Acasa MagazinLife Stephen Hawking susține dreptul la sinucidere asistatǎ

Stephen Hawking susține dreptul la sinucidere asistatǎ

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Stephen Hawking a declarat că susține dreptul oamenilor bolnavi și aflați în stadii terminale de a alege să nu mai sufere și de a opta astfel pentru sinucidere asistată.

Stephen Hawking susține dreptul la sinucidere asistatǎ

Astrofizicianul în vârstă de 71 de ani, care este țintuit într-un scaun cu rotile încă de la vârsta de 21 de ani, când a fost diagnosticat cu o maladie incurabilă care i-a afectat sistemul nervos, este celebru pentru studiile sale de fizică teoretică asupra originilor Universului și ale găurilor negre, dar și pentru cartea „A Brief History of Time”. Într-un mesaj transmis cu ocazia lansării unui documentar despre viața sa, lansare ce va avea loc în cursul acestei săptămâni, Hawking a precizat că susține dreptul fiecărui om bolnav incurabil să moară, doar dacă el alege această soluție pentru a scăpa de chinuri.

El a reamintit că la un moment dat a fost grav bolnav de pneumonie și era menținut în viață cu ajutorul aparatelor, iar soției sale i s-a oferit posibilitatea de a-l deconecta de la aparate, o soluție cu care însă el nu ar fi fost de acord. „Cred că acei oameni bolnavi incurabil în stadii terminale, care trec prin dureri îngrozitoare, ar trebui să aibă dreptul de a-și pune capăt zilelor, iar cei care îi ajută să facă acest lucru nu trebuie să fie puși sub acuzare”, a declarat cercetătorul, potrivit Agerpres. „Desigur însă că trebuie să existe niște mijloace prin care să poată exista certitudinea că respectiva persoană chiar dorește să moară și nu este presată de altcineva să facă acest lucru. De asemenea o astfel de decizie nu trebuie să poată fi luată fără a fi adusă la cunoștință și fără a se obține consimțământul respectivei persoane, așa cum era să se întâmple în cazul meu”, a susținut acesta.

Sinuciderea asistată este ilegală în Marea Birtanie, iar disputa privind oportunitatea legalizării ei pentru oamenii bolnavi ale căror vieți au devenit insuportabile din cauza durerii este din ce în ce mai aprinsă în mai multe țări. Pe de-o parte susținătorii sinuciderii asistate invocă argumentul că orice ființă umană trebuie să aibă dreptul de a muri cu demnitate și fără suferință, iar opozanții ideii susțin că o astfel de decizie ar deschide o cutie a Pandorei pentru persoanele vulnerabile psihic care doresc să-și ia zilele.

Elveția și câteva state americane au permis executarea anumitor forme de eutanasiere sau de sinucidere asistată, în anumite circumstanțe. Între timp, Stephen Hawking, care comunică cu ajutorul unui mușchi al obrazului ce este conectat la un senzor și la un sistem de redare computerizată a vocii, îi sfătuiește pe toți oamenii cu dizabilități să se concentreze pe ceea ce pot să facă și nu pe ceea ce nu mai pot face.

3 comentarii

IngerAlbastru 19-09-2013 - 23:41

Ce destept e omul, pacat nu e prea ascultat si sa-i dea dreptate ca majoritatea bolnavilor planetei sufera ca n-au altceva de facut si ajutor nu exista. Politica si religia contra acesti bolnavi este doar e cheltuiala fara rost in loc sa dea putin ajutor celor care mai pot fi salvati. Un implant de dinte nu se acopera de asigurile in general dar unu fara creier ramas leguma dupa un accident este asistat si 30 de ani, i se scoate si lege cu numele sa fie cat mai mult tinuti in aparate si hranite prin tub in case cu alte zeci de mii de pacienti cu moarte cerebrala. Un om altfel sanatos, doar 1 zi poate sa stea dupa operatie in spital si asta cu chiu si cu vai!!!

Tache 20-09-2013 - 05:53

Stephen Hawking sustine moartea in general, nu numai moartea asistata. Stiinta acestor oameni de stiinta nebuni nu vine de la Dumnezeu, ci de la Marele Distrugator. Apocalipsa, trompetele Apocalipsei, Cernobil, Fukushima, uraniul saracit, moarte….cam asta este situatia.

https://hannahmichaels.wordpress.com/2013/09/17/the-art-of-war-the-science-of-death-a-trumpet-reveille/

BULA 20-09-2013 - 06:28

Politicienii, jegurile, incapabilii care vor sa traiasca pe spinarea oamenilor simpli, folosesc stiinta in scop distructiv. Oamenii de stiinta au astfel de preocupari pentru ca gandesc rapid, fara efort deosebit, si pentru ca sunt curiosi din fire.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult