Acasa MagazinLife Teoria moderna a „Pamântului plat”

Teoria moderna a „Pamântului plat”

scris de Z.V.
176 Afisari

În 1838, scriitorul si socialistul englez Samuel Rowbotham si-a propus sa dezminta ceea ce grecii antici, precum si oamenii de stiinta moderni, stabilisera de mult timp ca Pamântul este rotund.

Convins înca din tinerete ca Pamântul este plat, Rowbotham a considerat ca locul ideal pentru a-si testa teoria era pe „Old Bedford River”, un canal artificial sapat la începutul secolului al XVII-lea pentru a devia partial apele râului Great Ouse în Fens din Cambridgeshire.

Canalul curge perfect drept si fara obstacole pe o distanta de aproximativ 10 kilometri, ceea ce îl face un loc ideal pentru a masura direct curbura Pamântului.

Rowbotham a folosit un telescop tinut la 20 de centimetri deasupra apei pentru a urmari o barca, cu un steag pe catarg la 1,5 metri deasupra apei, care vâslea încet în directia opusa lui. El a relatat ca vasul a ramas constant în vizorul sau pe toata distanta de zece kilometri, în timp ce, daca suprafata apei ar fi fost curbata, ar fi trebuit sa dispara. Înarmat cu aceste dovezi experimentale si cu o lista lunga de lucrari care sustineau imposibilitatea sfericitatii planetei, Rowbotham a încercat sa impuna comunitatii din Cambridgeshire doctrina conform careia Pamântul este plat. El si-a publicat observatiile în 1849 într-o brosura intitulata „Astronomia zetetica”, scriind sub pseudonimul „Parallax”.

Rowbotham a sustinut ca Pamântul este plat, bazându-se pe observatii cotidiene, cum ar fi faptul ca Pamântul nu pare convex atunci când este privit dintr-un balon si ca farurile sunt vazute de pe mare la distante imposibile pe o sfera. Ulterior, Rowbotham a extins aceste idei în cartea „Pamântul nu este un glob”, propunând ca Pamântul este un disc plat centrat la Polul Nord si delimitat de-a lungul marginii sale sudice de un zid de gheata, Antarctica.

Rowbotham mai sustinea ca Soarele si Luna se aflau la doar 5.000 de kilometri deasupra Pamântului si „cosmosul” s-ar afla la 5.100 de kilometri deasupra Pamântului.

Un corespondent al ziarului Leeds Times observa ca „Un lucru pe care l-a demonstrat a fost faptul ca savantii care nu sunt obisnuiti cu sustinerea unei platforme nu pot face fata unui om, un sarlatan, daca vreti (dar inteligent si foarte bine documentat în teoria sa), care cunoaste foarte bine slabiciunea adversarilor sai”. Rowbotham a murit în 1884, dar notiunile sale au continuat sa circule.

În Statele Unite, în primele decenii ale secolului XX, ideile lui Rowbotham au fost preluate de Biserica Crestina Catolica Apostolica si au fost promovate pe scara larga prin intermediul postului de radio propriu al bisericii.

În 1893, Lady Elizabeth Blount, o scriitoare engleza de pamflete si activista sociala, a înfiintat „Societatea Zetetica Universala”, al carei obiectiv era „propagarea cunostintelor legate de Cosmogonia Naturala în confirmarea Sfintelor Scripturi, pe baza unor investigatii stiintifice practice”.

Ea sustinea ca Biblia este autoritatea incontestabila în ceea ce priveste lumea naturala si ca ar fi necrestineste sa crezi ca Pamântul este un glob. Societatea moderna a „Pamântului Plat” a fost înfiintata în 1956 de Samuel Shenton.

Teoreticianul conspirationist englez a tinut conferinte neobosite pe aceasta tema în fata cluburilor de tineret, a grupurilor politice si studentesti si a fost vazut frecvent la televiziune si în ziare promovându-si opiniile.

Shenton a murit în 1971, dar societatea pe care a fondat-o a continuat sa prospere, ajungând la 3.500 de membri trei decenii mai târziu.

Internetul, proliferarea panourilor de mesaje si a retelelor sociale au sustinut aceasta crestere a numarului adeptilor „Pamântului plat”, care este astazi, probabil, de ordinul milioanelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult