Acasa MagazinLumea femeilor Cum arată Claudia Cardinale la 80 de ani

Cum arată Claudia Cardinale la 80 de ani

scris de L.M.
190 afisari

Claudia Cardinale, una dintre marile actriţe ale cinematografiei italiene din anii ‘ 70 şi una dintre muzele regizorului Luchino Visconti, aniversează duminică împlinirea a 80 de ani la Napoli, oraşul în care s-a născut fostul ei soţ, regizorul Pasquale Squitieri, pe care artista îl consideră ”marea dragoste a vieţii sale”, relatează EFE.

Cu prilejul aniversării a opt decenii de viaţă, Teatro San Carlo din Napoli a pregătit o mare sărbătoare, o surpriză despre care protagonista memorabilului film „Ghepardul” (1963) a mărturisit săptămâna aceasta că „nu ştie nimic” şi care are ca obiectiv omagierea cariera prolifică a uneia dintre personalităţile cinematografiei naţionale şi internaţionale.

Actriţa s-a născut în Tunisia, din părinţi italieni, la Goulette la 15 aprilie 1938, pe vremea când era protectorat francez sub numele de Claude Josephine Rose Cardin. Cariera de actriţă a fost un rezultat al întâmplării având în vedere că iniţial dorea să devină învăţătoare.

Însă în aprilie 1957 a avut o apariţie episodică alături de Omar Sharif în coproducţia franco-tunisiană ”Goha”, un film care a fost distins cu premiul special la Festivalul de la Cannes şi care a marcat o cotitură în viaţa ei. În 1958, Cardinale joacă în ”I soliti ignoti”, de Mario Monicelli după care vor urma ”Il magistrato” şi ”Un maledetto imbroglio”.

Claudia Cardinale devine muza indiscutabilă a lui Luchino Visconti începând din anii 1970 jucând sub ordinele sale în filmele: ”Rocco e i suoi fratelli” (1960), ”Il gattopardo” (1963), ”Vaghe stelle dell’Orsa…” (1964) şi ”Gruppo di famiglia in un interno” (1974).

Memorabilul său rol din „Ghepardul”, alături de Burt Lancaster şi Alain Delon, rămâne poate cea mai bună interpretare a vieţii sale, însă cariera ei cinematografică a mers mult mai departe, cu roluri în Italia dar şi dincolo de ocean, la Hollywood, unde a devenit una din actriţele cele mai admirate.

La Hollywood a jucat în filme memorabile ca ”The Pink Panther” (1963), în regia lui Blake Edwards; ”Circus World” (1964), alături de John Wayne; ”The Professionals” (1966), sau ”Don’t Make Waves” (1967), împreună cu Tony Curtis.

În 1984, interpretează rolul amantei fostului dictator italian Benito Mussolini, Clara Petacci, în filmul ”Claretta”, în regia soţului său Squitieri, fiind distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de film de la Veneţia în 1984.

Pe lângă ampla sa carieră cinematografică, Claudia Cardinale a jucat şi în teatru, debutând pe scenă în anul 2000 în regia lui Maurizio Scaparro, în piesa ”La Venexiana”. Din 1999, actriţa a fost numită Ambasadoare a Bunei Voinţe la UNESCO, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor femeilor.

Actriţa Claudia Cardinale s-a născut la 15 aprilie 1938, în zona La Goulette din Tunis, capitala Tunisiei, din părinţi cu origini siciliene.

S-a remarcat în 1957, când a câştigat concursul de Cea mai frumoasă fată în Tunisia. Premiul a constat într-o excursie la Festivalul de Film de la Veneţia. La scurt timp, a decis să devină actriţă, astfel încât s-a înscris la cursurile Şcolii de Cinematografie Centro Sperimentale din Roma.

A avut câteva roluri minore în filme, precum ”Goha” (regia Jacques Baratier, 1957), însă debutul său pe marele ecran este considerat cel din 1958, când a făcut parte din distribuţia filmului ”I soliti ignoti” (Făptaşi necunoscuţi), în regia lui Mario Monicelli. Un an mai târziu, a putut fi urmărită în ”Un maledetto imbroglio”, regia Pietro Germi.

Un pas important în cariera sa a fost colaborarea cu regizorul Franco Cristaldi, cu care, de altfel, a fost căsătorită între anii 1966 şi 1975.

Recunoaşterea internaţională şi statutul de sex-simbol al anilor ’60 au venit odată cu rolul din capodopera ”Otto e mezzo” (1963), în regia lui Federico Fellini. Din distribuţie făceau parte nume, precum Marcello Mastroianni şi Anouk Aimee. În acelaşi an, Claudia Cardinale a dat o nouă mare lovitură în domeniul cinematografiei, jucând în pelicula ”Il Gattopardo”, a lui Luchino Visconti.

La scurt timp, a fost invitată pe platourile de la Hollywood pentru filmările la pelicula ”Circus World” (1964), în regia lui Henry Hathaway. În acelaşi an, i-a dat replica lui Peter Sellers în spumoasa comedie americană ”The Pink Panther”.

Până la începutul anilor ’70, Claudia Cardinale a fost solicitată de regizori atât europeni, cât şi americani, putând fi urmărită în, de exemplu, ”Vaghe stelle dell’Orsa” (regia Luchino Visconti, 1964) şi în westernul ”The Professionals” (regia Richard Brooks, 1966). Un alt rol memorabil al Claudiei Cardinale este şi cel din westernul ”C’era una volta il West” (1968), regizat de Sergio Leone.

Începând cu 1970, a apărut aproape exclusiv în producţii europene, lucrând cu regizori precum Alberto Sordi, Pasquale Squitieri şi Liliana Cavani. În 1977, a făcut parte din distribuţia mini-seriei ”Jesus of Nazareth”, regizată de Franco Zeffirelli, alături de Robert Powell, Christopher Plummer şi Laurence Olivier.

Printre alte filme, în care actriţa s-a remarcat, se numără: ”Fitzcarraldo” (regia Werner Herzog, 1982), ”Princess Daisy” (regia Waris Hussein, 1983), ”Son of the Pink Panther” (regia Blake Edwards, 1993), ”And Now… Ladies and Gentlemen…” (regia Claude Lelouch, 2002).

Dintre cele mai recente filme din distribuţia cărora face parte Claudia Cardinale, amintim: ”Deauville” (2012), ”Piccolina bella” (2012), ”The Silent Mountain” (2013), ”Effie Gray” (2014), ”All Roads Lead to Rome” (2016).

În iunie 1992, i s-a înmânat, în Franţa, Medalia de comandor al Artelor şi Literelor, pentru ca în 1999 să fie distinsă cu Legiunea de Onoare. În 2001 şi 2002 a primit distincţii similare din partea Portugaliei, respectiv Italiei, potrivit http://official-claudiacardinale.com. La Festivalul de Film de la Veneţia din 1993, a primit Leul de Aur pentru întreaga activitate, iar la Festivalul de Film de la Berlin din 2002, a fost premiată cu Ursul de Aur pentru întreaga activitate.

La 7 iunie 2009, actriţa a fost invitata de onoare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, în cadrul căruia i s-a decernat „Premiul pentru întreaga carieră oferit unui actor din cinematografia europeană”.

În 2010, pentru rolul din coproducţia italo-turcă intitulată ”Sinyora Enrica ile Ýtalyan Olmak”, Claudia Cardinale a fost răsplătită cu Portocala de Aur în cadrul Festivalul de Film de la Antalya. În anul 2011, Academia Naţională de Ştiinţe şi Arte Cinematografice a Rusiei i-a oferit Vulturul de Aur pentru întreaga sa carieră.

Din palmaresul său mai fac parte, printre multe altele, cinci Premii David di Donatello şi patru Premii ale Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor de Film din Italia.

Din martie 2000, este ambasador UNESCO pentru apărarea drepturilor femeilor,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult