Acasa MagazinLumea femeilor Povestea creatoarei papusii Barbie

Povestea creatoarei papusii Barbie

scris de Ziua Veche
54 afisari

In Cleveland a avut loc de curand, ditamai Conventia Nationala Barbie. Nici eu, nici Susan Albers, din articolul careia am spicuit cate ceva, n-am iubit-o pe Barbie. Ea, din cauza modelului de perfectiune pe care il promova si a impactului asupra dezvoltarii sociale a fetitelor, eu, si din cauza pretului :), la vremea cand fetele mele erau la varsta papusilor. Dar biografia creatoarei celebrei papusi, Ruth Handler, indulceste judecata. Se pare totusi, conform marturisirilor, ca evolutia lui Barbie nu a intentionat sa aduca prejudicii respectului de sine al femeilor ci, dimpotriva, sa-l potenteze.

 

 

 

Ruth a fost ultima nascuta intr-o familie de imigranti cu 10 copii si crescuta de sora mai mare, femeie de afaceri. S-a maritat cu un artist, impreuna au incercat diverse afaceri si s-au oprit la… jucarii. Ruth a creat-o pe Barbie avand ca model o papusa gasita in Germania, destinata barbatilor si imbracata ca o prostituata. Si in momentul in care a propus crearea modelului cu corp de femeie, matur si sexy, si nu de bebelus, obiectii au fost in principal legate de reactia previzibila a mamelor: ca acestea nu vor fi deloc incantate ca fiicele lor sa se joace cu astfel de papusi. Fara o legatura puternica cu mama biologica ori cu rolul de mama, ceea ce se va reflecta mai tarziu si in relatia cu cei doi copii ai sai, Barbie si Ken (da, exact numele lor le poarta faimoasele papusi), Ruth s-a gandit doar la profit si s-a incapatanat sa explice niste avantaje, nu tocmai lipsite de sens: fetele n-ar mai fi fost limitate doar la rolul de mama, ci puteau sa-si asume imaginar si alte responsabilitati. Ruth a avut o viata deloc simpla ori usoara: a imprumutat constant bani, si-a asumat riscuri uriase, a angajat si a concediat oameni intr-un ritm ametitor, si-a pierdut fiul homosexual, bolnav de SIDA, a fost acuzata de crima si aproape condamnata. Totul vorbeste despre o imensa nevoie de succes si de stima de sine. Ironia sortii a facut ca Ruth, cea care a lansat pe piata papusa cu sani, sa-si piarda unul din cauza cancerului. Si tot ea a fost prima femeie care a conceput o proteza mamara care a schimbat viata multor femei. Pana atunci protezele erau opera unor barbati. Una peste alta, dupa ce citesti cartea „Barbie and Ruth”, e posibil sa ajungi sa spui precum Susan Albers: „Trebuie sa fim atenti cum ne crestem si hranim stima de sine. Consolidarea ei vine din relatiile adevarate, pozitive, si nu din succes, in afaceri sau alt domeniu. Succesul poate fi foarte volatil.

 

 

articol aparut in numarul 16 al saptamanalului ziuaveche.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult