Un nou studiu arată că prezența unui animal poate aduce același nivel de satisfacție în viață precum relațiile apropiate cu oamenii.
Cât valorează căsnicia ca satisfacție în bani
Cercetarea publicată în revista Social Indicators Research, și citată de CNN, concluzionează că prezența unui animal de companie valorează, în termeni de satisfacție a vieții, echivalentul a până la 70.000 de lire sterline (aproximativ 90.000 de dolari) pe an – o valoare pe care economiștii o folosesc pentru a cuantifica „prețul implicit” al lucrurilor intangibile.
Această sumă este comparabilă cu creșterea teoretică a veniturilor pe care o aduce o căsnicie sau întâlnirile regulate cu prieteni și rude, potrivit cercetătorilor, care au comparat rezultatele cu alte studii realizate prin aceeași metodă statistică.
Ce spun autorii cercetării
„Când am văzut valorile obținute, am fost surprinsă; mi s-a părut o sumă mare chiar și pentru mine, care iubesc animalele”, a spus Adelina Gschwandtner, profesoară de economie la Universitatea din Kent și coautoare a studiului.
Apoi, și-a dat seama că „majoritatea oamenilor spun că animalele lor de companie sunt ca niște prieteni sau membri ai familiei, deci comparația are sens.”
„Dacă animalele sunt într-adevăr ca prietenii și familia, de ce să nu comparăm impactul lor cu cel al discuțiilor săptămânale cu oamenii apropiați? Doar că pe animal îl ai zilnic.”
Beneficiile pentru sănătatea mentală și fizică ale deținerii unui animal
Deși beneficiile pentru sănătatea mentală și fizică ale deținerii unui câine sunt bine documentate, impactul general al animalelor de companie asupra stării de bine este încă subiect de dezbatere în rândul cercetătorilor.
„Este puțin mai complicat decât cred oamenii”, spune Megan Mueller, profesoară asociată la Universitatea Tufts, specializată în relația dintre oameni și animale. Ea nu a fost implicată în acest studiu.
„Mulți dintre noi percep animalele ca surse de satisfacție, dar în funcție de modul în care măsori acest lucru, rezultatele pot varia”, a explicat ea pentru CNN, menționând că nu cunoaște exact metoda statistică folosită în studiu.
Gschwandtner și coautorul ei, Michael Gmeiner, profesor asistent de economie la London School of Economics, au folosit date dintr-un sondaj amplu desfășurat în rândul a 2.500 de gospodării britanice.
Cum a fost realizat studiul
În loc să compare pur și simplu satisfacția în viață și deținerea unui animal de companie – ceea ce ar arăta doar o corelație –, cercetătorii au căutat să demonstreze o legătură cauzală.
Pentru asta, au folosit o metodă statistică complexă numită „abordarea variabilelor instrumentale”. Aceasta presupune identificarea unei a treia variabile care este corelată cu deținerea de animale, dar nu cu satisfacția în viață.
Aceasta presupune identificarea unei a treia variabile care este legată de deținerea unui animal, dar nu influențează direct satisfacția în viață — pentru a elimina posibila cauzalitate inversă (de exemplu, faptul că oamenii fericiți sunt mai predispuși să-și ia un animal).
Au fost analizate date dintr-un sondaj amplu desfășurat în Marea Britanie, în rândul a 2.500 de gospodării.
Dacă animalele contribuie la satisfacția în viață într-atât, Gschwandtner consideră că decidenții politici ar trebui să încurajeze deținerea lor, de exemplu prin relaxarea regulilor care le interzic chiriașilor să aibă animale.
Atenție la umanizarea excesivă
Totuși, Mueller avertizează asupra pericolului de a „antropomorfiza prea mult” animalele și de a le echivala relațional cu oamenii:
„Există unele asemănări,” spune ea. „Știm că sprijinul social și emoțional sunt aspecte cheie ale relației dintre oameni și animale, la fel ca în relațiile cu alți oameni… Dar, deși animalele sunt foarte importante pentru noi, ele nu sunt totuși oameni.”
Relația cu un animal de companie nu doar că aduce bucurie zilnică, dar se poate dovedi și un element-cheie pentru starea de bine pe termen lung – aproape la fel de valoros ca o relație umană strânsă sau un venit consistent.