Acasa MagazinLife Urmaşul lui Mahatma Gandhi a ieşit din închisoare

Urmaşul lui Mahatma Gandhi a ieşit din închisoare

scris de Z.V.
3 afisari

Liderul anticorupţie indian, Anna Hazare, a fost eliberat duminică din închisoare pentru că a acceptat ca greva foamei pe care o va ţine să fie pentru o perioadă determinată de timp.

Anna Hazare

Anna zindabad (Viaţă lungă lui Anna) au strigat la unison mii de indieni la porţile închisorii Tihar, în jurul orei prânzului când a apărut figura bătrânului lider anticorupţie Anna Hazare. Un bărbat în vârstă de 74 de ani atât de popular şi de iubit de o parte din populaţie – aceea ce care reclamă o repartiţie echitabilă a creşterii Indiei şi care priveşte cu uimire la îmbogăţirea multor politicieni în umbra puterii – dar şi detestat şi persecutat de alţi, printre care şi cei din actualul guvern care l-au ţinut timp de trei zile la închisoare.

Hazare a pronunţat un scurt discurs în faţa simpatizanţilor săi pe care i-a asigurat că greva foamei, pe care o va ţine în semn de protest împotriva corupţiei, va deveni ‘o a doua luptă pentru libertate’, făcând aluzie la lupta paşnică pe care a desfăşurat-o în zilele sale pentru libertatea ţării Mahatma Gandhi, al cărui urmaş fidel se declară Hazare şi ale cărui metode le-a copiat literă cu literă. ‘Fie că sunt sau nu, această luptă va continua’, a asigurat Hazare, potrivit Agerpres.

Intervenţia sa a durat puţin pentru că gardienii închisorii l-au introdus într-un camion şi l-au condus până la un teren viran, unde deobicei funcţionează târgul Ramlila Maidan şi unde va putea menţine timp de 15 zile o grevă publică a foamei pe care a convenit-o anterior cu autorităţile. Acesta a fost acordul de ultimă oră care i-a permis ieşirea din închisoare: el se angaja să renunţe la o grevă a foamei nedefinită, lucru ilegal în India deoarece sinuciderea este o crimă, în schimbul eliberării sale. Înainte de sosirea sa la Ramlila Maidan, Hazare s-a oprit câteva minute la Poarta Indiei, o altă concesie smulsă paznicilor săi, pentru a vizita monumentul comemorativ al lui Gandhi.

Marţea trecută şi-a început greva foamei, acest militant comparat de multe ori cu Gandhi, pentru a cere revizuirea unei propuneride lege împotriva corupţiei, în prezent în dezbatere în Parlament, care lasă la îndemâna oricărei anchete oficiali precum primul ministru, magistraţi şi alţi demnitari publici. Până acum el reuşit ca Senatul să-l destituie pe judecătorul Curţii Supreme pentru însuşirea de bunuri necuvenite.

În India, corupţia este generalizată şi 45 la sută din investiţiile străine provin din Insulele Mauritius, bani negri indieni care se întorc în ţară fără să se plătească impozite.

1 comentariu

BULA 23-08-2011 - 15:01

„În India, corupţia este generalizată…”

Populatiile din zona asta a Asiei sunt rase de rahat. Ca si turcii, de la care am luat si noi boala coruptiei, pe care vom transmite cu succes in toata Europa de Vest.
Sanatate si la mai mare !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult