Acasa MagazinLumea femeilor Adieu “Mademoiselle”!

Adieu “Mademoiselle”!

scris de Marius Bâtcă
9 afisari

Din 2012, în Franţa, este interzisă folosirea în toate documentele oficiale de stat varianta românească pentru „domnişoară” care, pasămite, este sexist şi discriminează femeia prin asimilarea cu statutul de nemăritată sau, şi mai grav, de virgină, pe care era obligată să-l declare.

Carolus-Duran_-_Equestrian_Portrait_of_Mademoiselle_CroizetteAm încercat să înţeleg de unde a venit supărarea ce a generat efortul organizaţiilor feministe de a alunga „domnişoară” din vocabular şi din tot soiul de formulare unde apărea ca opţiune de bifat, alături de „domn” şi „doamnă”. Pentru că statutul de domnişoară mi se pare că este mai uşor de asociat cu clamata independenţă faţă de bărbaţi decât cel de doamnă.

Dacă apelativul acesta, vechi de pe la 1690, care nu cred să fi fost vreodată oferit şi luat altfel decât ca pe o dovadă de respect ori ca pe un compliment când era adresat unei femei ce încă părea tânără, a ajuns motiv de campanii, proteste, dezbatere publică şi, finalmente, să fie înlăturat, atunci chiar nu mai sunt alte probleme de gen.

Ciudat îmi pare şi că tocmai în Franţa s-a pornit această mişcare feministă, acolo unde menajul în trei este aproape o instituţie. Să fi fost oare de fapt mişcarea „celorlalte femei” care doreau egalitate în drepturi cu soţiile? 🙂 E doar o presupunere, pentru că nu ştiu dacă militantele erau, după proaspăt abolita convenţie socială, „doamne” sau „domnişoare”. Dar o bănuială tot am, dacă tot s-a susţinut că „mademoiselle” ar cauza complexe de inferioritate…

www.catchy.ro

Articol apărut în săptămânalul Ziuaveche.ro nr.51

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult