Acasa MultimediaMelodia Zilei O tâmpenie simpatică, o sclipire de geniu unică

O tâmpenie simpatică, o sclipire de geniu unică

scris de Adrian Pătruscă
34 Afisari

Se numesc One Hit Wonders. E vorba de trupe sau solişti care au un singur succes de top în cariera lor.

De când industria a început să pună din ce în ce mai greu talpa pe creaţie, astfel de fenomene se înmulţesc. Producătorii se bucură să adune câţiva muzicieni, să-i pună să cânte o melodie, cu care să urce cât mai sus în topuri şi apoi să caute un alt proiect. O altă trupă. Un alt interpret. Sistemul a fost creat să întoarcă volanul încontro bate vântul modei şi succesului.

De aceea, e uşor de înţeles de ce, printre aceste One Hit Wonders, nu se găsesc mari valori. Mari cântece. Mari creaţii.

Totuşi…

Trecând prin lista acestor succese fulgurante am găsit două fenomene.

Unul este Shaddap You Face, cântat de Joe Dolce în 1980. Este un cântec total idiot, dar mortal de simpatic. Habar n-am cum se împacă toate aceste descrieri, dar, când îl ascultam seara, în emisiunile lui Andrei Voiculescu la Europa Liberă, mă prăpădeam de râs.

Celălalt, este My Sharona, single-ul de debut al grupului The Knack (care s-ar traduce Şpilul) din 1979. Aici este chiar valoare şi un stil de noutate, de avangardă, care promitea mult. Din păcate, n-a mai urmat nimic notabil, trupa s-a pierdut apoi în anonimat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult