Acasa MagazinLumea femeilor Pască Tradițională cu Brânză Dulce și Smântână

Pască Tradițională cu Brânză Dulce și Smântână

scris de A.B.
136 Afisari

Pască Tradițională cu Brânză Dulce și Smântână

✅ Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 500 g făină

  • 25 g drojdie proaspătă (sau 7 g uscată)

  • 200 ml lapte călduț

  • 100 g zahăr

  • 2 ouă

  • 100 g unt topit (dar nu fierbinte)

  • 1 praf de sare

  • Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală

  • 1 linguriță extract de vanilie / zahăr vanilat

Pentru umplutură:
  • 600 g brânză dulce de vaci (bine scursă, ideal grasă)

  • 150 g zahăr

  • 3 ouă

  • 200 g smântână grasă (25-30%)

  • 2 linguri griș

  • 100 g stafide (opțional, hidratate în rom sau apă caldă)

  • Coaja de lămâie/vanilie, după gust

Pentru decor:
  • 1 ou bătut (pentru uns)

  • Zahăr pudră (la final)


Mod de preparare:

1. Prepară aluatul:

  1. Dizolvă drojdia în laptele călduț cu o lingură de zahăr și 1-2 linguri de făină. Lasă 10-15 min să dospească.

  2. Într-un bol mare, pune făina, zahărul, sarea, coaja de citrice, vanilia.

  3. Adaugă ouăle, drojdia activată și începe să frămânți.

  4. Încorporează untul topit treptat. Frământă până aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini (10-15 min).

  5. Acoperă și lasă la dospit 1 oră, într-un loc cald.

2. Prepară umplutura:

  1. Amestecă brânza cu zahărul, ouăle, smântâna, grișul, stafidele și aromele. Trebuie să fie o compoziție cremoasă, dar nu curgătoare.

3. Asamblare:

  1. Întinde ¾ din aluat într-o formă rotundă (de 26-28 cm), tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt.

  2. Toarnă umplutura în mijloc și nivelează.

  3. Din restul de aluat, formează un colăcel sau fâșii împletite pentru margine/decor.

  4. Unge cu ou bătut.

4. Coacere:

  • Preîncălzește cuptorul la 170°C.

  • Coace 45-55 minute, până trece testul cu scobitoarea și se rumenește frumos.

  • Lasă să se răcească complet înainte de tăiere.


Sfat:

  • Dacă vrei un plus de gust: adaugă un pic de esență de rom sau migdale în brânză.

  • Poți înlocui smântâna cu 100 g mascarpone pentru o umplutură și mai cremoasă.

  • Se poate face și fără aluat, doar cu compoziția de brânză, ca o „pască fără aluat”.

Parerea ta

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult