Acasa MagazinLumea femeilor Cum arată actrița Jodie Foster la 55 de ani

Cum arată actrița Jodie Foster la 55 de ani

scris de L.M.
149 afisari

Actriță, regizor și producător, Jodie Foster (nume real Alicia Christian Foster) s-a născut la 19 noiembrie 1962, în Los Angeles, California, SUA.

Și-a început cariera în film de la vârsta de trei ani, apărând într-un serial de televiziune. În 1969, a apărut în episoade din serialele „Gunsmoke”, „Daniel Boone” și „The Courtship of Eddie’s Father”. Un an mai târziu, a debutat în filmul de televiziune „Menace on the Mountain”, unde a lucrat cu celebrul Martin Scorsese.

A apărut în multe filme marca Disney — „One Little Indian” (1973), „Napoleon and Samantha” (1972). În 1977 și-a făcut debutul în muzică, în filmul francez „Moi, fleur bleue”.

Au urmat apariții în filmele „Taxi Driver”, „Bugsy Malone” și „Freaky Friday„, pentru toate fiind premiată cu British Academy Film Award dar primind și o nominalizare la Golden Globe Award.

Primele filme în care a jucat Jodie Foster ca adult au fost comerciale și mereu în atenția criticilor. Odată cu lansarea pe ecrane a filmului „The Accused”, în 1988, a început adevărata ei carieră.

În 1991, a apărut în „The Silence of the Lambs”, alături de Anthony Hopkins, într-un rol pentru care a primit mai multe distincții — Academy Award, Golden Globe Award și BAFTA Award. În același an, și-a făcut debutul regizoral cu filmul „Little Man Tate”, iar calitățile sale ca regizor au fost apreciate, astfel încât în 1992 a înființat propriul studio de producție — „Egg Pictures”, în Los Angeles.

În anii ’90 a jucat în filme ca „Shadows and Fog” (1991), „Sommersby” (1993), „Maverick” (1994), „Nell” (1994). În 1995, Foster a regizat filmul „Home for the Holiday” pentru care a primit, anul următor, Crystal Award by Women in Film pentru excelenta sa contribuție în domeniul cinematografiei.

Jodie Foster a jucat pentru prima oară într-un film SF în 1997, mai precis în pelicula „Contact”, alături de Matthew McConaughey. Anul următor, un asteroid a fost numit după numele actriței — „17744 Jodiefoster”.

Cel mai mare succes comercial l-a avut cu thriller-ul „Panic Room” în 2002, unde a jucat alături de Forest Whitaker, Jared Leto, Kirsten Stewart etc.

În 2004, după mulți ani, Jodie Foster a jucat într-un film francez — „Un long dimanche de fiancailles” — unde a interpretat un rol principal. Anul următor a cucerit publicul cu „Flightplan”. Doi ani mai târziu, a jucat în filme cu un buget uriaș — „Inside Man” (2006), alături de Clive Owen și Denzel Washington, „The Brave One” (2007), pentru care a câștigat Globul de Aur, și „Nim’s Island”, în care a jucat împreună cu Gerard Butler.

Jodie Foster a regizat și comedia neagră „The Beaver”, în 2011, avându-l în distribuție pe Mel Gibson. În același an, a jucat în „Carnage”, pentru rolul ei primind o nominalizare la Golden Globe. În 2013, a apărut în filmul „Elysium”, împreună cu Matt Damon. În 2016 a filmat pentru serialul de televiziune „Conan” și a lucrat pentru filmul „Hotel Artemis”.

Cea mai recentă producție a sa este pelicula ”Money Monster” (2016), în care Julia Roberts și George Clooney dețin rolurile principale.

Între filmele de succes în care a apărut se mai numără: „Flightplan”, „A Very Long Engagement”, „Anna and the King”, „Siesta”, „Stealing Home”, „Five Corners”, „Tom Sawyer”, „Foxes”, „The Hotel New Hampshire”, „The Blood of Others”. În total, Foster a apărut în peste 40 de filme.

Pentru talentul ei a fost răsplătită cu numeroase premii — două Oscar-uri pentru „Cea mai bună actriță” cu rolurile din „The Accused” (1988) și „The Silence of the Lambs” (1991), câștigându-și astfel reputația de a fi una dintre cele mai apreciate actrițe din generația ei. Pentru rolul din „The Silence of the Lambs”, Foster a mai obținut Globul de Aur, Premiul Academiei Britanice, Premiul New York Film Critics Circle și Premiul Criticilor de Film din Chicago.

Jodie Foster a primit prima nominalizare la Oscar pentru rolul din „Taxi Driver”. De asemenea, ea a devenit singura actriță americană care a obținut în același an două premii din partea British Academy of Film and Television Arts la două categorii diferite: „Cea mai bună actriță în rol secundar” și „Cel mai bun debut”, pentru rolurile din „Taxi Driver” și „Bugsy Malone”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult