Acasa MagazinLumea femeilor De ce nu vorbesc politicienele noastre despre modă

De ce nu vorbesc politicienele noastre despre modă

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Aceasta este o întrebarea la care n-am primit decât răspunsuri care întăresc ideea ca dublul standard e una din trăsăturile umane, indiferent de meridian sau paralelă. „Nu vreau să creadă alegătorii că mă preocupă lucruri neimportante”. Amendabil cu – cine sunt alegătorii pe care îi vizezi? de ce o preocupare ne-excesivă, cu rezultate pozitive pentru imagine, un imperativ de altfel, este neimportant sau ar avea un impact negativ?


În America, un articol despre pantofii creaţi special pentru femeile active, deci şi pentru politiciene, cam scumpi ce-i drept – 300 de dolari perechea, purtaţi de o candidată şi de staff-ul ei de campanie, a avut parte de mai multe comentarii acide decât de cele aprobatoare. De genul „pe noi ne interesează ce este în capul ei şi nu ce pantofi poartă”. La fel, în România, după apariţia Elenei Udrea în celebrul pictorial din revista The One, părerile au fost majoritar nefavorabile, pe fondul diferitelor crize care ne macină existenţa. În rezumat, un fel de „ţara arde, şi blonda se piaptănă.”

Aminteam de dublul standard, egal practicat de ambele sexe când vine vorba de imagine publică şi aprecierea rolului ori a componentelor acesteia. Aici toată lumea e de acord că imaginea contează. Dar… Deşi bărbaţii noştri „publici” (să-mi fie iertat, mai degrabă campioni ai ne-eleganţei ca rezultat al interesului propriu ori al priceperii femeilor de lângă ei – faţă, spate, laterale) admiră apariţiile feminine cât mai „complete”, în acelaşi timp le şi dezavuează. Fiindcă ei ştiu că la competenţe egale, femeile le pot periclita poziţiile în politică sau în business, fiindcă eleganţa corectă aduce un plus de farmec greu de ignorat. La rândul lor, femeile nu au nici ele o atitudine neduplicitară faţă de competiţie, devenind brusc apărătoare de teritorii, cu gheruţele retractile în stand by şi o vorbă rea gata oricând de zbor la adresa celorlalte.

Aşa încât, din motive ce ţin mai degrabă de gândirea ne-liberă de prejudecăţi, subiectul modă, în înţelesul lui deloc frivol ca suport de imagine, rămâne tabu pentru femeile care intră în viaţa publică. Noi nu avem, ce-i drept, nici politiciene de talia lui Hilary Clinton ori Conolizza Rice, şi nici prime doamne precum Jakeline Kennedy ori Carla Bruni. Dar asta nu înseamnă ca discreţiei să i se dea un alt înţeles ori din lipsă de gust şi respect de sine, eleganţa să fie pusă la colţ şi asupra unor lucruri altfel normale să se păstreze o tăcere ipocrită.  

www.catchy.ro – site-ul femeilor care nu-şi neagă feminitatea şi preocuparea pentru o înfăţişare armonioasă

Articol publicat în numărul 24 al săptămânalului Ziuaveche.ro

0 comentariu

ponta ala mare-sarbu 28-09-2010 - 16:04

bai Nelule du-te nene la aer curat, la Moroieni…l-ai facut de ras pe Crin…Nu ti-e asa pe la nas? Liberali, ai?

Javra extra-Ordinara 28-09-2010 - 16:37

@ javra Ghise – esti la fel de prost, nebun si rau, ca acum niste ani cand am avut nenorocu sa te intalnesc, javra ordinara. sa te iei de mana cu scursura Diktakioru, pe care il mushti de kur, japitza! mertitzi acceasi soarta. ridicat la catarg, sa atrni acolo pana te gadila limba la deshtele de la picioare. e plina tzara de tampitzi si shulfe, iar majoritatea s-au pomenit in functii de conducere sau decizie, ft’le muma’n-cur!

Marga 29-09-2010 - 03:18

Sunt partide create de SECURITATE. Acum securistii au trecut la religia „de dreapta”, mai avantajoasa pentru familiile lor, dupa ce zeci de ani au incantat sloganuri din religia marxista.

Petru Musat 29-09-2010 - 06:58

Ce stau la discutii cu el ?
Inseamna ca sunt complici si nu trebuie sa-i mai votam.

Maria 29-09-2010 - 07:05

PERFECT. De ce jurnalistii pot face orice fara nicio jena? Prea multi jurnalisti si-au permis prea multe tampenii si au bulversat o societate intreaga. Ia, sa vada toata lumea ce inseamna respect, moralitate, profesionalism, limbaj decent, comportament civilizat, etc, asa cum se cer tuturor categoriilor profesionale.

Tat-tu 29-09-2010 - 07:25

Te-ai nascut cu cateva decenii mai tarziu si n-ai mai prins iepoca razbelului rece. N-am stiut ce lepra esti, ca i-o trageam ma-tii la timp si erai „in grafic”.

mtaulet 29-09-2010 - 07:27

mai simplu ar fi sa fim deportati si daca duduia maria a fost bulversata in cotidianul ei linistit de catre jurnalisti , mai bine s-ar teleporta pe vremea lui nea nicu unde toti erau la unison si cine nu, se regasea la balamuc…se pare ca e zdravana grefa comunista pe creier!

Ana 29-09-2010 - 09:17

Dle Ghise,noi cei multi gindim necesara o lege prin care sa se faca periodic expertize psihologice la parlamentari.Ce ziceti GINDIM BINE??

Haralambiie 29-09-2010 - 09:39

Ruina civică şi morală a Ţării a fost provocată de aceşti aşa zişi gazetari mulţi dintre ei lipsiţi de orice simţ etic, dar şi de cultură. Cei din presa vorbită R-TV vorbesc răstit şi manifestă atitudini inchizitoriale mai ales în luarea interviurilor. Presa este de fapt prima putere în Stat şi din acest motiv putem afirma: Spune ce presă citeşti ca să-ţi spun cine eşti. Derizoriul, naturalismul şi pornografia nu au ce căuta în marea presă aflată pe standuri la îndemâna şcolarilor. Pentru cei viciaţi sunt dughenele de sex-shop.

Carmela 29-09-2010 - 11:06

TARA GEME SI BABA SE PIAPTANA!!!Ghise a ramas in timpul comunistilor turnatori si ii pregateste terenul repetentului parlamentar Antonescu,gindindu-se ca in cazul venirii la putere a acestuia-speram sa nu se intimple niciodata-sa prinda si el o portie de ciolan.

nik 03-10-2010 - 03:38

pe voi asa zisa clasa politica ar trebui sa va consulte la capatana zilnic ca sa nu mai nenorociti poporul putregaiule.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult