Acasa MultimediaPoza Zilei Apus de Soare pe Marte (foto)

Apus de Soare pe Marte (foto)

scris de Z.V.
20 afisari

Primele fotografii HD ale unui apus de Soare pe Marte, în splendoarea sa … albastră, au fost realizate de instrumentul Mastcam al roverului Curiosity, în ziua 956 a misiunii acestui rover (15 aprilie), conform unui material publicat de cnet.com.

mars-sunset-msl-curiosity-martian-sky-pia19400Roverul Curiosity, care a asolizat pe Marte la 6 august 2012, transmite spre Pământ la sfârșitul fiecărei zile marțiene („sol” — cu durata de 24 de ore și 39 de minute) datele pe care le-a adunat în cursul respectivei zile. Printre aceste date se numără și fotografiile de înaltă rezoluție realizate cu ajutorul camerei Mastcam. După numeroase fotografii cu rocile și formele de relief marțiene, Curiosity a transmis în premieră și imagini cu apusul de Soare pe Marte.

Apusul de Soare pe Marte arată cu totul diferit de cele terestre, dominante fiind tonurile reci de albastru din cauza influenței atmosferei rarefiate a acestei planete și a particulelor de praf aflate în suspensie în atmosferă. Fotografiile primului Apus de Soare observat vreodată pe Marte au fost realizate între două furtuni de praf, în timp ce în atmosferă erau încă foarte multe particule, fapt care le permite oamenilor de știință să analizeze distribuția pe verticală a prafului în atmosfera Planetei Roșii.

„Culorile rezultă din faptul că particulele fine de praf au dimensiunea potrivită pentru a permite trecerea mai eficientă prin atmosferă a luminii albastre”, conform lui Mark Lemmon de la Texas A&M University, membru al echipei de oameni de știință care analizează datele transmise de roverul Curiosity.

Restul cerului (marțian) este în tonuri de galben spre portocaliu, exact invers față de apusurile de Soare văzute de pe Pământ unde restul cerului este albastru, în timp ce Soarele strălucește galben-roșiatic în timp ce coboară sub linia orizontului.

Acesta este primul apus de Soare pe Marte surprins de camera de înaltă rezoluție a roverului Curiosity, însă nu este primul apus de Soare pe Marte pe care l-am văzut vreodată. În 2010 NASA a publicat un clip video cu un apus de Soare pe Marte realizat pe baza imaginilor obținute de camera foto panoramică a roverului Opportunity.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult