Acasa MultimediaMelodia Zilei A scos orga din biserică

A scos orga din biserică

scris de Adrian Pătruscă
2 afisari

Orga Hammond B3 a fost creată în 1934 mai ales pentru bisericile sărace, care nu îşi permiteau luxul unei orgi hidraulice. În jazz nu părea să facă mulţi purici, nu părea “potrivită”.

Până a apărut Jimmy Smith, un pianist foarte bun, dar nu sclipitor. Când a auzit sunetul de la orga Hammond, Smith a fost brusc fascinat. A lăsat instantaneu baltă pianul.

Acum, nimeni în lume nu se mai poate apropia de acest mic monstru cu două rânduri de clape pentru mâini, unul pentru picioare şi puzderie de butoane, fără a se raporta la creaţia de-a dreptul genială a lui Jimmy Smith.

A colaborat cu vârfurile jazz-ului: Kenny Burrell, Wes Montgomery George Benson, Stanley Turrentine, Donald Bailey, Lee Morgan, Quincy Jones, Frank Sinatra, B.B. King, Dee Dee Bridgwater, printre  mulţi alţii.

I-a influenţat enorm pe clapetiştii de rock Jon Lord sau Keith Emerson. Ba chiar a apărut cu un solo de Hammond pe albumul Bad al lui Michael Jackson

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult