Acasa Magazin Noi date alarmante despre „Ghețarul Apocalipsei”

Noi date alarmante despre „Ghețarul Apocalipsei”

scris de Misu Andrei
440 afisari

Oamenii de știință cred că au identificat punctul vulnerabil al ghețarului Thwaites, un colos din Antarctica ce se topește într-un ritm rapid, aruncând miliarde de tone de gheață în ocean în fiecare an și ridicând nivelul apelor la nivel global, relatează BBC.

Acum, o echipă Marea Britanie și SUA a studiat canalele adânci de pe fundul mării, aflate în fața ghețarului, prin intermediul cărora apa caldă se infiltrează în partea inferioară a ghețarului, accelerându-i topirea.

„Aceste canale nu fuseseră cartografiate până acum atât de detaliat și am descoperit că sunt de fapt mult mai mari decât se credea – până la 600 m adâncime, cât șase terenuri de fotbal unul lângă altul, a spus dr. Kelly Hogan de la British Antarctic Survey (BAS).

„Și pentru că sunt atât de adânci și atât de largi, acest lucru face ca mult mai multă apă să ajungă la Thwaites și să topească atât vârful care plutește, cât și gheața de pe fundul mării”, a spus ea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult