Acasa MagazinLumea femeilor 115 ani de la nașterea Principesei Ileana a României, devenită Maica Alexandra

115 ani de la nașterea Principesei Ileana a României, devenită Maica Alexandra

scris de Misu Andrei
213 Afisari

Principesa Ileana, cel de al cincilea copil al Regelui Ferdinand și Reginei Maria, s-a născut în 5 ianuarie 1909 și curând presa internațională a numit-o „cel mai frumos copil al Europei”.

A studiat la Colegiul din Heathfield – Ascot din Marea Britanie şi, în 27 iulie 1931 s-a căsătorit cu principele Anton de Habsburg Toscana. După ce a rămas văduvă, a fost căsătorită cu dr. Ştefan Isărescu.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial a locuit în Austria, revenind în ţară în anii războiului, unde a locuit până la abolirea monarhiei (31 decembrie 1947).

În 4 ianuarie 1948, a fost obligată de circumstanţele abdicării silite a Regelui Mihai să părăsească ţara.

În 1950, s-a stabilit cu familia în SUA, unde s-a confruntat cu suferința bolii și pierderea a doi din cei șase copii.

În 1961, s-a retras la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa, iar anul 1967, a găsit-o fondând Mânăstirea Ortodoxă „Schimbarea la Faţă” din Elwood City, Pennsylvania – prima mănăstire ortodoxă de limbă engleză din America, în care obștea era formată din monahii de origini etnice diverse.

Cu puțin înainte de mutarea la cele veșnice, în 1990, a reușit să revadă România eliberată de comunism. „Sunt sigură că este ceva de bază adâncă creștinească ortodoxă în poporul nostru, care întotdeauna ne-a scos din greutăți și are să ne scoată și astăzi”, a spus atunci monahia într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Este înmormântată la Mănăstirea Elwood, împreună cu o cutiuță în care se găsește pământ românesc.

Cea mai cunoscută scriere a Maicii Alexandra este cartea „Sfinții îngeri”.

Noblețea duhului

Mama ei scria: „Ileana era binecrescută de la natură. Ileana se născuse cu legea în ea însăşi şi nu trebuia niciodată să o înveţi diferenţa dintre bine şi rău; Ileana ştia”. Statutul de membru al Familiei Regale a României a pregătit-o pentru monahism, fiindcă a învățat de mică să trăiască pentru ceilalți.

„De la începutul vieții tale ești o persoană publică. Aparții țării. Amuzamentul tău personal nu joacă niciun rol. Datoria ta vine în primul rând”, îi spunea ea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, care a cunoscut-o în timpul studiilor urmate la Universitatea Princeton.

„În inima mea, întotdeauna mi-am dorit să devin călugăriță. Dar a fost atât de mult de făcut în România când am fost tânără”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS