Acasa MagazinLumea femeilor De ce sărbătorim Ziua îndrăgostiţilor (Valentine’s day)

De ce sărbătorim Ziua îndrăgostiţilor (Valentine’s day)

scris de M.I.
1 afisari

Bucurându-se de cea mai mare audienţă în Statele Unite ale Americii şi adoptată mai târziu de europeni, 14 februarie, Ziua îndrăgostiţilor, este celebrată în epoca modernă sub denumirea de Ziua Sfântului Valentin.

De ce sărbătorim Ziua îndrăgostiţilor (Valentine's day)

La baza acestei sărbători stau multe legende. Într-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care în timpul împăratului Claudiu al II-lea ar fi ajutat creştinii şi tinerii care doreau să se căsătorească în ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte şi spânzurat la 14 februarie 270.

Se spune că împăratul Claudiu era convins că bărbaţii nu vor să se înroleze în armată datorită logodnicelor şi soţiilor, de aceea a interzis căsătoriile. Potrivit unei alte legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare ‘valentine’. În timp ce se afla la închisoare, s-a îndrăgostit de fiica paznicului închisorii, care obişnuia să-l viziteze în timpul detenţiei. Înainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare, pe care a semnat-o ‘De la al tău Valentin’, expresie care se foloseşte şi astăzi.

Istoricii afirmă că Festivalul îndrăgostiţilor în sens laic, oficiat la 14 februarie, datează din secolul al XIV-lea. În secolul al XVI-lea au apărut primele însemne ale sărbătoririi imprimate pe hârtie şi, tot la sfârşitul aceluiaşi secol, Shakespeare aduce numele de Valentin în actualitatea timpului, numind astfel personajul său din ‘Doi tineri din Verona’, care simboliza fidelitatea, buna credinţă şi dragostea, neîntinate nici de răul din jur, nici de situaţii potrivnice.

Nu se cunoaşte cum a evoluat obiceiul între timp, dar tradiţia modernă a apărut în special în Statele Unite şi s-a răspândit odată cu obiceiul de a trimite felicitări de 14 februarie celor pe care îi iubim. După război, sub influenţa modului de viaţă american, obiceiul a fost treptat adoptat de europeni, mai întâi în ţările vestice şi după 1990 şi în România. Americanii au început trimiterea de ‘valentine‘ scrise de mână la începutul anului 1700. În 1840, Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă. Potrivit Greeting Card Association, de Ziua Sfântului Valentin se trimit în jur de un miliard de felicitări, cea mai mare parte fiind expediate de femei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS