Acasa MagazinLumea femeilor Parfumuri? Urmează-ţi nasul! Pentru că nasul ştie!

Parfumuri? Urmează-ţi nasul! Pentru că nasul ştie!

scris de Roland Catalin Pena
13 afisari

Nasul ştie mai bine decât toate campaniile publicitare. Ştie ce îţi place ţie şi ce le place altora la tine. Chiar dacă e apa de toaletă a bunicii, after shave-ul partenerului sau uleiul de corp al bebeluşului.

În plus, dacă eşti în căutarea parfumului personal, a parfumului semnătură sau vrei, pur şi simplu, încă ceva pe lângă ceea ce ai deja, încearcă mai departe de parfumeria din oraş. Prada, Dolce&Gabanna, Chanel sună bine, dar trebuie să şi miroasă bine. Pentru tine. În plus, în zilele noastre, parfumeria de lux (adică parfumurile bine făcute şi care miros diferit de cele 90% din parfumeria din colţ, unde toate miros mai la fel) este parfumeria de nişă. Cei mai talentaţi parfumieri ai zilelor noastre pot să-şi creeze capodoperele acolo. Serge Lutens, Edtions des Parfum-Frederic Malle, Amouage, Annick Goutal şi multe altele. Niciuna nu foloseşte campanii publicitare, pentru că se adresează unui public select.

Nu trebuie neapărat să fim originale, dar nici nu vrem să purtăm acelaşi model de pantofi ca cel al colegii sau prietenei, oricât de minunaţi ar fi. La fel stau lucrurile şi cu mirosul.

Mie imi place să miros bine. ‘Unii cred ca luxul este opusul saraciei’ spunea Coco Chanel ‘Nu este. Este opusul vulgarităţii‘. Visez la o lume în care toată lumea miroase a lux.

Cum miroşi, aşadar, vara acesta?

Parfumuri de vară

Americanii sunt obsedaţi de curăţenie şi  de prospeţime când vine vorba de miros. Şi, mai nou, de produsele 100% naturale. Întreaga istorie a parfumurilor este anulată, astfel, în cazul americanilor. Mii de ani în care esenţele au avut valenţe mistice, folosite în ritualuri, colective sau individuale, sunt aruncaţi pe geam. Singura funcţie a parfumului rămasă pentru americani este să miroasă curat sau deloc. Există nenumărate cazuri de firme în SUA care interzic purtatul parfumului la locul de muncă, dupa ce firmele au fost nevoite să plătească daune enorme unor angajaţi traumatizaţi de parfumul unei colege sau coleg. Iar dacă hotărăsc să poarte, totuşi, un parfum, el trebuie să fie fresh şi, vara, extra fresh.

Ca atare, după moda americană, reviste şi website-uri oferă liste cu cele mai bune parfumuri de vară. Toate extrem de fresh. Sau, şi mai bine, eau de cologne. Toate au ca punct central citricile, lămâile, portocala, grapefruitul. Cel mai bine bine vândut parfum la Hollywood (unde este cald mai tot timpul) nu este un parfum sofisticat sau sexy, ci Eau d’Hadrien de Annick Goutal. Care miroase simplu, a limonadă. Eau d’Hadrien este un parfum minunat, extrem de bine construit. Numai că eu îl prefer iarna.

M-am gândit mult la asta. De ce prefer în mijlocul iernii parfumuri cu multă lămâie şi portocale? Ei bine, tradiţional, portocalele şi lămâile sosesc la noi în mijlocul iernii, vin din emisfera sudică, unde este vară când la noi este iarnă. La mine, în emisfera nordică, iernile au fost şi sunt întotdeauna pline de portocale şi lămâi sau grapefruit. Acum le avem tot timpul, însă pe cele gustoase le găseşti tot iarna. Din întâmplare, am vorbit cu persoane din Grecia şi Italia, care mi-au mărturisit că nu sunt adepte ale parfumurilor fresh decât foarte rar. Cineva din Grecia a vrut chiar să-mi ofere Jo Malone, Lime Basil & Mandarin, unul dintre cele mai fantastice parfumuri fresh, pentru că ea prefera mirosuri din altă gamă.

De ce? Poate pentru că la noi verile sunt extrem de calde şi pline de alte mirosuri. Începem cu tei, apoi iasomie, regina nopţii, crini şi soc, apoi fructe, de la cireşe la piersici, caise şi prune. Poate lavandă de anul trecut, uscată şi pusă între haine. Şi, ca să ne răcorim, facem compot din fructele pe care le avem la îndemână. Pur şi simplu la noi vara miroase altfel.

Ce vreau să subliniez este că, în caz  că  doriţi să încercaţi şi vă plac parfumuri total diferite de cele sugerate de listele din reviste, este în regulă. De fapt, singura regulă este să purtăm ce parfum vrem, când vrem şi cum vrem, dacă ne place. În mod miraculos am văzut/mirosit femei care poartă parfumuri extrem de grele la 35 de grade Celsius, fără să miroasă neplăcut (ei, am trăit şi opusul). Se pare că suntem extrem de diferiţi în ceea ce priveşte felul în care pielea noastră absoarbe şi, deci, în modul în care purtăm parfumurileAnais Anais, Cacharel poate fi foarte puternic, dar ştiu o tânără care miroase fantastic oricând îl poartă. Mama mea poartă Magie Noire, Lancome şi Opium, Yves Saint Laurent, în mijlocul verii, în contrast cu faptul că miroase tot timpul ca şi cum tocmai ar fi făcut un duş. În Franţa, am reperat pe stradă, într-o zi foarte caldă, persoane care miroseau a parfumuri Serge Lutens, o linie care se inspiră din parfumurile arabe, puternice, şi senzaţia a fost minunată.

Ca atare, parfumurile mele preferate pentru vară sunt:

Guerlain, L’Heure Bleue – un pic medicinal-astringent la început, apoi extrem de floral şi oriental, miroase a piele încălzită de soare. Dacă aurul ar mirosi, acesta ar fi mirosul. Nu pot fără el. Ziua în concentraţie Eau de Toilette, seara Parfum. (L’Heure Bleue împlineşte 100 de ani anul viitor!)

Jasmin et Cigarette, Etat Libre d’Orange – o combinaţie de iasomie (proaspăt culeasă) cu mirosul ţigării în timp ce este fumată (nu tabac, nu scrumieră). Unul dintre preferatele mele când este foarte foarte cald.

Eau de Joy, Jean Patou – vă amintiţi Joy de Patou, cândva cel mai scump parfum din lume, identificat cu Jaqueline Kennedy, care îl purta? Joy, ca parfum, rămâne un vârf al eleganţei. Eau de Joy este varianta diluată, mai multă iasomie şi flori de portocal decât trandafiri. Are un efect neaşteptat în timpul verii.

Omnia, Bvlgari – un parfum relaxant, combinaţie de note răcoritoare cu condimente, care poate fi extrem de discret, putând fi perceput doar de către cei care stau  foarte aproape. Omnia este un parfum de o distincţie aparte, dând fără efort senzaţia de ‘high class’.

DKNY Women, Donna Karan – o colonie, în sfârşit, dar una cu totul specială. Miroase curat, dar concentrat, are personalitate, pur şi simplu atrage atenţia fără să fie înăbuşitor. Dintre toate parfumurile Donna Karan, acesta este o capodoperă.

Eau de Merveille, Terre d’Hermes, Hermes – raftul cu Hermes este unul dintre locurile în parfumerie la care întârzii întotdeauna. Cele două sunt alegerile mele în momentul de faţă, fiind potrivite atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Dar ar putea fi oricare altele de la Hermes, care pare a fi cu un pas înaintea timpului, oferind o gamă de parfumuri perfect costruite şi acum, în epoca globalizării, atât pe gustul americanului, cât şi pe cel al japonezului, al francezului sau al românului. Sunt potrivite în orice context cultural. Parfumuri perfect unisex, extrem de uşor de purtat.

Colette, 1873, Histoires de Parfums – miroase la început a grapefruit şi se menţine aşa, adăugând, însă, mult mai multe flori, cu un aspect oriental. Surpinzător, la sfârşit rămâne senzaţia de fougere, o combinaţie folosită des în parfumurile pentru bărbaţi. Un parfum minunat, ca toate parfumurile din gama Histoires de Parfums de care sunt îndrăgostită.

Poivre Piquant, L’Artisan Parfumeur – piper, mult piper, licorice. şi-apoi lapte şi miere. Uşor şi doar o idee dulce. Acesta este un parfum care te face fericit. Miroase a vară nesfârşită, în care totul e posibil.

Nuit de Cellophane, Serge Lutens – „Miroşi bine” este complimentul pe care îl primesc mereu când port acest parfum. Pentru cei care preferă florile puternice, foarte puternice, dar care pot fi purtate cu uşurinţă. Şi pentru femeile fatale, care vor să rămână femei fatale  şi în mijlocul verii.

Midnight in Paris, Van Cleef & Arpels – pentru bărbaţi (dar şi pentru femei). Poate voi reveni cândva la acest parfum unic, de curând lansat. Miroase a roţi de maşină înfierbântate, în mijlocul unui Paris cu grădini înflorite.

Alegerile de mai sus sunt extrem de diferite şi reflectă numai gusturile mele, profund personale.

Tu ce parfumuri preferi vara asta? De ce?

*Este impresionant ce poţi găsi în materie de parfumuri în România. Bucureştiul se poate compara cu orice mare capitală europeană, ba chiar întrece multe dintre ele în ceea ce priveşte parfumeria de nişă, parfumeria de lux.Beautik, Madison Perfumery, Elysee Concept, adrese cu parfumuri minunate.

www.catchy.ro

1 comentariu

briel 10-06-2011 - 16:35

Vai de mine ! Sehe tu esti, printeso??

Zice-se ca cei care au mirosul foarte fin sunt sensibili la ficat. La mine se nimereste …

Si daca vreti un soc socant de bulversant 🙂 cautati filmul Perfume .
Trailer-ul este aici:

http://www.youtube.com/watch?v=6NQsCG1NwYg

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult