Acasa MagazinLumea femeilor 85 de ani de la nașterea lui Jacqueline Kennedy Onassis

85 de ani de la nașterea lui Jacqueline Kennedy Onassis

scris de L.M.
8 afisari

Jacqueline Kennedy Onassis s-a născut la 28 iulie 1929, în familia lui John Vernon Bouvier III și a Janet Lee.

Jacqueline Kennedy (foto jfklibrary.org)

Primii ani și i-a petrecut între New York și East Hampton, Long Island, unde a învățat echitația de îndată ce a învățat să meargă.

Educația ei s-a desăvârșit la cele mai bune școli private; a scris poeme și povestiri, pe care le-a și ilustrat și a studiat baletul. A studiat la Universitatea Vassar, perioadă în care a călătorit foarte mult. De altfel, primul ei an de studii l-a petrecut în Franța. Aceste experiențe i-au creat o empatie puternică pentru străini și mai ales pentru francezi. După absolvirea Universității Vassar, s-a angajat în Washington ca fotograf de investigații pentru un ziar local.

În capitala Statelor Unite l-a întâlnit pe cunoscutul senator democrat John F. Kennedy. Povestea lor de dragoste a evoluat încet, dar sigur și departe de ochii opiniei publice, dar nunta de la Newport, din 1953, a fost evenimentul monden al anului care a atras după sine și atenția națiunii. Jackie a trebuit să se adapteze noului ei rol de soție al unuia dintre cei mai energici politicieni de la acea vreme. Aparițiile ei publice au fost întotdeauna de mare efect, dar limitate ca număr.

A născut trei copii: Caroline Bouvier în 1957, John Jr. în 1960, iar Patrick Bouvier, născut prematur la 7 august 1963, a murit două zile mai târziu.

Ca Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy a fost un amestec de inteligență, frumusețe și un model pentru o națiune întreagă și nu numai. Interesul ei în arte, a inspirat la nivel național o campanie pro cultură așa cum numai fusese până atunci. S-a devotat mult timp studiului pentru a face din Casa Albă un muzeu al istoriei americane și al artelor decorative ca și o reședință de familie elegantă. Ea însăși și-a definit rolul major ca fiind „cea care are grijă de domnul președinte” și a adăugat că „dacă faci o treabă de mântuială în educația propriilor copii, nu cred că mai contează foarte mult orice alte lucruri pe care le faci foarte bine”. Curajul de care a dat dovadă după tragedia asasinării soțului ei a câștigat admirația lumii întregi. De aceea publicul nu i-a mai acordat dreptul la o viață privată pe care l-a dorit pentru ea și copiii ei după acest eveniment.

S-a mutat la New York, iar, în 1968, s-a măritat cu milionarul de origine greacă Aristotel Onasis, care a murit în 1975.

Din 1978 și până la decesul survenit la 19 mai 1994, Jacqueline a lucrat în New York ca editor la Editura „Doubleday”.

La funeraliile ei, fiul ei a descris trei dintre calitățile pe care le-a posedat „dragostea pentru cuvinte, puternica legătura cu casa și familia și spiritul de aventură”.

4 comentarii

BULA 28-07-2014 - 11:02

“dacă faci o treabă de mântuială în educația propriilor copii, nu cred că mai contează foarte mult orice alte lucruri pe care le faci foarte bine”

Gandea corect doamna Kenedy. Am colegi de serviciu, din aia cu nasul pe sus, universitari, care nu s-au ocupat deloc de educatia copiilor lor si copiii n-au evoluat grozav. In schimb, croitorese sau laboranti cu studii medii, care au vazut cum boii cu diploma castigau mai multi bani si fara sa se strofoace cu ceva, au facut „totul” (vorba comunistilor) pentru ca odraslele lor sa nu rateze scoala. I-au dat la meditatii, nu i-au lasat sa piarda timpul cu tampenii, si au copiii realizati, cu serviciul in Bucuresti, la multinationale.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-07-2014 - 11:23

in categoria ,,Laboranti cu studii medii” SWE incadreaza si cei cu …8 clase
Bwlache?

UnUL 28-07-2014 - 12:36

Da, Parpanghel, te încadrezi și tu.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-07-2014 - 12:53

…corbeilleure , o incadrezi pe coana metta-recuperatoarea de
liquide semminalis !
…cea care a introdus in mithra ceva facut in ..palma !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS