Acasa MagazinLife Un Callatis fara Scoica de Aur

Un Callatis fara Scoica de Aur

scris de Ziua Veche
12 afisari

.La mijlocul anilor 2000, Festivalul «Callatis» din Mangalia aduna mii de spectatori pe malul marii la inceputul lunii august. Evenimentul reusea sa aduca pe Scoica Albastra plutitoare din Portul Turistic o parte din lumea buna a muzicii romanesti. Pe scena de pe Scoica au evoluat de-a lungul anilor vedete internationale de mare renume : Al Bano in 2003, Panjabi MC in 2004, frantuzoaica IN-Grid in 2005 si Vaya con Dios in 2006. Participarea vedetelor de prim rang a constituit o performanta pentru un festival tanar care a debutat in 1998, la initiativa fostului primar al Mangaliei.


 

In 2010, Festivalul „Callatis” nu a mai avut loc in forma sa consacrata, ci sub o denumire noua : Festivalul „Mangalia”, prima editie a acestuia desfasurandu-se tot pe scena plutitoare din Portul Turistic Mangalia. Spectatorii fideli ai festivalului au fost surprinsi sa constate ca „Scoica Albastra”, simbolul fostei cetati „Callatis”, a fost acoperita cu o perdea animata de jocuri de lumini. Ca sa se uite probabil de scoica din spate. A rezultat un decor care semana cu cel folosit la „Liberty Parade” desfasurat in acest an pe plaja de la Saturn, in luna iulie. Fara nicio legatura cu Mangalia.

.Nou-nascutul festival „Mangalia” a avut loc intre 11 si 15 august si a fost organizat de catre Primaria Mangalia cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta. Organizatorii au considerat ca este mai bine sa dispara „Scoica Albastra”, care sa fie inlocuita de perdeaua cu jocuri de lumini. Traditia a fost abandonata ca si respectarea simbolului Mangaliei si a continuitatii unui eveniment artistic muzical consacrat. Se pare ca datorita crizei financiare au fost schimbate regulile jocului : artistii invitati sa sustina recitaluri nu au mai fost remunerati pentru prestatia lor, ci doar recompensati cu un sejur gratuit si scurt la malul marii. Drept gazde ale festivalului au functionat interpreta de muzica usoara Luminita Anghel si cantaretul Raul. Cu toate stangaciile inerente unei prime editii si a schimbarilor de neinteles pentru public, noul festival „Mangalia” a reusit sa-i adune in fiecare seara pe turistii aflati in Mangalia, langa scena plutitoare.

.Pe 15 august, in ultima seara, de  „Sfanta Maria”, pe scena au evoluat vedete ale cantecului popular : Maria Ciobanu si Veta Biris. Pentru ca tacamul sa fie insa complet, in aceeasi zi si la aceeasi ora, se desfasura in Mangalia Concursul „Miss Diaspora 2010” , sub denumirea de :  „Callatis” !?! Surse credibile afirma ca acest nou eveniment artistic, ar fi fost organizat sub obladuirea fostului primar al Mangaliei !?! La bruiaj si la contrapartida ! Na-ti-o franta ca ti-am dres-o ! – s-a soptit probabil in barba. Acest nou „Callatis” s-a desfasurat in incinta hotelului „Paradiso”, fostul hotel „Mangalia”. Halucinant si atipic, dar clasic romanesc, in timp ce Festivalul “Mangalia” se desfasura pe Scoica plutitoare mascata de perdea si de lumini, Festivalul-Concurs „Callatis” se desfasura in fostul hotel „Mangalia”, ocupandu-se de frumoasele picioare ale romancelor din Diaspora. In final, nimeni din cei prezenti, nu a inteles nimic, la confuzie si deruta contribuind si transmiterea celor doua evenimente de catre televiziuni diferite si la aceeasi ora.

.Ambele echipe de organizatori au oferit spectaculoase focuri de artificii, derutandu-i atat pe spectatorii aflati la Festivalul „Mangalia” cat si pe cei aflati la Concursul „Miss Diaspora 2010» , ce se vrea a fi de acum inainte, noul „Callatis”. Atat cei 6000 de spectatori aflati langa „scoica mascata” cat si cei aflati la „Paradiso”, au aflat a doua zi, ca cele doua manifestari culturale au fost organizate de catre doua tabere politice rivale, amandoua avand dorinta nemarturisita public de „a taia macaroana” adversarului. S-a calcat astfel in picioare simbolul cel mai de pret al orasului : „Scoica Albastra”, adusa de valurile marii in urma cu 2500 de ani in cetatea Callatisului. Dupa trecerea acestei veri calduroase si intrigante, orasul „Mangalia” nu va mai avea nimic de pret. Doar un festival-surogat, cu un nume nesemnificativ – Mangalia – si un concurs prea mic, pentru a purta un nume asa de mare – Callatis – dedicat picioarelor lungi ale fetelor din Diaspora. Adica, nimic palpitant, nimic interesant, nimic emotionant. Palpitanta va ramane doar lupta dintre cele doua tabere politice. Care cu siguranta se va repeta in anul urmator, purtand in ea umbra unei pasiuni machiavelice. In spatele cortinei cu jocuri de lumini, Scoica Albastra plange si se gandeste sa plece pentru totdeauna inapoi in adancurile marii. Exista pericolul real ca orasul-statiune Mangalia sa nu mai fie niciodata Scoica de Aur a Marii Negre.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult