Acasa MagazinLumea femeilor Ziua Internaţională a Femeii 2012. Ce a fost şi ce-a ajuns !

Ziua Internaţională a Femeii 2012. Ce a fost şi ce-a ajuns !

scris de Șt. C
5 afisari

Ziua Internaţională a Femeii a început sa fie sarbatorita in 1975, cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, stabilit de  Organizaţia Naţiunilor Unite sărbătorirea Zilei Internaţionale a Femeii la data de 8 martie. Femeile din peste 50 de ţări ale lumii sunt sărbătorite joi, de 8 Martie, ca o recunoaştere a contribuţiei lor la dezvoltarea societăţii.

Ziua Internaţională a Femeii 2012

Ziua Internaţională a Femeii 2012

În decembrie 1977, Adunarea Generală a ONU a instituit, printr-o rezoluţie, Ziua Internaţională a Femeii şi Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională, ca sărbătoare ce poate fi marcată în orice zi a anului de statele membre, conform tradiţiilor istorice şi naţionale. Prin adoptarea acestei rezoluţii, Adunarea Generală ONU a recunoscut rolul femeii în eforturile de pace şi dezvoltare şi a chemat la încetarea discriminării şi la întărirea sprijinului pentru participarea femeilor la viaţa societăţii.
Ziua Internaţională a Femeii a apărut în contextul mişcărilor sociale din secolul al XX-lea din America de Nord şi Europa. În vestul Europei, Ziua Internaţională a Femeii a fost serbată în perioada 1910-1920, după care a ieşit din atenţia publicului. Abia în anii ’60 ea a fost readusă la viaţă de puternica expansiune a grupurilor feministe. După primii ani, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat o nouă dimensiune mondială, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Mişcarea feministă, aflându-se în plină dezvoltare, a ajutat la impunerea sărbătoririi acestei zile ca punct de concentrare a eforturilor pentru revendicarea drepturilor femeilor şi pentru participarea la procesul politic şi economic.

Din ce în ce mai mult, Ziua Internaţională a Femeii s-a transformat într-o mişcare ideală de reflecţie la progresele realizate sau un prilej pentru a cere schimbări şi pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria drepturilor femeilor. Rare sunt cauzele pentru care ONU asigură promovarea care să fi suscitat un sprijin mai intens şi mai vast precum campania pentru promovarea şi protejarea egalităţii în drepturi a femeilor.

Carta ONU semnată la San Francisco în 1945 a fost primul instrument internaţional care a proclamat egalitatea între sexe ca drept fundamental al persoanei umane. De atunci, organizaţia a ajutat la crearea unui patrimoniu istoric de strategii, norme, programe şi obiective convenite pe plan internaţional pentru ameliorarea condiţiei femeii în lumea întreagă.

2 comentarii

andrei 08-03-2012 - 17:45

iuhu.! super!.

augustin 08-03-2012 - 17:46

bine.
romania.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult