul prefrontal.

Cercetătorii au realizat imagini prin rezonanţă magnetică ale creierelor persoanelor testate, pentru a le măsura dimensiunea cortexului prefrontal, care este utilizat atunci când există un nivel ridicat de concentrare.

Participanţilor li s-a cerut să facă o listă cu oamenii cu care au contact social, şi nu profesional, pe parcursul unei săptămâni. De asemenea, aceştia au fost supuşi unor teste pentru a determina competenţele în „citirea minţii”, care înseamnă capacitatea de a înţelege ce gândeşte o altă persoană.

Rezultatele testelor au relevat, pentru prima dată, că abilităţile pe plan social sunt determinate de mărimea creierului uman.

„Am descoperit că indivizii care au mai mulţi prieteni s-au descurcat mai bine la testele de «citirea minţii» şi aveau un volum mai mare al cortexului prefrontal. Descoperirea unei legături între dimensiunea creierului unei persoane şi numărul de prieteni pe care aceasta îi are ne-a ajutat să înţelegem mecanismele care au făcut ca oamenii să dezvolte creiere mai mari decât alte specii de primate

Doctorul Joanne Powell, de la Universitatea Liverpool, spune: „Probabil că cea mai mare descoperire a studiului nostru este că am putut demonstra că relaţia dintre mărimea creierului şi abilităţile noastre sociale este influenţată de capacităţile cognitive (de a citi mintea).

Ce înseamnă asta? Înseamnă că mărimea creierului nostru determină abilităţile sociale, iar acestea sunt cele care îţi permit să ai mulţi prieteni”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult