Acasa MagazinLife Topul închisorilor de lux

Topul închisorilor de lux

scris de A.B.
10 afisari

Cum e viaţa la „răcoare”? În general, urâtă! Cei mai mulţi au imaginea unei puşcării formată din filme, cu celule întunecate, mizerie, droguri, criminali. În realitate, se întamplă uneori să fie „puţin” altfel. Iată un top cu cele mai confortabile şapte închisori din lume, alcătuit de ziarul ABC.Primul loc îl ocupă Centrul Penal din Halden Felgsen, Norvegia, cunoscută ca cea mai umană închisoare din lume, pentru tratamentul special pe care îl primesc deţinuţii.  Fiecare cameră este dotată cu ecran plat, lumină naturală, mobilier modern, baie şi frigider, iar 12 dintre ele au chiar bucătărie şi salon.

 
 

Halden-Felgsen-Norvegia

Centrul Penal din Halden Felgsen, Norvegia

Din oferta culturală de care beneficiază deţinuţii fac parte lecţii de muzică, bibliotecă, studiou de înregistrare, sală de sport şi de baschet şi un teren de fotbal. Recent s-a vorbit mult în presă despre acest centru fiind locul de „găzduire” al lui Anders Behring Breivik, autorul mascarului din insua Utoya.

 

Leoben-Austria

Centrul de Detenţie din Leoben, Austria

Urmează Centrul de Detenţie din Leoben, Austria, a cărui structură din sticlă şi oţel aminteşte mai mult de sediul unei firme decât de o închisoare. Inscripţia de la intrare, Fiecare persoană privată de libertate va fi tratată cu respectul cuvenit unei fiinţe umane aminteşte filosofia locului. Închisoarea are capacitatea de a găzdui 205 de deţinuţi în încăperi cu baie şi bucătărie separate (unele inclusiv matrimoniale) dotate cu geamuri din sticlă incasabile, birou şi rafturi.

 

 

Bastoey-Norvegia

Prima închisoare ecologică din lume se află în Norvegia, pe insula Bastoey

Tot în Norvegia, situată pe insula Bastoey se află prima închisoare ecologică din lume, capabilă să se alimenteze singură cu energie şi mâncare, datorită panourilor solare şi a grădinilor de legume. Desigur deţinuţii dobândesc o amplă responsabilitate medio-ambientală.

 

Cebu-Filipine

Cebu, Filipine

Facem saltul pe alt continent până în Filipine, în oraşul Cebu, unde găsim o altă închisoare care găzduieşte 1500 de deţinuţi şi care realizează diferite activităţi artistice şi coregrafii spectaculoase, precum populara temă „Thriller” vizionată deja de 50 milioane de useri pe YouTube.

 

San-Antonio-Margarita-Venezuela

Închisoarea San Antonio, Venezuela

În mijlocul haosului penitenciar din Venezuela există confortabila închisoare San Antonio din insula Margarita. Aici cei 20.000 de deţinuţi şi-au instaurat un regim propriu în care singura restricţie este că nu pot să plece; restul, arme, telefoane mobile, droguri, muzică, sex, petreceri, piscină sau aer condiţionat sunt permise, cu condiţia să poată plăti.

San Pedro-La Paz-Bolivia

Închisoarea San Pedro din La Paz, Bolivia

Închisoarea San Pedro din La Paz (Bolivia) este un adevărat oraş într-un oraş. Fiecare dintre cei 1700 de deţinuţi îşi pot cumpăra o celulă de diferită categorie, iar pentru a obţine bani trebuie să realizeze diferite munci „legale sau ilegale” care există în frizerii, restaurante sau hoteluri. Îşi aleg proprii lideri care dictează şi legile după care se guvernează centrul.

 

 

Aranjuez-Spania

Închisoarea de la Aranjuez, Spania

Încheie această fastuoasă clasificare un centru spaniol, închisoarea de la Aranjuez unde deţinuţii au posibilitatea de a convieţui în module familiale alături de perechea lor şi de copii cu vârsta de până la 3 ani. Doar 18 perechi întrunesc condiţiile necesare pentru a se bucura de acest „privilegiu”, dintr-un total de 1.697 de deţinuţi.

1 comentariu

BULA 27-08-2011 - 16:16

Cum putem sa ajungem si noi la Centrul Penal din Halden Felgsen ? Macar pana trece criza.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult