Acasa MagazinLumea femeilor Conceperea copiilor în spatiu

Conceperea copiilor în spatiu

scris de Z.V.
215 Afisari

Criza climatica, apocalipsa nucleara, impactul unui meteorit… Omenirea ar putea avea nevoie de o alta planeta, însa mai întâi, trebuie sa stie cum sa se reproduca în spatiu, avertizeaza un antreprenor olandez.

Egbert Edelbroek conduce compania de pionierat „Spaceborn United”, a carei activitate se concentreaza asupra reproducerii si a unor posibile nasteri în mediul gravitational partial de pe planeta Marte.

Provocarile sunt galactice. Primele relatii sexuale în spatiu par utopice, însa ambitiosul olandez este convins ca va asista în timpul vietii sale la nasterea unui om conceput în spatiu. „Daca ne dorim colonii umane (…) dincolo de Pamânt si daca vrem cu adevarat ca acestea sa fie independente, trebuie sa ne asumam si provocarea reproducerii”, a declarat el.

Prin urmare, umanitatea trebuie sa „devina o specie multiplanetara”, a subliniat antreprenorul. În fata provocarilor colosale reprezentate de relatiile sexuale în spatiu – principala fiind lipsa gravitatiei care ar tine partenerii la distanta – primul obiectiv al Spaceborn United este acela de a concepe un embrion în spatiu.

Din motive etice, compania lucreaza initial la reproducerea soarecilor, înainte de a lua în considerare trimiterea spermatozoizilor si ovulelor umane departe de Pamânt relateaza AFP/ Agerpres.

În acest sens, ea a creat un disc care amesteca celulele între ele. Este ca o „statie spatiala pentru celule”, a rezumat Aqeel Shamsul, directorul companiei britanice „Frontier Space Technologies”, care colaboreaza cu „Spaceborn” în cadrul acestui proiect.

Problema etica

Embrionul va fi apoi criogenat pentru a-si suspenda dezvoltarea si pentru a garanta o revenire în siguranta în conditii dificile, inclusiv vibratii puternice si forte gravitationale.

O lansare cu celule de soarece este planificata pentru sfârsitul anului viitor si va dura cel putin „cinci sau sase ani” pentru prima lansare care vizeaza producerea unui embrion uman, potrivit lui Edelbroek.

Acesta nu este însa decât un pas mic, care va face un salt urias din punct de vedere etic înainte ca un astfel de embrion sa poata fi reimplantat în corpul unei femei si astfel sa se nasca primul copil conceput în spatiu. „Este un subiect delicat. În cele din urma sunt expuse celule umane vulnerabile, embrioni umani, la pericolele spatiului (…), pentru care nu au fost niciodata conceputi embrionii”, a precizat Edelbroek.

Sensibilitatea acestor probleme este unul dintre motivele pentru care cercetarea în domeniul reproducerii în spatiu a fost, în general, gestionata de companii private, mai degraba decât de agentia spatiala americana NASA, a explicat el.

Edelbroek, în opinia caruia compania sa este singura care încearca sa dezvolte un embrion uman în spatiu, spera ca omenirea va ajunge sa realizeze o nastere naturala în spatiu, chiar daca admite ca drumul este „lung”.

Fluidele corporale, asupra carora pe Pamânt actioneaza gravitatia, ar fi atrase în sus într-un mediu cu gravitatie scazuta, ceea ce ar aduce mai multe provocari. În timp ce corpurile adultilor pot face fata unor diferente, un fat în crestere este „mai vulnerabil”. „Asadar, mai întâi trebuie creat mediul perfect”, a explicat el.

Un proiect foarte ambitios

Dezvoltarea actuala a turismului spatial reprezinta un factor care trebuie luat, de asemenea, în considerare. Un nou tip de calatori ar putea dori sa devina primii care concep în spatiu, prevede antreprenorul, care atrage atentia asupra constientizarii riscurilor implicate.

Cercetarile „Spaceborn” – care reproduc procesul de fertilizare in vitro în spatiu – ajuta, de asemenea, oamenii sa conceapa pe Pamânt, potrivit lui Edelbroek.

Initial, el a sperat ca un copil ar putea fi conceput în spatiu în câtiva ani, însa amploarea provocarilor l-a fortat sa îsi revizuiasca aspiratiile. „Am trecut de la a fi extrem de ambitiosi la doar foarte ambitiosi”, a explicat el. Egbert Edelbroek, în vârsta de 48 de ani, ramâne convins ca un copil se va naste în spatiu în timpul vietii sale: „Ma astept sa ajung la cel putin 100 de ani. Asadar, acest lucru ar trebui sa ne ofere suficiente decenii pentru a ajunge în acel punct”, a precizat el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult