Acasa MagazinLife Stephen King, nemulțumit de ecranizarea „The Shining” din 1980

Stephen King, nemulțumit de ecranizarea „The Shining” din 1980

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Stephen King a dezvăluit că detestă adaptarea cinematografică a romanului său „The Shining” regizată de Stanley Kubrick în 1980 şi a spus că renumitul cineast i-a denaturat opera.

Stephen King, nemulțumit de ecranizarea „The Shining” din 1980 (foto:silverfox.com)

Stephen King, nemulțumit de ecranizarea „The Shining” din 1980 (foto:silverfox.com)

Deşi „Strălucirea/ The Shining” este considerat de majoritatea cinefililor un film cult, la peste 30 de ani după lansarea peliculei în cinematografe, Stephen King, autorul romanului pe baza căruia a fost realizat lungmetrajul, a spus că nu împărtăşeşte această opinie, într-un interviu acordat revistei Rolling Stone „Cartea este caldă, filmul este rece. Cartea se termină în flăcări, filmul se încheie în gheaţă. Şi este misogin”, afirmă Stephen King, considerat un maestru al romanelor horror.

Roamncierul consideră de asemenea că regizorul Stanley Kubrick a denaturat sensul operei sale literare. Adaptarea cinematografică a cărţii sale, regizată de Kubrik, este considerată de multe generaţii de cinefili o capodoperă a filmelor de groază. Succesul filmului este însă contestat de Stephen King: „În cartea mea, există o derulare narativă, în care Jack Torrence încearcă să fie bun şi abia apoi, treptat, el ajunge la stadiul de nebunie”. „În ceea ce mă priveşte, atunci când am văzut filmul, Jack mi s-a părut nebun încă de la prima scenă. Bineînţeles, a trebuit să tac, în epocă. Jack Nicholson (interpretul rolului masculin principal din film, n.r.) asista şi el la avanpremieră”, a adăugat romancierul american.

Totodată, scriitorul a mărturisit în acelaşi interviu că nu înţelege „fanatismul” de care dau dovadă spectatorii din lumea întreagă faţă de acest film, pe care el îl consideră misogin. „Wendy Torrance este prezentată în film ca un fel de mop urlător”, spune Stephen King. În 2013, romancierul îşi exprimase deja, într-un interviu pentru BBC, dezgustul faţă de personajul jucat de Shelley Duvall în faţa camerei de filmat a lui Stanley Kubrick, afirmând că actriţa apărea în film „doar pentru a roşi pe ecran” şi că aceasta nu avea nimic de-a face cu personajul feminin pe care el l-a descris în romanul său.  Refuzând să vadă un film interesant în „The Shining”, dincolo de faptul că era o adaptare cinematografică, Stephen King merge până într-acolo încât spune că nu a văzut niciodată un film realizat pe baza romanelor sale care să fie „bun”.

„Strălucirea/ The Shining„, lansat în 1977, a fost primul bestseller pentru King şi, totodată, romanul care l-a impus definitiv în rândul celor mai proeminenţi scriitori americani de proză SF şi horror, conform mediafax. Stephen King, un maestru al genului horror, a scris peste 40 de cărţi şi 200 de povestiri. El a câştigat premiul World Fantasy, premiul Bram Stoker şi premiul O. Henry. În 2003, Stephen King a primit medalia Fundaţiei Naţionale de Carte, pentru contribuţia sa remarcabilă la literatura americană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult