Acasa MagazinLife STUDIU: Băuturile carbogazoase, pline de substanţe cancerigene

STUDIU: Băuturile carbogazoase, pline de substanţe cancerigene

scris de C.S.
4 afisari

Consumer Reports, o reputată organizaţie specializată în studii de calitate, a dezvăluit riscurile la care se expun consumatorii băuturilor carbogazoase. Acestea ar conţine o substanţă considerată cancerigenă.

Substanţă cancerigenă, descoperită în băuturile carbogazoase.

Culoarea auriu caramel pe care o au multe băuturi carbogazoase şi pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunţă drept „colorant caramel” se datorează chimicalei metilimidazol-4, sau 4-mel.

Substanţa 4-mel are un mare potenţial de a cauza cancer, sunt de părere organisme internaţionale, printre care şi Agenţia internaţională de cercetare a cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei faţă de consumator la 29 de micrograme. Astfel, produsele care depăşesc această limită trebuie să fie însoţite de o etichetă de avertizare cu mesajul: ATENŢIE: Acest produs conţine o substanţă chimică pe care statul California o recunoaşte ca provocând cancer„.

Consumer Reports a analizat mai multe băuturi carbogazoase din California într-un laborator şi a descoperit că o doză de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de băutură carbogazoasă de culoarea caramelului) a depăşit nivelurile permise fără o etichetă de atenţionare.

„Suntem îngrijoraţi de ambele niveluri de 4-Mel pe care le-am descoperit în multe dintre sucurile testate şi de variaţiile observate în rândul companiilor, mai ales în contextul consumului răspândit al acestui tip de băuturi”, a explicat Dr. Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports.

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi din Statele Unite garantează siguranţa produselor din industria americană. „Contrar concluziilor Consumer Reports, FDA a specificat că nu există niciun motiv pentru îngrijorări privind sănătatea, poziţie susţinută de agenţii de reglementare din întreaga lume. Totuşi, companiile care produc colorant caramel pentru băuturile răcoritoare ale membrilor noştri fac acum în aşa fel încât să conţină o cantitate mai mică de 4-Mel, iar în curând acest tip de colorant se va consuma la nivel naţional”.

1 comentariu

Romeo2110 24-01-2014 - 13:49

Si alea negazoase (din clasa prigat de ex) sunt mai putin cancerigene ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult