Acasa Magazin TOP 10 cei mai bogați președinți ai SUA. Doar unul mai e în viață

TOP 10 cei mai bogați președinți ai SUA. Doar unul mai e în viață

scris de C.S.
2 afisari

Topul celor mai bogați zece președinți ai SUA, publicat de blogul 24/7 Wall St., i-a surprins pe americani, doar unul dintre cei zece înalți demnitari mai fiind încă în viață.

Cel mai bogat președinte american a strâns 1 miliard de dolari.

Este vorba despre Bill Clinton, clasat pe locul zece pe baza activelor deţinute – terenuri, economii strânse în timpul vieţii, estimate în funcţie de câştigurile obţinute la locurile de muncă, moşteniri şi bunuri imobile. El a obţinut venituri de milioane de dolari în urma scrierii unor cărţi şi de peste 100 de milioane de dolari prin susţinerea unor conferinţe. Soţia sa, fostul secretar de Stat Hillary Clinton, prezentată de analişti ca viitorul candidat democrat în alegerile prezidenţiale din 2016, a început să câştige, la rândul ei, la fel de bine.

John Fitzgeral Kennedy, cu o avere de un miliard de dolari, dar fără să o moştenească de la tatăl său, se clasează primul în Topul 10 întocmit de către 24/7 Wall St. El este urmat de către George Washington (525 milioane de dolari), Thomas Jefferson (212), Theodore Roosevelt (125), Andrew Jackson (119), James Madison (101), Lyndon Baines Johnson (98), Herbert Clark Hoover (75), Franklin Delano Roosevelt (60) şi William Jefferson Clinton (55).

Preşedintele Barack Obama nu se află printre cei mai bogaţi preşedinţi. E primeşte un salariu lunar de 400.000 de dolari pe an care, deşi generos, nu este nici măcar pe aproape de salariile pe care le încasează unii directori executivi, comentează Huffington Post. Mai mult, salariul lui Obama a înregistrat o scădere faţă de cel pe care-l încasa când a preluat funcţia. În 2009, el declara un venit global de 5,5 milioane, iar în 2012 sub un milion. 24/7 Wall St. estimează venitul net al preşedintelui actual la suma de 7,5 milioane de dolari.

Veniturile preşedinţilor americani sunt foarte diferite. Cel al lui George Washington, care ocupă locul doi în top, echivalează cu peste o jumătate de miliard la valoarea banilor din prezent. Pe de altă parte, mai mulţi preşedinţi au dat faliment. Averile lor au fost legate, adesea, de economia din perioada în care au condus ţara. Astfel, primii câţiva preşedinţi – până la aproximativ 75 de ani după alegerea lui Washington – erau mari proprietari şi făceau bani de pe urma pământului, culturilor şi specualţiilor cu mărfuri, putând pierde totul în câţiva ani din cauza recoltelor.

Până la începutul secolului al XX-lea, averile multor preşedinţi, inclusiv Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt, John F. Kennedy şi cei doi Bush au avut la bază moşteniri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult