Acasa MagazinLife Vezi cine nu vrea să ia premiul Nobel pentru Pace

Vezi cine nu vrea să ia premiul Nobel pentru Pace

scris de L.M.
3 afisari

Optsprezece lideri europeni, între care preşedintele francez François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, au confirmat participarea lor la ceremonia de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace, ce va avea loc la 10 decembrie la Oslo, în timp ce alţi şase, între care premierul britanic David Cameron, au declinat invitaţia, a anunţat Institutul Nobel.

Vezi cine nu vrea să ia premiul Nobel pentru Pace

După atribuirea surprinzătoare, la 12 octombrie, a Premiului Nobel unei Uniuni Europene în criză, preşedintele acesteia Herman Van Rompuy a făcut apel la cele 27 de state membre, precum şi la Croaţia, ce urmează să se alăture blocului comunitar la 1 iulie, să participe la ceremonia din Norvegia.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte, două treimi din liderii europeni au acceptat invitaţia, în timp ce şase au declinat-o, a declarat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad. El a declarat că lasă în sarcina fiecărei ţări de a-şi anunţa participarea sau refuzul.

Miercuri, preşedintele francez a anunţat că se va deplasa la Oslo, unde se va întâlni în special cu Angela Merkel. În ceea ce priveşte refuzul premierului britanic, acesta este perceput ca un semn al lipsei de entuziasm pentru proiectul european.

La Oslo nu se va afla nici premierul suedez Fredrik Reinfeldt, reţinut la Stockholm pentru ceremoniile altor premii Nobel, şi nici preşedintele ceh Vaclav Klaus, un eurosceptic convins.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult