Acasa MagazinLumea femeilor Haute Couture – un club exclusivist

Haute Couture – un club exclusivist

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

 

.Nu oricine poate fi couturier. Pentru a merita aceasta titulatura trebuie sa intrunesti si astazi conditiile stabilite in 1945, de Camera de Comert si Industrie din Paris: sa ai atelier in capitala Frantei, cu cel putin 15 angajati, cate doua prezentari pe an pentru presa franceza ale unor colectii de minimum 35 de piese, executia de articole individuale, pentru care clientul sa faca una sau mai multe probe.


Conditiile sunt verificate periodic si daca nu mai sunt intrunite, detinatorul titlului de couturier poate fi „dezmostenit, lasand locul altor case care isi asteapta nerabdatoare randul. Cum aceste criterii sunt prea putin cunoscute de publicul larg de la noi, un designer mai indraznet, ca sa nu spun obraznic, va profita de lipsa informatiilor si se va grabi sasi atribuie cu de la sine putere acest rang, alegand sa devina mai popular in detrimentul corectitudinii.

 

Astazi, numarul couturierilor a ajuns la 37, dintre care 10 sunt membri oficiali (Adeline André, Anne Valérie Hash, Chanel, Christian Dior, Dominique Sirop, Franck Sorbier, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Maurizio Galante, Stéphane Rolland), patru sunt membri corespondenti (Elie Saab, Giorgio Armani, Maison Martin Margiela, Valentino), 12 sunt membri invitati (Adam Jones, Alexandre Matthieu, Alexis Mabille, Atelier Gustavo Lins, Christophe Josse, Felipe Oliveira Baptista, Jean-Paul Knott, Josep Font, Josephus Thimister, Lefranc Ferrant, Maison Rabih Kayrouz, Marc Le Bihan), sapte ocupa nisa bijuteriilor (Boucheron, Cartier, Chanel Joaillerie, Chaumet, Dior Joaillerie, Mellerio Dits Meller, Van Cleef & Arpels) si alti patru, pe cea a accesoriilor (Loulou de la Falaise, Maison Michel, Massaro, On Aura Tout Vu).

Munca acestor artisti este extrem de pretuita, si la propriu si la figurat: suma cu care se vinde un articol de acest fel porneste de la 15.000 de dolari.

Desi este o pasiune extrem de costisitoare, iubitorii de couture mai patimasi s-au asociat in invidiatul Haute Couture Club, un grup exclusivist care include cam 200 de membri, adevarati colectionari ai acestor piese unicat. Cele mai puternice nume din club sunt filantroapele Carroll Petrie si Betsy Bloomingdale, dar si Becca Cason Thrash, sotia unui milionar texan, si Daphne Guinness, mostenitoarea imperiului financiar omonim.

Chiar si cu aceasta forma de coalizare a fanilor sai, Haute Couture ramane in continuare o zona intangibila, deopotriva fascinanta, care are un mare, mare defect: acela de a ne face sa visam etern la ceva ce nu va fi niciodata al nostru.

0 comentariu

Europeanuul 29-09-2010 - 04:13

Le place sa intre in kakat.

Europeanuul 29-09-2010 - 08:19

tu nu ai destul singe in sistem (e singura explicatie de ce postezi sub nickul altora).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult